Αναλύσεις

Οι αρνητές της πραγματικότητας των φυλακών και η φενάκη του Νέτφλιξ

Θεσμική παχυδερμία, Υπηρεσίες εγκληματικά αδρανείς και δίκτυα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης που εν τέλει κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

Θεσμική παχυδερμία, Υπηρεσίες εγκληματικά αδρανείς και δίκτυα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης που εν τέλει κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

Αυτό είναι δυστυχώς το βασικό συμπέρασμα από τις τελευταίες εξελίξεις στο κεντρικό σωφρονιστικό μας ίδρυμα.

Στις Κεντρικές Φυλακές γίνεται εισαγωγή, μεταφορά και εμπόριο ναρκωτικών, όπως και κινητών τηλεφώνων από τα οποία οργανώνονται δολοφονίες, εμπρησμοί, και άλλα σοβαρότατα ποινικά αδικήματα, καθιστώντας τις φυλακές «στρατηγείο εγκλήματος».

Αυτά λέει το πόρισμα τεσσάρων ποινικών ανακριτών, αυτά επαναλαμβάνει ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, αυτά εκδικάστηκαν και εκδικάζονται στο Δικαστήριο και το Κακουργιοδικείο και δυστυχώς αυτά έχουν αποκαλυφθεί εδώ και μήνες σε σειρά ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ.

Και αποδεικνύουν πως η πραγματικότητα στις κεντρικές φυλακές, δυστυχώς δεν είναι αυτή του Νέτφλιξ… Και αποδεικνύουν πώς πέρα από τα πλάνα με τους εκδηλωτικούς Αφρικανούς που πανηγυρίζουν για τις ευεργεσίες της «μαμά Άννα», υπάρχουν και οι Tansu Cidan…

Η Διεύθυνση των Φυλακών αντέδρασε στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, κάνοντας λόγο για στοχοποίησή της και προσπάθεια ισοπέδωσης του έργου της τα τελευταία 8 χρόνια που πέτυχε να καταστήσει της Κεντρικές Φυλακές «καθ’ ομολογίαν, στις καλύτερες της Ευρώπης».

Καθ’ ομολογίαν ποιου; Του Νέτφλιξ;

Και επίσης, τα όποια θετικά βήματα έγιναν εντός των φυλακών τα τελευταία χρόνια, θα εργαλειοποιούνται κάθε φορά σαν φερετζές του ζόφου και των εγκλημάτων που γίνονται εντός των φυλακών; Μια χαρά και χίλια μπράβο για ότι καλό έγινε στις φυλακές τα τελευταία χρόνια. Και μακάρι να συνεχίσουν να γίνονται καλά πράγματα. Με τις δολοφονίες, τα ναρκωτικά, τους εμπρησμούς την οργάνωση εγκλημάτων και όλα αυτά, τι θα κάνουμε όμως; Ποιος ευθύνεται για αυτά;

Επιπλέον, ένα δίκτυο αντίδρασης, αποτελούμενο από αρνητές της πραγματικότητας, προσπαθεί να συσχετίσει είτε δολίως, είτε «καθηκόντως», είτε συνωμοσιολογικά την εν εξελίξει υπόθεση Κατσουνωτού με τις βαρύτατες ευθύνες της Διεύθυνσης Φυλακών για τα εγκλήματα που αποδεδειγμένα οργανώνονται ή/και εκτελούνται εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Μα αν τα αρμόδια Όργανα μέσα από τις σχετικές έρευνές τους αποφασίσουν πως ο Κατσουνωτός και ο κάθε Κατσουνωτός έχει παραβιάσει Νόμους, ας πληρώσει αναλόγως και όπως ορίζεται απ’ τους Νόμους μας. Τόσο απλά.

Αλλιώς πώς θα γίνει; Όσο εκκρεμεί η υπόθεση Κατσουνωτού –που κακώς δεν προχωρά -, θα γίνονται κοντραμπάντα ναρκωτικών, δολοφονίες και οργανώσεις εγκλημάτων μέσα στις φυλακές χωρίς να κουνιέται φύλλο;

Δυστυχώς η πραγματικότητα των Κεντρικών Φυλακών, έχει τουλάχιστον εδώ και μήνες γίνει γνωστή. Και η αδράνεια που τελικώς έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές, πρέπει τουλάχιστον να προβληματίσει κοινωνία και θεσμούς, για τον ρόλο των πολιτικών προϊσταμένων. Μήνες ολόκληρους καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει κατανοητό ποιες είναι οι προθέσεις της αρμόδιας Υπουργού Δικαιοσύνης για την κατάσταση στις φυλακές. Πώς σκέφτεται να δράσει προκειμένου στην τελική, να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές. Σιγή ιχθύος και άντε και καμιά ανακοίνωση αοριστολογική, έτσι για τα μάτια του κόσμου…

Και στην τελική, αν μία Υπουργός δείχνει ανεπάρκεια, τότε είναι δουλειά του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας να κάνει κάτι. Δεν μπορεί να μην έφτασαν στα αφτιά του τα όσα γίνονται, τα όσα γράφονται και λέγονται για τις φυλακές.

Δεν μπορεί να υπάρχει τόση απάθεια και τόση θεσμική παχυδερμία. Το θέμα πλέον, δεν αφορά την κυρία Αριστοτέλους και τον κύριο Κατσουνωτό. Το θέμα αφορά την ασφάλεια των πολιτών και το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Αυτά πρέπει να προστατευθούν επειδή αυτά κινδυνεύουν. Και αυτά κινδυνεύουν, όσο μάλιστα κάποιοι την περνάνε ήσυχα βλέποντας… νέτφλιξ.