Ο μεγάλος απών της προεκλογικής εκστρατείας (2)

Από την ημέρα που άρχισε η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλα τα τηλεοπτικά κανάλια πραγματοποιούσαν έρευνες της κοινής γνώμης για να εξακριβώσουν από τους ερωτώμενους απλούς πολίτες ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που θεωρούν ότι αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ανέφερε το εθνικό θέμα, το οικονομικό και το μεταναστευτικό - δημογραφικό.

Έκτοτε παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλα σχεδόν τα προγράμματα, όπου οι δημοσιογράφοι και οι λειτουργοί των Μ.Μ.Ε. «ανέκριναν» τους υποψηφίους και τους εκπροσώπους τους, είτε σε ειδικές εκπομπές είτε στα αλλεπάλληλα ονομαζόμενα «Debates».

Με λύπη και απογοήτευση διαπίστωσα ότι το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού και του δίδυμου προβλήματος του δημογραφικού συζητήθηκε σπάνια, περιστασιακά και επιδερμικά.

Μέχρι σήμερα οι διάφοροι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές προσπάθησαν να «διεισδύσουν» τις περισσότερες φορές στα παρασκήνια της ανάδειξης των υποψηφίων προέδρων και ανάλωσαν τις τηλεοπτικές ώρες σε κουτσομπολιά, φημολογίες, υποθέσεις και σενάρια και το μόνο που πέτυχαν ήταν να οξύνουν τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων, να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να δυναμιτίσουν ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα της προεκλογικής περιόδου.

Σε μια περίοδο που τα αλλεπάλληλα κύματα παράτυπων μεταναστών κατακλύζουν την πατρίδα μας τόσο από την ξηρά, όσο και από τη θάλασσα, με ορατούς τους κινδύνους της κοινωνικής αποσταθεροποίησης, της οικονομικής αφαίμαξης των δημόσιων ταμείων και της επαπειλούμενης δημογραφικής αλλοίωσης, οι πολίτες θα περίμεναν τόσο από τους δημοσιογράφους - παρουσιαστές, όσο και από τους υποψηφίους και τους εκπροσώπους τους να ενδιατρίψουν σε αυτά τα δύο προβλήματα και να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της λαίλαπας, που απειλεί τον τόπο μας με ολοκληρωτική καταστροφή.

Η Τουρκία με στοχευμένα μέτρα και μακροχρόνιες πολιτικές εργαλειοποιεί δύστυχους συνανθρώπους μας και κατορθώνει μέρα με τη μέρα να εποικίζει το ελεύθερο κομμάτι της πατρίδας μας, υλοποιώντας μια παλιά διακήρυξη του τουρκικού βαθέος κράτους: «Την Κύπρο θα την καταλάβουμε χωρίς να ρίξουμε ούτε μια ντουφεκιά. Αρκεί να τους στείλουμε μερικά βαπόρια μετανάστες».

Και, ενώπιον αυτής της θλιβερής πραγματικότητας, εμείς «περί άλλα τυρβάζομεν».

Προτρέπω τους αδιάφορους συμπατριώτες μας να ρίξουν μιαν απλή ματιά στους δρόμους, στα σπίτια, στις πολυκατοικίες, στις γειτονιές και τις συνοικίες και να υπολογίσουν την αναλογία των γηγενών κατοίκων και των ξένων (δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παρατηρητικότητα για ευνόητους λόγους), και να φανταστούν πώς θα είναι η χώρα μας σε λίγα χρόνια.

Τους βλέπουμε να οδηγούν κατάμεστα ιδιωτικά αυτοκίνητα, να κυκλοφορούν αμέριμνοι με τα σκουτεράκια τους, να ψωνίζουν άνετα στις υπεραγορές και τα καταστήματα, να απασχολούνται ως παράνομο εργατικό δυναμικό, να συνωστίζονται στα Γραφεία Ευημερίας για να εισπράξουν τα παχυλά επιδόματά τους, να φωνασκούν στους δρόμους και τους προσπερνούμε άλλοι αδιάφοροι και άλλοι έντρομοι.

Προκαλώ τους λειτουργούς και εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να επικεντρωθούν στο μείζονα θέμα του μεταναστευτικού και δημογραφικού και να απαιτήσουν από τους υποψήφιους Προέδρους και τους εκπροσώπους τους να παρουσιάσουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση και απάμβλυνση της αλλαγής της δημογραφικής φυσιογνωμίας του τόπου μας και να δηλώσουν ξεκάθαρα πώς θα συστρατευτούν -είτε ως Κυβερνώντες είτε ως αντιπολιτευόμενοι- μετά τον Φεβρουάριο 2023.

Εισηγούμαι στους υποψήφιους Προέδρους να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να προβαίνουν σε παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των προεκλογικών αναμετρήσεών τους για να επαναφέρουν αυτά τα δύο βασικά ζητήματα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όπως επιβάλλεται.

Η επίκληση της άποψης ότι οι θέσεις τους ευρίσκονται καταγεγραμμένες στα προεκλογικά τους προγράμματα δεν αποτελεί απάντηση για τη στάση ευθύνης που οφείλουν να λάβουν πάνω στα συγκεκριμένα θέματα.

Υ.Γ. Με τον ίδιο τίτλο έγραψα σχετικό άρθρο στις 24/1/2018, παραμονές των προηγούμενων προεδρικών εκλογών. Πέντε χρόνια μετά, η κατάσταση με το μεταναστευτικό ξέφυγε από κάθε έλεγχο και η πορεία προς την καταστροφή φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη.

«Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν – ενώ τα σπίτια μας καίγονται εμείς τραγουδούμε».