Ο Καραγκιόζης δεν έγινε βεζύρης

Σαν παράσταση θεάτρου σκιών ήτανε. «Ο Καραγκιόζης βεζύρης». Ο σουλτάνος αποφάσισε να αναβαθμίσει, τάχα, τον Καραγκιόζη Τατάρ και να τον κάνει βεζύρη. Και πήγε στα αδέρφια του, τους λεγόμενους τουρκογενείς, για να τους πείσει (για να τους πιέσει, ακριβέστερα) ώστε να συγκατατεθούν κι εκείνοι στο να γίνει ο Καραγκιόζης βεζύρης. Και στη σύνοδό τους στη Σαμαρκάνδη, του Ουζμπεκιστάν, αποφάσισαν να δώσουν στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Δηλαδή, για να το πούμε διαφορετικά, καθεστώς... μπανιστιρτζή. Αυτό ακριβώς σημαίνει «παρατηρητής». Θα είναι απ’ έξω και θα παρακολουθεί. Χωρίς να συμμετέχει.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η τουρκική κυβέρνηση, αλλά και ο Καραγκιόζης, έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την απόφαση και να την εμφανίσουν ως το προοίμιο της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τα τουρκογενή κράτη. Αλλά τελικά ο Καραγκιόζης δεν έγινε βεζύρης. Του έδωσαν ένα κάθισμα έξω στην αυλή, για να παρακολουθεί, αλλά δεν τον έβαλαν μέσα. «Θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε»!

Το διευκρίνισε και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, Βλαντίμιρ Νορόβ, ο οποίος δήλωσε πως «η ΤΔΒΚ δεν έγινε δεκτή στον ΟΤΚ». Ο ίδιος τόνισε ότι «το Ουζμπεκιστάν σέβεται την κυριαρχία των άλλων κρατών και δεν θεωρεί αναγκαίο να εμπλέξει τη ‘Βόρεια Κύπρο’ σε ό,τι αφορά συμμετοχή της στον ΟΤΚ». Και πρόσθεσε: «Η ‘Βόρεια Κύπρος’ δεν έλαβε οποιοδήποτε στάτους στον οργανισμό κατά τη σύνοδο και δεν υπήρξε χωριστή υπογραφή».

Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν και ο Καραγκιόζης του έκαμαν... μπαϊράμι με τον νουν τους.

Όπως ακριβώς έγινε και με το περιβόητο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Η Τουρκία υπέγραψε ένα παράνομο, άκυρο και εκτός κάθε λογικής σύμφωνο με την κυβέρνηση-μαριονέτα της Τρίπολης, «ανακαλύπτοντας» ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Και με βάση αυτό το ανύπαρκτο σύμφωνο, προσπαθεί να χτίσει διεκδικήσεις στην ελληνική ΑΟΖ, τις οποίες όμως δεν αποδέχεται η διεθνής κοινότητα.

Όλη η στρατηγική της Τουρκίας στηρίζεται στη δημιουργία ψεύτικων δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια επιχειρεί να ενδύσει με τον μανδύα δήθεν νομιμότητας και να τα επιβάλει διεθνώς. Αλλά όσο και να προσπαθεί, ο Καραγκιόζης της δεν μπορεί να γίνει βεζύρης...

ΜΠΟΞΕΡ