Αναλύσεις

Απτόητη η Τουρκία, απαθείς και ανήμπορες Ε.Ε. και ΗΠΑ

Ποιος θα της κρεμάσει τα «κουδούνια» του παράνομου εισβολέα;

Την ώρα που οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας βρίσκονται στο απόγειό τους ενώ σύντομα μπαίνει σε εφαρμογή και το 8ο πακέτο, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά και την κυπριακή ναυτιλία, η Τουρκία εισβάλλει σε Συρία και Ιράκ.

Βομβαρδίζει ανηλεώς, σκοτώνει, παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα δύο γειτονικών της χωρών, αλλά ΗΠΑ και Ε.Ε. επιδεικνύουν τη συνήθη προκλητική ανοχή, εάν όχι και ενθάρρυνση.

Δεν είδαμε ούτε τους φιλότουρκους Βρετανούς ηγέτες, ούτε τους Γερμανούς, Γάλλους, Πορτογάλους και Ιταλούς να εγείρουν ζήτημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου για την ωμή στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας εναντίον χωρών μελών του ΟΗΕ. Ούτε εντοπίσαμε οποιαδήποτε ευαισθησία από την ελίτ των Βρυξελλών για την άμεση ανάγκη έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. προκειμένου να αποφασίσουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ούτε από τη σκέψη τους δεν περνά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Τουρκία είναι το παραχαϊδεμένο παιδί του ΝΑΤΟ. Το λένε είτε διά της πλαγίας οδού είτε και ευθέως. Κανένας δεν τολμά να τα βάλει με τη θρασύτητα και τον επεκτατισμό της. Η δε Ρωσία ποιεί τη νήσσα, ψελλίζοντας προτροπές περί αυτοσυγκράτησης, ανεξαρτήτως αν βρέθηκε στη Συρία ύστερα από πρόσκληση του Σύρου Προέδρου Άσαντ προκειμένου να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο Λευκός Οίκος δικαιολογεί

Ο Διευθυντής Στρατηγικής Επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ, δήλωσε πως η Άγκυρα αντιμετωπίζει μια «τρομοκρατική απειλή» στα νότια σύνορά της και έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί. Αξιολογώντας τις εξελίξεις στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ο Κίρμπι δήλωσε: «Η Τουρκία συνεχίζει να υποφέρει από την τρομοκρατική απειλή, ιδίως στα νότια σύνορά της. Φυσικά, έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους πολίτες τους».

Και η Ελλάδα στο στόχαστρο

Συνεχίζοντας την πρακτική τού «εκβιάζω και προχωρώ», «επεμβαίνω και επεκτείνομαι», η Άγκυρα διά στόματος Χουλουσί Ακάρ διεμήνυσε προς τις ΗΠΑ ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400, λέγοντας ότι θα μείνουν στη χώρα. Ο κ. Ακάρ, μάλιστα, είπε σε απειλητικό τόνο ότι εντός μιας ώρας μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε.

Τα «σκάγια» του «οπουδήποτε» προφανώς πιάνουν και την Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας, δυστυχώς, έχει εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία και κάθε σπιθαμή ελληνικής γης στις ΗΠΑ, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα προτεκτοράτο τους.

Ανεξάρτητα από τις διάφορες αναλύσεις στρατιωτικών στην Ελλάδα ότι η χώρα αμυντικά και στρατιωτικά μπορεί να τα βάλει με την Τουρκία, η πικρή αλήθεια είναι μία. Ούτε ένα στρατιωτικό αεροσκάφος δεν μπορεί ν’ απογειωθεί αν δεν δώσουν το πράσινο φως οι Αμερικανοί.

Όταν οι ΗΠΑ καταπίνουν αμάσητους τους τουρκικούς εκβιασμούς, η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να ανησυχεί και όχι να χαριεντίζεται για τους καλούς της συμμάχους. Ο Τούρκος ΥΠΑΜ, σε ένα κρεσέντο εκβιασμών προς τις ΗΠΑ και για τα F-16, είπε:

«Εμείς αυτήν την περίοδο προσπαθούμε να πάρουμε τα F-16, όμως φυσικά έχουμε κι άλλα πράγματα στο μυαλό μας. Μας λένε πού είναι οι S-400. Τα συστήματα S-400 είναι στη θέση τους και είναι έτοιμα προς χρήση… Σε περίπτωση που προκύψει κάπου απειλή, κι όταν αποφασίσουμε πού πρέπει να ενεργοποιηθεί η αντιαεροπορική μας άμυνα θα το μεταφέρουμε και θα το χρησιμοποιήσουμε».

Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δηλώσεις του Ακάρ αποτελούν και απειλή απέναντι στην Ελλάδα.

Πιο σαφής και αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της Τουρκίας είναι ο αρχιστράτηγος ε.α. Αρμαγάν Κουλόγλου. Μιλώντας στο Haber Turk είπε: «Τους S-400 δεν τους πήραμε μόνο για τις απειλές που προέρχονται από τη Συρία. Διότι εδώ μιλάμε για πυραυλικό σύστημα, το οποίο μεταφέρεται και είναι έτοιμο για χρήση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διότι η απειλή δεν προέρχεται μόνο από εκεί αλλά προέρχεται και από τη Δύση, μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε, και στην περιοχή του Αιγαίου ήδη υπάρχουν τέτοια σχέδια».

Την ίδια ώρα ο Ακάρεπ ανέφερε τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του ότι η Ελλάδα στηρίζει τρομοκράτες στο Λαύριο. Παράλληλα κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατισμό, προβοκάτσιες, και ότι κάνει γενοκτονίες «ταυτότητας».

Στην ίδια απειλητική γραμμή μίλησε και ο Τούρκος Πρόεδρος, λέγοντας πως θα κυνηγήσει τους Κούρδους αντάρτες μέσα στη Συρία ακόμη και με χερσαία επιχείρηση.

Όπως είπε: «Οι επιχειρήσεις με αεροσκάφη, πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μόνο η αρχή».

Έτσι λοιπόν οι ΗΠΑ για πολλοστή φορά θυσιάζοντας τους συμμάχους τους Κούρδους, που πολέμησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους, τώρα τους εγκαταλείπουν έρμαιο στην τουρκική θηριωδία.



Αιχμές κατά ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Τούρκος Πρόεδρος άφησε παράλληλα αιχμές για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, παρότι ουσιαστικά έχει πάρει το πράσινο φως και από τις δύο υπερδυνάμεις για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

«Εάν οι συνομιλητές μας δεν μπορούν να εκπληρώσουν τους όρους της συμφωνίας, έχουμε το δικαίωμα να φροντίσουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας», είπε, αφήνοντας αιχμές για τη Ρωσία.

Στη συνέχεια είπε ότι «το μήνυμά μας σε όσους προσπαθούν να γονατίσουν την Τουρκία είναι ότι δεν θα τα καταφέρουν ποτέ», ενώ επιβεβαίωσε τον καιροσκοπικό ρόλο της Άγκυρας:

«Κάποιοι δεν αισθάνονται άνετα με την πορεία της χώρας μας, που έχει στόχο την αξιοπιστία και τη σταθερότητα. Νιώθουν άβολα που η χώρα μας λαμβάνει ελεύθερα τις δικές της πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις και υπερασπίζεται θαρραλέα τα δικά της συμφέροντα. Δεν αισθάνονται άνετα με τη χώρα μας, που μετατρέπει τις παγκόσμιες κρίσεις σε ευκαιρίες. Τους ενοχλεί η ενίσχυση της περιφερειακής ηγεσίας της Τουρκίας...»(!).

Όταν εκλιπαρείς γονατιστός δεν σε παίρνουν στα σοβαρά

Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Βερολίνο ήταν μεν χρήσιμη από απόψεως «δημοσίων σχέσεων», ωστόσο επανέφερε στην επιφάνεια την υποκρισία των Βρυξελλών, μη εξαιρουμένης και της Γερμανίας, ως προς τις προθέσεις τους για τη στάση τους έναντι της Τουρκίας, η οποία εδώ και 48 χρόνια κατέχει το 37% των κυπριακών εδαφών.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αφού επανέλαβε τα γνωστά περί στήριξης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, είπε πως το Βερολίνο θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι.

Ο Πρόεδρος ήγειρε εκ νέου τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, ενώ την κατηγόρησε επειδή δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Βέβαια, με αυτήν τη στάση της η Τουρκία πιστεύει ότι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της και αυτά πράττει. Εμείς τι κάνουμε εφόσον διαπιστώνουμε την απροθυμία ΗΠΑ και Ε.Ε. να πιέσουν την Τουρκία; Με το να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα και να εισπράττουμε τις ίδιες απαντήσεις δεν πετυχαίνουμε κινητικότητα στο Κυπριακό ούτε και μας παίρνουν στα σοβαρά.

Όταν ο Καγκελάριος Σολτς αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας πως «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», ο Πρόεδρος όφειλε να του υποδείξει πως ούτε η Ε.Ε. αλλά μήτε και οι ΗΠΑ συμπεριφέρθηκαν στην Τουρκία με το ίδιο νόμισμα επιβάλλοντας της σκληρές κυρώσεις.

Η Τουρκία κατέχει μεγαλύτερο ποσοστό εδαφών απ’ ό,τι κατέχει η Ρωσία στην Ουκρανία. Σε σύγκριση πληθυσμού η Κύπρος έχει πολύ περισσότερους πρόσφυγες απ’ ό,τι η Ουκρανία. Από την άλλη η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε., αλλά η Ουκρανία όχι.

Η υποκρισία του Βερολίνου φάνηκε με την άρνηση του Σολτς να απαντήσει για την παρουσία τουρκικών τεθωρακισμένων Leopard από τη Γερμανία στα κατεχόμενα. Αυτό και μόνο ακύρωσε τον κάθε θετικό αντίκτυπο που είχε η επίσκεψη Αναστασιάδη στο Βερολίνο.

Βέβαια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διανύει τους τελευταίους μήνες της θητείας του. Το ζητούμενο είναι τι θα πράξει ο επόμενος που θα τον διαδεχθεί.Οι υποψήφιοι για την προεδρία οφείλουν από τώρα να θέσουν πάνω απ’ όλα και όλους τα συμφέροντα της Κύπρου. Αντί να εκλιπαρούν και να ζητιανεύουν, να δηλώνουν ότι είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας και ότι ανήκουμε στη Δύση, να αξιώσουν σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αν δεν εισακουστούν, τότε να δεσμευτούν για άρση μονομερώς όλων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αν οι λεγόμενοι σύμμαχοι δεν εφαρμόσουν τις ίδιες σκληρές πρακτικές και κατά της Τουρκίας.

Ο κυπριακός λαός περιμένει πράξεις, διεκδικητική πολιτική και όχι συνθήματα με συνέχιση της πολιτικής τού παρία επαίτη.

Αν εδώ και 48 χρόνια το Κυπριακό δεν λύθηκε με τις συνεχείς παραχωρήσεις και εκπτώσεις προς την Τουρκία και επί κανενός Προέδρου είτε ΔΗΚΟϊκού, είτε Συναγερμικού είτε ΑΚΕΛικού, ας εφαρμόσουμε σκληρή διεκδικητική πολιτική. Ασπίδα μας το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία, δυστυχώς, και ο επικεφαλής των Ην. Εθνών προσπερνά ή κάνει ότι δεν υπάρχουν.