Ο Κυριάκος Μάτσης μάς εμπνέει και μας καθοδηγεί

Με το βλέμμα στραμμένο στον Πενταδάκτυλο και το μυαλό να στριφογυρίζει στα κατεχόμενα χωριά μας, ο αδούλωτος κυπριακός Ελληνισμός υποκλίνεται στο μεγαλείο της θυσίας του σταυραετού Κυριάκου Μάτση.

Σε μια περίοδο κατά την οποία το εσωτερικό μέτωπο παραμένει κατακερματισμένο, η αναξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών χτυπάει κόκκκινο ενώ οι πολιτειακοί θεσμοί χαϊδεύουν τον πάτο, κλονίζοντας επικίνδυνα τη σχέση κράτους - πολίτη, ο τόπος κατηφορίζει προς την άβυσσο χωρίς να φαίνεται ακτίδα φωτός. Σε μια εποχή που όλα τριγύρω αλλάζουνε μα όλα τα ίδια μένουν, κινούμενα στον αστερισμό της ιδιοτέλειας και του ατομικού συμφέροντος, έρχεται στο μυαλό μας η εθνοπρεπής απάντηση του συλληφθέντος και φρικτά βασανισθέντος Κυριάκου Μάτση προς τον Άγγλο κυβερνήτη Τζον Χάρτινγκ το 1956: «Εξοχώτατε. Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής. Λυπάμαι, αλλά με προσβάλλετε». Σε αυτούς που του αντιπρότασσαν το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι φτωχή και καταστρεμμένη, ενώ η Αγγλία είναι μια πλούσια αυτοκρατορία, απαντούσε με πάθος ο Κυριάκος: «Προτιμούμε τα ράκη της μητρός Ελλάδος, παρά την πορφύραν της μητρυιάς».

Η συνειδητή επιλογή του να πεθάνει όρθιος, παρά να ζει γονατιστός, ενσαρκώνει την εικόνα του ιδεατού αγωνιστή της Ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε όλες τις διαστάσεις της. 64 χρόνια από την ηρωική θυσία του Σταυραετού του Πενταδακτύλου αναζητούμε εναγωνίως τους νέους Μάτσηδες, που θα μας βγάλουν από τον κοινωνικό βούρκο και την εθνική ύπνωση, σαλπίζοντας περήφανα την ελευθερία, την κοινωνική αναγέννηση και την εθνική λύτρωση. Προς τούτο, μία και μοναδική συνταγή υπάρχει: Η επιστροφή στις ρίζες μας όπως επιτάσσει το οικουμενικό φως της ελληνικής Παιδείας, έχοντας στο πηδάλιο τίμιες, πατριωτικές και άξιες πολιτικές και πολιτειακές ηγεσίες, αντάξιες της προσωπικότητας του Κυριάκου Μάτση και των εύτολμων αγωνιστών της κυπριακής ελευθερίας.

Σήμερα, που ο ερντογανικός παραλογισμός θέλει να περάσει στα αιμοβόρα χέρια του την Κύπρο, το Αιγαίο και άλλες χριστιανικές κοιτίδες, απαιτείται η χάραξη υπερκομματικής πολιτικής και πανεθνικής στρατηγικής με κεντρικό στόχο την κοινωνική ανόρθωση, την οικονομική ανασυγκρότηση και την ισχυρή αμυντική θωράκιση. Τώρα που επισυμβαίνουν στη γειτονιά μας κατακλυσμιαίες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και ο πλανήτης με φόντο το Ουκρανικό βιώνει τραυματικές εμπειρίες, η Ιστορία κτυπά την πόρτα μας και μας καλεί να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση, ορθώνοντας ανάστημα στον κατακτητή μέσω μόνιμης πανεθνικής στρατηγικής, που θα στηρίζεται σε πέντε κινητήριους άξονες:

  1. Υγιής - εύρωστη οικονομία.
  2. Αξιόπιστο κράτος δικαίου.
  3. Εθνική ενότητα - λαϊκή ομοψυχία - υψηλό αγωνιστικό φρόνημα.
  4. Πανίσχυρη άμυνα.
  5. Ξεκάθαρη στρατιωτική συμφωνία αποτροπής με Ελλάδα, Γαλλία και χώρες που πραγματικά βλέπουν την Τουρκία ως σοβαρή απειλή του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Τώρα που ο νεο-οθωμανός Ερντογάν απειλεί θεούς και δαίμονες διεκδικώντας πλήρη ομηρεία της Κύπρου και προσάρτηση νησιών του Αιγαίου, αναζητούνται νέοι Μάτσηδες με διορατικότητα, πολιτική ευθικρισία, γενναιοψυχία και άδολο πατριωτισμό για να εμπνεύσουν τη νέα γενιά στον αγώνα υπέρ της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δικαίωσης των πόθων του Κυπριακού Ελληνισμού. Είναι καθήκον μας να μεταλάβουμε από το άγιο δισκοπότηρο της θυσίας του Κυριάκου Μάτση και των γενναίων συναγωνιστών του και να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην εποποία 1955-59. Αν δεν το πράξουμε, η ιστορία θα μας κατατάξει με μεγάλα γράμματα στις μαύρες σελίδες της.