Η Βουλή προωθεί σχέδιο Νόμου που υποθάλπει αντί να πατάσσει τη διαφθορά

Η πικρή, οργισμένη, απελπισμένη αίσθηση των πολιτών είναι ότι η διαφθορά έχει διαβρώσει ανήκεστα θεσμούς, κυβερνώντες, κόμματα, πολιτικούς. Ισχύει, δυστυχώς, η απόφανση του Αριστοφάνη: «Πονάω που βλέπω όλα να σαπίζουν σ’ αυτόν τον τόπο. Στην εξουσία πάντοτε οι φαύλοι. Κι αν φανεί κάποιος μια μέρα έντιμος, σε δέκα μέρες σκαρτεύει. Φέρνεις άλλον, βγαίνει χειρότερος»

Τρεις διακεκριμένοι Έλληνες Κύπριοι, οι Χριστόφορος Πισσαρίδης, Οικονομολόγος, Πανεπιστημιακός Καθηγητής, Χρήστος Π. Παναγιωτίδης, Εγκεκριμένος Λογιστής-Ελεγκτής, και Νίκος Γ. Συρίμης, Εγκεκριμένος Λογιστής-Ελεγκτής έστειλαν ανοικτή επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου (21/10/2022), καθώς και προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών. Αφορμή, σχέδιο νόμου που προωθείται στη Βουλή και που, κατά τη γνώμη τους, «περιέχει διατάξεις που εξασφαλίζουν τη διαιώνιση της διαφθοράς».

Οι τρεις επισημαίνουν ότι, «μας προκάλεσε εντύπωση η είδηση ότι ταυτόχρονα προωθείται στη Βουλή σχέδιο νόμου, το οποίο, όχι μόνο δεν στοχεύει στην πάταξη της διαφθοράς αλλά, στην πραγματικότητα, την υποθάλπει». Αφού εξηγούν πώς πρέπει να συντάσσεται και τι να περιέχει η δήλωση περί «πόθεν έσχες», στην επιστολή τους οι τρεις αναφέρουν ότι το προς ψήφιση σχέδιο νόμου προβλέπει ότι το σύστημα του «πόθεν έσχες» θα το διαχειρίζονται οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι.

«Αυτά δεν είναι πράγματα σοβαρά», υπογραμμίζουν, «όταν μάλιστα υπάρχουν τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Αλ Τζαζίρα και διάφοροι άλλοι δημοσιογράφοι. Το «πόθεν έσχες» είναι βέβαιο ότι δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, αν η διαχείριση του συστήματος παραμείνει στα χέρια ανθρώπων που συνθέτουν το αντικείμενο του ελέγχου». «Η πρότασή σας», καταγγέλλουν, «συνθέτει μια κραυγαλέα περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων, που υποτίθεται ότι ο προς ψήφιση νόμος στοχεύει να πατάξει».

Με απλά λόγια: Ενώ οι τρεις διακεκριμένοι Έλληνες της Κύπρου επιμένουν ότι η διαχείριση του «πόθεν έσχες» δεν μπορεί και δεν είναι δυνατό και επιτρεπτό, σε ένα σοβαρό κράτος, να το διαχειρίζονται εκείνοι που είναι υπό έλεγχον, οι… εντιμότατοι, καθαρότατοι, ανεπίληπτοι και αδιάφθοροι βο(υ)λευτές μας και τα εξίσου… άμωμα κόμματά τους, απαιτούν να είναι εκείνοι και παπάδες και τατάδες! Αυτοί οι βουλευτές και αυτά τα κόμματα, που δεν μας αξίζουν, επιβεβαιώνουν όσα ο Γάλλος φιλόσοφοςJoseph de Maistre είπε: «Κάθε έθνος έχει την κυβέρνηση που του αξίζει».

Πόση ολιγοφρενία; Πόση αφόρητη προκλητικότητα; Πόση απομώρανση και πόση, προπάντων, ασέβεια, προσβολή και ύβρις προς την ανοχή, την αξιοπρέπεια και τα δεινά των πολιτών εξαιτίας της διαφθοράς που κατέφαγε ό,τι ακμαίο, ηθικό, άξιο, ικανό και προοδευτικό έχει αυτός ο κατεχόμενος τόπος; Ποιοι ευθύνονται για την πρωτοφανή κατάντια, ώστε η Κύπρος να κατατάσσεται σήμερα μεταξύ των πρώτων, πιο διεφθαρμένων κρατών του κόσμου;

Πρώτα απ’ όλα το κομματικό, πολιτικό, επιχειρηματικό, οικονομικό σύστημα που λυμαίνεται τον τόπο από κτίσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το άθλιο, αήττητο και επικίνδυνο σύστημα δεν αφήνει να ξεμυτίσει κανείς άξιος, ικανός, αδιάφθορος και προπάντων πατριώτης, του οποίου η πρώτη έγνοια, το ύψιστο ενδιαφέρον και η μόνη αγάπη του είναι η πατρίδα, η πρόοδος και η απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό. Και ΟΧΙ ουρανοξύστες και χρυσά διαβατήρια. ΟΧΙ οι «άριστοι των αχρήστων». ΟΧΙ τα κομματόσκυλα που λυμαίνονται τη Δημόσια και την Ημικρατική Υπηρεσία. ΟΧΙ η λεηλασία δημόσιου πλούτου.

Είναι γνωστή η παροιμία: «Το ψάρι από το κεφάλι βρομάει». Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει κατηγορηθεί εντός και εκτός Κύπρου για διαφθορά. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ερωτηθείς για ταξίδι στις Σεϋχέλλες με αεροπλάνο Σαουδάραβα εκατομμυριούχου φίλου του, ισχυρίστηκε ότι ήταν «ένα σφάλμα εκτίμησης η αποδοχή ενός ταξιδιού στις Σεϋχέλλες… Όντως αυτό ήταν λάθος εκτίμηση». Προφανώς «λάθος εκτίμηση» ήταν το κούρεμα καταθέσεων, για το οποίο διαβεβαίωνε ότι δεν θα το αποδεχόταν ποτέ αλλά… του «έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο» (26/3/2013).

Προφανώς, πάλι, ήταν «λάθος εκτίμηση» η διάσωση Ρώσων πελατών του νομικού γραφείου του από το κούρεμα, όπως «λάθος εκτίμηση» ήταν η όλως τυχαία διάσωση εκατομμυρίων των συμπεθέρων του, η φτωχοποίηση δεκάδων χιλιάδων Κυπρίων, το κλείσιμο του κρατικού αερομεταφορέα, το ξεπούλημα του Συνεργατισμού από «άριστους των αχρήστων» που είχε διορίσει, τα χρυσά διαβατήρια.

Εξάλλου ήταν… «λάθος εκτίμηση» το σκάνδαλο με τα Pandora Papers και τα Panama Papers ή το ρεζίλεμα της Κύπρου διεθνώς με τις αποκαλύψεις του Al Jazeera. Μια ορθή απόφαση της Κυβέρνησης ήταν όπως αξιοποιηθεί το πόρισμα της Επιτροπής Νικολάτου για τις πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών. Ήδη αρκετές δεκάδες υποθέσεις εκκρεμούν ενώπιον δικαστηρίων για χρυσά διαβατήρια. Άγνωστο πότε θα εκδικαστούν και με ποια κατάληξη. Μόλις πρόσφατα σε υπόθεση χρυσών διαβατηρίων οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Η Επιτροπή Νικολάτου αναφέρει στο πόρισμά της: «Από το σύνολο των 6.779 φυσικών προσώπων, που έχουν πολιτογραφηθεί, ποσοστό 53,24%, δηλαδή 3.609 πρόσωπα, πολιτογραφήθηκαν εκτός νομικού πλαισίου και, επομένως, είχαν πολιτογραφηθεί παράνομα». Καραμπινάτη παρανομία αλλά μάλλον θα πρόκειται για… «λάθος εκτίμηση». Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πριν από ακριβώς δύο χρόνια («Σημερινή», 27/11/2020) επισήμανε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αποδίδουν τη διαφθορά στην ατιμωρησία και ότι ο χώρος της πολιτικής αποτελεί εστία εκκόλαψής της. Επίσης, επτά στους δέκα πολίτες αναφέρουν ότι εκεί εντοπίζεται περισσότερο το φαινόμενο της διαφθοράς.

Επίσης: Εννέα στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι, με τη στάση που τα κόμματα τηρούν έναντι της διαφθοράς, υποθάλπουν και συντηρούν σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό την ύπαρξή της. Στις 8/7/2022, στο Προεδρικό Μέγαρο, πραγματοποιήθηκε τελετή διορισμού του Επιτρόπου Διαφάνειας και των Μελών Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Στελεχώνεται από ικανούς και αδιάφθορους αξιωματούχους. Ήδη ενώπιόν της προσέφυγε ο υποψήφιος για την προεδρία, Α. Μαυρογιάννης, και ζητά διερεύνηση ισχυρισμών του δημοσιογράφου Μ. Δρουσιώτη, που περιέχονται σε βιβλία του, για διαφθορά που αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κρατικούς και πολιτικούς αξιωματούχους.

Οι κυβερνώντες, από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν διακρίθηκαν όλοι για το ανεπίληπτο και το αδιάφθορο της διακυβέρνησής τους. Η Επιτροπή GRECO (GO FOR ZERO CORRUPTION) ιδρύθηκε το 1999 από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να παρακολουθεί τη συμμόρφωση των κρατών με τα πρότυπα της οργάνωσης κατά της διαφθοράς.

Κατ’ επανάληψιν η GRECO έκανε αυστηρές συστάσεις για διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κυπριακών πολιτικών κομμάτων. Φωνή βοώντος… Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησής της (22/6/2018), η GRECOαναφέρθηκε στο Δικαστικό Σώμα της Κύπρου και είχε προβεί σε σειρά παρατηρήσεων επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο δεν συμμορφώθηκε σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης πράξεων διαφθοράς.

Η πικρή, οργισμένη, απελπισμένη αίσθηση των πολιτών είναι ότι η διαφθορά έχει διαβρώσει ανήκεστα θεσμούς, κυβερνώντες, κόμματα, πολιτικούς. Ισχύει, δυστυχώς, η απόφανση του Αριστοφάνη: «Πονάω που βλέπω όλα να σαπίζουν σ’ αυτόν τον τόπο. Στην εξουσία πάντοτε οι φαύλοι. Κι αν φανεί κάποιος μια μέρα έντιμος, σε δέκα μέρες σκαρτεύει. Φέρνεις άλλον, βγαίνει χειρότερος» (Εκκλησιάζουσες, στ. 174-179).