Μαζέψτε τον, κ. Μπάιντεν

Κανείς δεν ξεχνά τα εκατομμύρια των Ουκρανών προσφύγων και τις χιλιάδες των θυμάτων, καθώς και τις τεράστιες υλικές και άλλες ζημιές και επιπτώσεις που επέφερε ο παρανοϊκός πόλεμος στην Ουκρανία. Έναν πόλεμο που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στη χώρα. Εισβολή που καταδικάστηκε και καταδικάζεται από όλη την υφήλιο. Κάτι που μαρτυρεί και το ατέλειωτο κύμα αλληλεγγύης και βοήθειας προς τον ουκρανικό λαό, προερχόμενο από πολλές χώρες. Μεταξύ αυτών και η Κύπρος, που προσφέρει φιλοξενία, στέγη, οικονομική και άλλη βοήθεια και συμπαράσταση. Κάτι που εμείς δεν είχαμε μετά τη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα το 1974, που επέφερε την προσφυγοποίηση του ενός τρίτου του πληθυσμού της Κύπρου και προκάλεσε χιλιάδες θανάτους και βιασμούς, ενώ κοντά δυο χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας παρέμειναν για δεκάδες χρόνια αγνοούμενοι. Κάποιοι, μάλιστα, εξακολουθούν να βρίσκονται στη λίστα των αγνοουμένων.

Σε αντίθεση λοιπόν με μας, η Ουκρανία δέχεται αφειδώλευτα βοήθεια, κυρίως από τις ΗΠΑ, την Αγγλία και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βοήθεια κάθε είδους. Ηθική, οικονομική και στρατιωτική. Βοήθεια που συμποσούται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτοί όλοι οι πόροι, όμως, είναι χρήματα που στερούνται οι λαοί της Ευρώπης, της Αγγλίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Ήδη το βιοτικό επίπεδο των λαών αυτών έχει υποβαθμιστεί κατά πολύ, ενώ ο χειμώνας θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά παρατηρούμε έναν Ουκρανό Πρόεδρο να συμπεριφέρεται σαν Ρωμαίος αυτοκράτορας. Θέλει και απαιτεί απ’ όλους να προσαρμόζονται και να υλοποιούν τις δικές του απαιτήσεις και εντολές. Με ενοχλεί αφάνταστα να βλέπω καθενυκτικά στους τηλεοπτικούς δέκτες τον κ. Ζελένσκι με το γνωστό, πια, απαιτητικό ύφος να ζητά και να απαιτεί όλο και περισσότερα. Τον βλέπουμε με θράσος και ιταμότητα να καλεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, στην ουσία, να μπουν σ’ έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο για να ικανοποιήσουν δικά του προσωπικά καπρίτσια και φιλοδοξίες. Δεν σέβεται και δεν εκτιμά όσα η διεθνής κοινότητα πρόσφερε, σ’ εκείνον και τη χώρα. Ούτε φαίνεται να συνειδητοποιεί ποια είναι στην πραγματικότητα η δική του θέση. Συνεχίζει να θεωρεί ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να του προσφέρουν ό,τι ζητήσει, χωρίς ο ίδιος να δείχνει ίχνος ευγνωμοσύνης και εκτίμησης για όσα ο υπόλοιπος κόσμος έκανε για τη χώρα του και κατ’ επέκτασιν τον ίδιο. Πολλά είναι τα παραδείγματα της υπερφίαλης συμπεριφοράς του και της υψιπετούς στάσης του. Αλήθεια, ποιος ξεχνά την ασέβεια και περιφρόνηση που επέδειξε προς τη Βουλή μας και την Πρόεδρό της, Αννίτα Δημητρίου, κατά την ομιλία του στο κυπριακό Κοινοβούλιο;

Αυτός είναι ο κ. Ζελένσκι, ο κωμικός ηθοποιός που κακή μοίρα τον έφερε να ηγείται μιας μεγάλης χώρας σε λάθος εποχή. Πρέπει όμως να αντιληφθεί το γρηγορότερο ότι αυτός είναι που έχει ανάγκη τους υπόλοιπους και όχι το αντίθετο. Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν δεσπότης έναντι υποτακτικών του. Κι αν δεν το κατανοήσει σύντομα, πρέπει οι τρίτοι να τον συνεφέρουν. Ο άνθρωπος έχει ξεφύγει. Οι κινήσεις του και οι απαιτήσεις του δείχνουν άτομο παρανοϊκό. Κινδυνεύει να οδηγήσει τον πλανήτη στον πυρηνικό όλεθρο. Θα τον αφήσουμε; Οφείλει η διεθνής κοινωνία να του υποδείξει και εν ανάγκη να του επιβάλει τα όριά του. Είναι χρέος των ΗΠΑ και των άλλων που τον στηρίζουν με κάθε τρόπο, να τον μαζέψουν. Αρκεί ένα νεύμα της Ουάσιγκτον για να κάτσει ο κ. Ζελένσκι στ’ αβγά του. Αρκεί ένα τράβηγμα του χαλιού κάτω από τα πόδια του, για να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Κι αν χρειαστεί, αυτό πρέπει να πράξουν οι χώρες που αποτελούν ώς τώρα τα δεκανίκια του κωμικού Ουκρανού Προέδρου. Δεν πρέπει να τον αφήσουμε να καταστρέψει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το συμφέρον του ιδίου, της χώρας του αλλά και όλου του κόσμου επιβάλλει τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερον. Να μην αφήσουμε τον ηθοποιό κ. Ζελένσκι να σύρει ολόκληρη την υφήλιο στα τάρταρα. Γι’ αυτό, κ. Μπάιντεν και λοιποί ηγέτες του κόσμου, είναι καιρός να τον μαζέψετε. Μόνο έτσι θα σωθεί η ανθρωπότητα. Είναι το χρέος που έχετε, και οι λαοί όλου του κόσμου απαιτούν να το αναλάβετε.