Τράπεζες

Πέριξ των 350 τα παράπονα δανειοληπτών για τράπεζες στην Κεντρική

Αναπάντητες για ένα και πλέον χρόνο οι επιστολές εταιρείας προς την Υπηρεσία Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας σε σχέση με διαφορά της με τραπεζικό ίδρυμα

Να διασφαλίσει τη δεοντολογική συμπεριφορά των τραπεζικών ιδρυμάτων έναντι των πελατών τους επιδιώκει η Κεντρική Τράπεζα μέσω της Υπηρεσίας Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το αρμόδιο εποπτικό όργανο έχει θεσπίσει μια διαδικασία, κατά την οποία οι δανειολήπτες που έχουν παράπονα από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται, ή τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, μπορούν να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν σχετικό έντυπο, το οποίο θα τύχει εξέτασης από την Υπηρεσία Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας (ΥΧΔ).

Ωστόσο, συγκεκριμένη περίπτωση καταγγελίας που ήρθε σε γνώση της «Σημερινής», δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας που έχει θεσπίσει η Κεντρική Τράπεζα. Και αυτό γιατί, όπως προκύπτει, πελάτης τραπεζικού ιδρύματος υπέβαλε παράπονο προς την αρμόδια Αρχή της Κεντρικής, ωστόσο δεν έχει λάβει οποιαδήποτε απάντηση εδώ και ένα περίπου χρόνο. Ούτε αν εξετάζεται η αίτησή του, ούτε σε ποιο στάδιο βρίσκεται, ούτε αν πρέπει να προβεί σε κάποια άλλη ενέργεια.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως προτεραιότητά της, μέσω της Υπηρεσίας Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας (ΥΧΔ), τη διασφάλιση της δεοντολογικής συμπεριφοράς εκ μέρους των εποπτευόμενων ιδρυμάτων και, μέσω των δράσεών της όπως καθορίζονται στο ισχύον νομο-κανονιστικό πλαίσιο, τη δίκαιη μεταχείριση των πελατών τους. Το έντυπο που διατίθεται στην ιστοσελίδα της ΚΤΚ αποσκοπεί στο να διευκολύνει την υποβολή δομημένων αναφορών εικαζόμενων παραβάσεων από τα εποπτευόμενα ιδρύματα. Η ΥΧΔ δύναται να προβεί σε διερεύνηση αναφορών που, εκ πρώτης όψεως, δεικνύουν ελλιπή συμμόρφωση με νόμους που ορίζουν την ΚΤΚ ως αρμόδια Αρχή.

Με αφορμή το περιστατικό που ήρθε σε γνώση της «Σημερινής», ζητήσαμε στοιχεία και εξηγήσεις από την Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με τη συγκεκριμένη διαδικασία που έχει θεσπίσει. Όπως αρμοδίως μας έχει αναφερθεί, ο χρόνος επεξεργασίας κάθε αναφοράς ποικίλλει, καθώς εξαρτάται από το πόσο πλήρης, απλή ή πολύπλοκη είναι, ως επίσης και αν αφορά πρόσφατα ή παλαιότερα γεγονότα. Επηρεάζεται επίσης από τον χρόνο ανταπόκρισης του εμπλεκόμενου ιδρύματος, αν και πάντοτε επιδιώκεται ένα λογικό χρονοδιάγραμμα. Δεδομένου ότι ο σκοπός της διερεύνησης των αναφορών είναι η διασφάλιση της συμμόρφωσης των εποπτευόμενων ιδρυμάτων με το εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, υπάρχουν συνέργειες όταν η διερεύνηση γίνεται για ομάδα παρόμοιων αναφορών παρά για καθεμιά αναφορά σε ατομική βάση.

Περίπου 350 καταγγελίες

Σε ερώτηση, πόσες καταγγελίες και παράπονα έχει λάβει μέχρι σήμερα η αρμόδια Αρχή, η Κεντρική μάς κοινοποίησε τα εξής στοιχεία: Από τις αρχές Νοεμβρίου 2020, που ξεκίνησε να λειτουργεί η ΥΧΔ, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2022, υποβλήθηκαν στην ΥΧΔ περίπου 350 καταγγελίες. Το μεγαλύτερο ποσοστό (63%) αφορά σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης και άλλα θέματα σχετικά με δάνεια. Επίσης, λήφθηκαν 53 καταγγελίες σε σχέση με διαδικασίες διεκπεραίωσης πληρωμών από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, κυρίως πιστωτικά ιδρύματα, ενώ 30 καταγγελίες αφορούσαν τη λειτουργία λογαριασμών πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά, κυρίως σε σχέση με διαδικασίες ανοίγματος / τερματισμού. Από το σύνολο των καταγγελιών που έχουν υποβληθεί, έχουν ήδη τύχει επεξεργασίας και αποσταλεί για διερεύνηση στα εμπλεκόμενα ιδρύματα 168 υποθέσεις.

Όσον αφορά τη λήψη μέτρων, η Κεντρική διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις όπου διαπιστωθούν και τεκμηριωθούν παραβάσεις από εποπτευόμενα ιδρύματα προνοιών των σχετικών νόμων ή κανονισμών, η ΚΤΚ θα λάβει τα ανάλογα μέτρα όπως αυτά προνοούνται στον νόμο, όπως, για παράδειγμα, πλάνο συμμόρφωσης των εποπτευόμενων ιδρυμάτων και παρακολούθηση υλοποίησής του, διοικητικό πρόστιμο ή/και άλλες κυρώσεις. Τονίζεται δε ότι σε καμία περίπτωση η ΚΤΚ δεν έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει στις σχέσεις ή τις συμβάσεις μεταξύ εποπτευόμενου ιδρύματος και των πελατών του, ιδίως όταν οι υποθέσεις είτε αποτελούν αντικείμενο νομικής αντιδικίας είτε κρίνονται στο δικαστήριο. Σε περιπτώσεις όπου η ΥΧΔ λάβει αναφορά που αφορά πρόνοιες νομοθεσίας για τις οποίες δεν έχει καθοριστεί ως αρμόδια Αρχή, ενημερώνει ανάλογα τον αναφέροντα.

27.11 ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΓΓΕΛ.png

Επιστολές μέχρι τον Διοικητή

Όσον αφορά τώρα την περίπτωση που ήρθε σε γνώση της «Σημερινής», προκύπτει από τα στοιχεία που συλλέξαμε ότι η παραπονούμενη εταιρεία απέστειλε επιστολή προς την Κεντρική Τράπεζα, και ειδικότερα την Υπηρεσία Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας, στις 8.10.21, ενημερώνοντας για διαφορά που είχε με συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα. Η εταιρεία, αφού δεν έλαβε οποιαδήποτε απάντηση, απέστειλε και δεύτερη επιστολή προς την ΥΧΔ στις 15.4.22, υπενθυμίζοντας την περίπτωση και ζητώντας μιαν απάντηση, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Ακολούθησε τρίτη επιστολή στις 9.6.22 και τέταρτη στις 5.7.22, αυτήν τη φορά με αποδέκτη τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως πληροφορηθήκαμε, μέχρι και σήμερα, δηλαδή έναν και πλέον χρόνο από την αρχική της επιστολή, η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έλαβε οποιαδήποτε απάντηση από την ΥΧΔ σε σχέση με τη διαφορά που έχει με το τραπεζικό ίδρυμα. Η εταιρεία διερωτάται, αν αυτή είναι η στάση που τηρεί η συγκεκριμένη Υπηρεσία προς τους παραπονούμενους, τότε γιατί η Κεντρική έχει προχωρήσει στη θέσπιση της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω εταιρεία απέστειλε με λεπτομέρεια στην ΥΧΔ τους λόγους που προέκυψε η διαφορά της με το τραπεζικό ίδρυμα, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις, όπως φαίνεται από τις επιστολές, ούτε η τράπεζα απαντούσε στα σημεία που έθιγε η εταιρεία.