Παραπολιτικά

Δυο κανόνια από τον 18ον αιώνα

Μια είδηση από το αστυνομικό δελτίο ξανάφερε στην επιφάνεια το θέμα της παράνομης κατοχής αρχαιοτήτων από ιδιώτες. Η Αστυνομία εντόπισε δυο παλαιά οξειδωμένα κανόνια, που ήταν θαμμένα σε αυλή σπιτιού στη Λεμεσό. Λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο οποίος κλήθηκε εκεί, διαπίστωσε ότι πρόκειται για δύο εμπροσθογεμή κανόνια του 18ου αιώνα, τα οποία ανευρίσκονται συνήθως σε ναυάγια ως μέρος εξοπλισμού πλοίων. Αν, λοιπόν, τα δύο συγκεκριμένα κανόνια βρέθηκαν σε κάποιο ναυάγιο ανοιχτά της Κύπρου, θα πρέπει να γνωρίζουν αυτοί που τα έχουν ανελκύσει και σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτό το ναυάγιο. Διότι μπορεί να ανακαλυφθούν εκεί και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα. Τέτοια ευρήματα από ναυάγια μπορούν να ρίξουν φως σε ιστορικά γεγονότα και να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση γεωπολιτικών και άλλων δεδομένων σε παλαιότερες εποχές, καθώς και των σχέσεων της Κύπρου με άλλους λαούς.

Οι θάλασσές μας δεν κρύβουν μόνο... φυσικό αέριο. Κρύβουν και άλλους θησαυρούς, πολύ σημαντικούς. Όπως είναι τα ναυάγια αρχαίων πλοίων. Εκτός από το γνωστό περίφημο καράβι της Κερύνειας, έχουμε επίσης το ναυάγιο του Μαζωτού, ένα βυθισμένο εμπορικό σκάφος της Ύστερης Κλασικής Περιόδου, που μετέφερε αμφορείς από τη Χίο και εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του χωριού Μαζωτός, το 2007. Το 2019, εξάλλου, ανακαλύφθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά αρχαίο ναυάγιο πλοίου των Ρωμαϊκών χρόνων με φορτίο από εμπορικούς αμφορείς. Είναι το πρώτο ρωμαϊκό ναυάγιο σε καλή κατάσταση, που εντοπίζεται στην Κύπρο.

Οι κυπριακές θάλασσες κρύβουν και πολλά άλλα ναυάγια, για κάποια από τα οποία υπάρχουν και ιστορικές μαρτυρίες. Για παράδειγμα, στα ανοιχτά της Αγίας Νάπας, όπως μαρτυρεί ο Λεόντιος Μαχαιράς, ναυάγησαν το 1373 πέντε γενουατικά πλοία, φορτωμένα με θησαυρούς που λεηλάτησαν οι Γενουάτες από την πλουσιότατη τότε Αμμόχωστο. Τα ναυάγια, με τους αμύθητους θησαυρούς, παραμένουν εκεί κάτω και περιμένουν κάποιον να τα ανακαλύψει.

Ελπίζουμε να μη μας προλάβει κανένα ανασκαφικό... «Αμπντουλχαμίτ Χαν» και να μας κλέψουν οι Τούρκοι και την Ιστορία μας...

ΜΠΟΞΕΡ