Εργασία

Ψάχνει συμβιβαστική λύση για την ΑΤΑ μέχρι τα Χριστούγεννα ο Κούσιος

Στο παρόν στάδιο δεν προκρίνεται ούτε η κατάργησή της, όπως θέλουν οι εργοδότες, αλλά ούτε και η απόδοσή της στο 100%, όπως θέλουν οι συντεχνίες

Τη σολομώντεια λύση που θα αφήνει ικανοποιημένες τόσο τις συντεχνίες, όσο και τις εργοδοτικές οργανώσεις σε σχέση με την ΑΤΑ, θα επιχειρήσει να βρει μέχρι τα Χριστούγεννα ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, αφού ολοκλήρωσε την Παρασκευή τον πρώτο κύκλο επαφών του με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ένας πρώτος κύκλος, που ήταν μεν διερευνητικού χαρακτήρα, ωστόσο, έδωσε τις παραμέτρους μέσα στις οποίες θα κινηθεί η Κυβέρνηση για να εξεύρει την κοινή συνισταμένη που θα ικανοποιεί τις δύο πλευρές. Όπως πληροφορούμαστε, στις συναντήσεις του με τους κοινωνικούς εταίρους, ο Κυριάκος Κούσιος διεμήνυσε από τη μια ότι δεν αποτελεί θέση της Κυβέρνησης η κατάργηση της ΑΤΑ και, από την άλλη, ότι δεν προτίθεται σε αυτό το σημείο να την επαναφέρει στο 100%. Όπως προκύπτει, δηλαδή, η Κυβέρνηση με τη μεσολάβηση του Υπουργού Εργασίας δεν προτίθεται ούτε να ικανοποιήσει τη θέση των εργοδοτών για κατάργηση του θεσμού, αλλά ούτε και των συντεχνιών για πλήρη επαναφορά στο 100%. Επομένως, οι προσπάθειες του Υπουργού θα επικεντρωθούν στο να βρει μια μέση λύση, που να αφήνει όλες τις πλευρές κατά το δυνατόν ικανοποιημένες.

Επόμενο στάδιο στη διαδικασία είναι οι κοινές συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εργασίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, από τη μια, και τους εργοδότες, από την άλλη. Συγκεκριμένα, ο κ. Κούσιος αναμένεται να δει σε κοινή συνάντηση τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, και σε δεύτερη κοινή συνάντηση, το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ στις 2 Δεκεμβρίου.

Δεν ξεκινάμε από μηδενική βάση

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, ανέφερε ότι οι επαφές που έγιναν την εβδομάδα που πέρασε με τον Υπουργό Εργασίας ήταν κυρίως διερευνητικού χαρακτήρα, ώστε ο κ. Κούσιος να διαπιστώσει τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων. Την ίδια ώρα, ωστόσο, από πλευράς συντεχνιών κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική η θέση που διατύπωσε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης δεν είναι η κατάργηση της ΑΤΑ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, τόνισε ο κ. Μάτσας, καθώς δεν ξεκινάμε από μηδενική βάση. Ξεκινάμε από το 50% και η τάση θα είναι ανοδική. Δεν αναμένεται να πάμε σε πλήρη αποκατάστασή της, ανέφερε, ωστόσο, ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα ενός έτους, για παράδειγμα, ώστε η ΑΤΑ να αποδοθεί στο 100%. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, βάσει της τελευταίας συμφωνίας του 2017, η ΑΤΑ παραχωρείται μια φορά τον χρόνο, και αυτή στο 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, εφόσον το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους καταγράφονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας.

Πάγια θέση η κατάργηση της ΑΤΑ

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε ότι «η συνάντηση της Παρασκευής με τον Υπουργό Εργασίας ήταν μια πρώτη επαφή, ώστε να ξεκαθαρίσουμε στον κ. Κούσιο τις θέσεις μας γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Εμείς», ανέφερε ο κ. Τσιακκής, «επαναλάβαμε ότι ο θεσμός θα πρέπει να καταργηθεί, όπως είναι και η πάγια θέση μας, καθώς είναι αναχρονιστικός, αντιπαραγωγικός και δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις». Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι όπως ακριβαίνει ο ηλεκτρισμός και το πετρέλαιο για τους καταναλωτές, ακριβαίνει το ίδιο ή και περισσότερο και για τις επιχειρήσεις, που καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά. Επομένως, δεδομένου ότι αναμένουμε ο επόμενος χρόνος να είναι το ίδιο δύσκολος με αυτόν, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να έρθουν και να καταβάλουν ένα ακόμα σημαντικό κονδύλι για σκοπούς ΑΤΑ, είπε.

Μάλιστα, ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι ο θεσμός της ΑΤΑ δεν καταπολεμά, αλλά, αντίθετα, παράγει πληθωρισμό. Για τους πιο πάνω λόγους, συνέχισε, ο θεσμός θα πρέπει να καταργηθεί και, αν κριθεί αναγκαίο, να εξευρεθεί μια άλλη φόρμουλα, που να λαμβάνει υπόψη την παραγωγικότητα, τον πληθωρισμό και τις ευρύτερες συνθήκες της οικονομίας.

Είναι γεγονός, πάντως, πρόσθεσε ο κ. Τσιακκής, ότι ο Υπουργός Εργασίας μας ανέφερε ότι θέση της κυβέρνησης δεν είναι να καταργήσει την ΑΤΑ. Επομένως, συμπλήρωσε, «θα αναμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις που θα υποβάλει και αναλόγως θα αποφασίσουμε».

Σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ένα πιθανό σενάριο είναι να συνεχίσει γι’ ακόμα ένα χρόνο η υφιστάμενη συμφωνία και να ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές νέο κύκλο επαφών για εξεύρεση λύσης. Αυτό που όλοι φαίνεται να απεύχονται είναι να προκύψει τέτοια διαφωνία, που θα οδηγήσει σε κινητοποιήσεις, κάτι που, όπως αναφέρθηκε και από τον Υπουργό Εργασίας, δεν θα είναι καθόλου καλό σενάριο για την οικονομία, σε τέτοιες δύσκολες εποχές.

Υπενθυμίζεται ότι ο ρόλος του Κυριάκου Κούσιου στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι μεσολαβητικός, καθώς δεν έχει εξουσία να υποβάλει πρόταση, την οποία θα κληθούν να αποδεχτούν οι δυο πλευρές, όπως είχε γίνει με τον κατώτατο μισθό. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να υποβάλει μια συναινετική εισήγηση, η οποία θα επαφίεται στους κοινωνικούς εταίρους κατά πόσον θα την δεχτούν ή όχι.