Το Κατάρ μπροστά στο Mundial του ποδοσφαίρου

Στις 20 Νοεμβρίου 2022 άρχισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Εμιράτο του Κατάρ, μια μικρή χώρα, όπου κυριαρχούσε η μιζέρια της ερήμου, που μέσα σε λίγα χρόνια έγινε από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου με τους ουρανοξύστες του, την πολυτέλειά του και τα πετροδολάριά του. Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα βοηθήσει να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα αυτήν την ιδιάζουσα χώρα.

Ο πρώτος, όμως, που την έκαμε γνωστή είναι ο σταθμός Al-Jazeera, που από το 2011 με την «Αραβική Άνοιξη» κάλυπτε όλα τα συμβαίνοντα σ’ όλες τις αραβικές χώρες. Δεν ξέρω πόσοι γνώριζαν από τότε ότι ο Al-Jazeera είναι σταθμός που ανήκει στο Κατάρ. Με αυτόν τον τηλεοπτικό σταθμό προικοδοτημένο με εκατομμύρια, το μικρό Εμιράτο επηρεάζει τον κόσμο. Στην Κύπρο το γνωρίσαμε -φευ- και με το περίφημο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων».

Ο κόσμος οδεύει, λοιπόν, προς το Κατάρ για να παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και, παρεμπιπτόντως, να γνωρίσει το Εμιράτο και βέβαια να επωφεληθεί από τα «προϊόντα» του.

Ξένες χώρες προσπαθούν να καλυφθούν μέσω Κατάρ για τις ανάγκες τους στο γκάζι. Η Ελβετία έχει έλθει σε επαφή με το Εμιράτο και από τη μια μεριά υπάρχουν οι υπηρεσίες για τουρισμό, που μπορεί να δώσει η χώρα, ενώ από την άλλη οι προμήθειες γκαζιού από το Κατάρ (βλ. David Haeberli, “Avec la Suisse, les prémices d’une relation fructueuse”, Le Temps, 15 Novembre 2022, p.3). Δεν πάνε, λοιπόν, όλοι για το ποδόσφαιρο στο Κατάρ αλλά και για τις ανάγκες των χωρών τους, ιδίως τώρα με τις δυσκολίες που φέρνει η Ρωσία με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Καλό ποδοσφαιρικό θέαμα, λοιπόν, με φόντο το Κατάρ και τις δυνατότητές του.