Διεθνή

Ινδία: Στόχος οι μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2070

Η σημερινή Ινδία προχωρεί με νέα σκέψη και νέα προσέγγιση, ενισχύοντας συνεχώς την οικολογία της

Μία από τις ξεχωριστές ιδιότητες του Ινδού Πρωθυπουργού Narendra Modi είναι ότι δεν εργάζεται πάνω σε βραχυπρόθεσμες πολιτικές, αλλά παρακολουθεί τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και τον αντίκτυπό τους. Ο αντίκτυπος του οράματός του είναι ορατός σε σοβαρά ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος. Ενώ τονίζει ότι η εγχώρια γεωργία θα υιοθετήσει παραδοσιακούς τρόπους και θα γίνει φιλική προς το κλίμα, εγείρει επίσης έντονα το ζήτημα της κλιματικής δικαιοσύνης μαζί με την προστασία του περιβάλλοντος σε διάφορα παγκόσμια φόρουμ.

Έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της εκστρατείας καθαριότητας, έχει επίσης επικεντρωθεί εξίσου στην προστασία του περιβάλλοντος από μόλυνση μέσω της διαχείρισης των απορριμμάτων. Διατυπώνει το όραμά του για τη Βιομηχανική Επανάσταση 4.0 με τον ίδιο τρόπο που υπερασπίζεται την παράδοση και την κληρονομιά της πανάρχαιας Ινδίας με το μάντρα ενός οικολογικού τρόπου ζωής.

Η σημερινή Ινδία προχωρεί με νέα σκέψη και νέα προσέγγιση. Η χώρα είναι σήμερα μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία, που ενισχύει συνεχώς την οικολογία της. Η δασοκάλυψη έχει αυξηθεί και η έκταση των υγροτόπων αυξάνεται επίσης ραγδαία. Η Ινδία έδειξε μιαν ασύγκριτη ταχύτητα και ένα κορυφαίο επίπεδο σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ινδία ηγείται σήμερα στον κόσμο στην αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων είτε μέσω της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας, του CDRI (Συνασπισμός για την Ανθεκτική Υποδομή Καταστροφών) ή του Κινήματος L.I.F.E (Lifestyle for Environment).

Ο κόσμος υποστηρίζει την Ινδία σήμερα λόγω του ιστορικού της χώρας στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της. Ο Πρωθυπουργός Narendra Modi τόνισε αυτές τις αλλαγές στη στάση της Ινδίας για την προστασία του περιβάλλοντος τα τελευταία 8 χρόνια, δηλώνοντας στην εθνική διάσκεψη των Υπουργών Περιβάλλοντος: «Ο λαός της Ινδίας δεν υπήρξε ποτέ εκμεταλλευτής της φύσης αλλά προστάτης της. Η Ινδία έχει θέσει ως στόχο μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2070.

»Τώρα που η εστίαση της χώρας είναι στην πράσινη ανάπτυξη και τις πράσινες θέσεις εργασίας, για να τα πετύχει όλα αυτά ο ρόλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κάθε κρατιδίου είναι μεγάλος. Συναντιόμαστε σε μια εποχή που η Ινδία θέτει νέους στόχους για τα επόμενα 25 χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι οι προσπάθειές σας θα βοηθήσουν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην ανάπτυξη της Ινδίας με την ίδια ταχύτητα».

Ο Πρωθυπουργός προέτρεψε τους Υπουργούς Περιβάλλοντος να δώσουν τη μέγιστη ώθηση στην κυκλική οικονομία στα κρατίδια. Με αυτόν τον τρόπο, η εκστρατεία για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων και την απελευθέρωση από πλαστικό μιας χρήσης θα γίνει επίσης ισχυρότερη. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να επισπευσθεί η χορήγηση περιβαλλοντικής άδειας για διάφορα έργα.

Παράλληλα, ο Narendra Modi ξεκαθάρισε στους Υπουργούς Περιβάλλοντος ότι χωρίς σύγχρονες υποδομές, η ανάπτυξη της χώρας και οι προσπάθειες βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών δεν μπορούν να επιτευχθούν.

*Άρθρο από την Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας