Παραπολιτικά

18 Δεκεμβρίου η εορτή της... Οσίας Κάλπης

Θεού θέλοντος και εκλογικού καταλόγου επιτρέποντος, θα έχουμε αρχιεπισκοπικές εκλογές στις 18 Δεκεμβρίου. Μία ακριβώς εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Έτσι, εκτός απροόπτου, το «Χριστός γεννάται δοξάσατε» θα το ακούσουμε από τον νέο Αρχιεπίσκοπο ημών. Ωστόσο, εάν υπάρξουν «ανυπέρβλητες δυσκολίες», όπως δήλωσε ο Τοποτηρητής του Θρόνου, η Ιερά Σύνοδος θα μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία. Και αυτή μάλλον θα είναι η 8η Ιανουαρίου, δύο μέρες μετά τα Θεοφάνεια. Φαντάζομαι ότι, σε τέτοια περίπτωση, οι υποψήφιοι θα προσεγγίζουν τους πιστούς ευχόμενοι «Καλημέρα τζιαι τα Φώτα τζιαι την... ψήφον πρώτα-πρώτα»!

Επτά συνολικά υποψήφιοι φαίνεται ότι θα διεκδικήσουν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί ιεράρχες θεωρούν τους εαυτούς τους άξιους και ικανούς να αναλάβουν το πηδάλιο της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου. Όπως και στις προεδρικές, όπου έχουμε δέκα (μέχρι στιγμής) υποψήφιους σωτήρες.

Απ’ εκεί και πέρα, ο λόγος είναι στον λαό και ο τελευταίος λόγος στην Ιερά Σύνοδο. Και ο τελευταίος λόγος είναι που μετρά τελικά. Στην Ιερά Σύνοδο θα παιχθεί το Game of Throne(s). Εκεί, ίσως να μην επιλεγεί ο υποψήφιος που θα πάρει τις περισσότερες λαϊκές ψήφους, αλλά εκείνος τον οποίο θα ευνοήσουν οι συσχετισμοί δυνάμεων, οι σκοπιμότητες, οι ανομολόγητοι σχεδιασμοί, οι αόρατες παρεμβάσεις και άλλα παρόμοια.

Εν πάση περιπτώσει, με βάση τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα, στις αρχιεπισκοπικές έχουμε κάτι κοινό με τις προεδρικές εκλογές. Έχουμε αυτούς που περνούν σίγουρα στον δεύτερο γύρο, όπως ο Χριστοδουλίδης στις προεδρικές. Αυτοί είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις (οι οποίες μάλλον θα πρέπει να αποκαλούνται... ποιμνιοσκοπήσεις, αφού ερωτάται η άποψη του ποιμνίου), ο Λεμεσού Αθανάσιος και ο Ταμασσού Ησαΐας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ποιος θα είναι ο τρίτος, που θα συμπληρώσει το τριπρόσωπον, από το οποίο η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας μας. Αυτό θα φανεί μόνο στην ιερά κάλπη.

Εν τω μεταξύ, εισηγούμαι ευσεβάστως στους ιεράρχες μας, που θα διεκδικήσουν τον θρόνο, να προσθέσουν στις προσευχές τους, και ειδικότερα στο «Πάτερ ημών», την ακόλουθη παράκληση προς τον επουράνιο Πατέρα:

«Και μη εισενέγκεις ημάς εις πειρασμόν να ακολουθήσωμεν τον πολιτικόν... λαϊκισμόν. Αμήν»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ