Περιβάλλον

Ενημερωτική εκδήλωση από τον Δήμο Λεμεσού για την Αποστολή EU Cities Mission

Στον δρόμο για μία κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη Λεμεσό

Η Λεμεσός έχει τη χαρά να συμμετέχει στην Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις 100 κλιματικά ουδέτερες κι έξυπνες πόλεις. Μετά από την υποβολή άνω των 300 υποψηφιοτήτων και μέσα από μία ανταγωνιστική διαδικασία, την Άνοιξη του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον κατάλογο των πόλεων που πρόκειται να λειτουργήσουν πιλοτικά με απώτερο σκοπό την κλιματική τους ουδετερότητα.

Η συμμετοχή της Λεμεσού στην Αποστολή αποτελεί μία πολύ σημαντική επιτυχία. Ταυτόχρονα, η Αποστολή αποτελεί και μία τεράστια πρόκληση. Η κλιματική ουδετερότητα θα αποτελέσει επιστέγασμα των προσπαθειών όλων μας, της δουλειάς όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μαζί με την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση και του συνόλου των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, στις 7 μ.μ., στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού. Σκοπός της εκδήλωσης είναι αφενός η ενημέρωση του κοινού για την πρωτοποριακή Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, αφετέρου, μία πρώτη συζήτηση με ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες για τη Λεμεσό του 2030.

Σκοπεύοντας λοιπόν στη συνδημιουργία της Λεμεσού του αύριο με την εμπλοκή όλων μας, στη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν με το πάνελ το δικό τους όραμα και τις δικές τους ιδέες για μία κλιματικά ουδέτερη κι έξυπνη Λεμεσό. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαΐδη και τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, ο υπεύθυνος για την Αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων κι έξυπνων πόλεων, Επικεφαλής Διοικητικής Μονάδας Αποστολής Πόλεων, Philippe Froissard, καθώς και ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στο πάνελ θα συμμετέχουν οι:

  • κ. Χρύσης Νικολαΐδης, Μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποστολή των Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων & Σύμβουλος του Δήμου Λεμεσού.
  • Καθ. Δέσποινα Σεργίδη, Καθηγήτρια, Τμήμα Βιώσιμου Δομημένου Περιβάλλοντος, Ινστιτούτο Κύπρου για το Δομημένο Περιβάλλον.
  • κ. Εύη Αναγιωτού, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων, Υπεύθυνη Κλάδου Βιώσιμης Κινητικότητας.
  • Δρ. Ιωάννης Βυρίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
  • Δρ. Άγγελος Μενελάου, Πρόεδρος Τμήματος Θαλασσίων Μεταφορών & Εμπορίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Φρέντερικ.
  • Δρ. Νέστωρ Φυλαχτός, Ερευνητής, Τμήμα Ενέργειας, Ερευνητικό Κέντρο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων, Ινστιτούτο Κύπρου για την Ενέργεια.

Ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από τον κ. Χάρη Τρίκκη, Δημοτικό Σύμβουλο Λεμεσού και Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Κόκκινου.

Για δήλωση συμμετοχής, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο https://forms.gle/DsevWTkSDoCuoJtq7