Ειδήσεις

Ζητά έρευνα ο Πρόεδρος για τα βιβλία του Δρουσιώτη - «Το σφάλμα του Μαυρογιάννη»

Πότε θα ξεκινήσει να ερευνά την υπόθεση ο Επίτροπος Διαφάνειας - Πού εντοπίζει "σφάλμα" στην επιστολή Μαυρογιάννη προς την Αρχή κατά της Διαφθοράς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε σήμερα Τρίτη επιστολή προς τον Επίτροπο Διαφάνειας, επικεφαλής της Αρχής κατά της Διαφθοράς, Χάρη Πογιατζή, με την οποία ζητεί από την Αρχή να διερευνήσει αυτεπάγγελτα και κατά προτεραιότητα τους ισχυρισμούς κατά του Προέδρου που περιλαμβάνονται στα βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη με τίτλο, «Η Συμμορία», «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά» και «Κράτος Μαφία».

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου αναφέρει ότι αμέσως μετά το πέρας των ερευνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί την Αρχή να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα της.

Πότε θα ξεκινήσει η έρευνα

Ο κ. Πογιατζής μιλώντας στο κρατικό κανάλι, ανέφερε πως το αίτημα του Προέδρου δεν διαφέρει απ’ αυτό του κ. Μαυρογιάννη ο οποίος ζήτησε προ ημερών να κινηθούν οι διαδικασίες προκειμένου η Αρχή να εξετάσει τα όσα καταλογίζονται περί διαφθοράς στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μέσα από το τελευταίο βιβλίο του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη.

Η μόνη διαφορά είναι πως ο Πρόεδρος, σύμφωνα με τον κ. Πογιατζή, ζητά η έρευνα να γίνει και για τα τρία βιβλία του κ. Δρουσιώτη εν αντιθέσει με τον κ. Μαυρογιάννη που ζητά να διερευνηθούν μόνο τα όσα γράφονται στο τρίτο βιβλίο του κ. Δρουσιώτη, με τίτλο «Κράτος Μαφία».

Η οργάνωση και η δομή της Αρχής κατά της Διαφθοράς ως έχει αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να διεκπεραιώσει πάραυτα τέτοιας κλίμακας έρευνα, υπογράμμισε ο κ. Πογιατζής. Όπως ανέφερε -σύμφωνα με δηλώσεις του- και στον κ. Μαυρογιάννη, έτσι θα απαντήσει και στον Πρόεδρο, πως δεν υπάρχει δυνατότητα να ξεκινήσει η έρευνα που ζητείται αν δεν κλείσουν πρώτα υποθέσεις που είναι εν εξελίξει.

Όποτε γίνει αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πογιατζή θα ξεκινήσει η έρευνα που ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και προηγουμένως ο κ. Μαυρογιάννης.

Το σφάλμα του Μαυρογιάννη κατά τον ΠτΔ

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για το «πώς νιώθει που ένας επί χρόνια στενός του συνεργάτης ζήτησε να γίνει έρευνα για όσα του καταλογίζονται περί διαφθοράς», είπε πως δεν εντοπίζει να του προσάπτει κατηγορίες ο κ. Μαυρογιάννης αλλά να ζητά διερεύνηση των όσων γράφονται στα υπό αναφορά βιβλία και κατ’ επέκταση συζητιούνται στη δημόσια σφαίρα.

Ωστόσο, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θεωρεί πως το «σφάλμα του κ. Μαυρογιάννη», έγκειται στο γεγονός πως ένας «έμπειρος διπλωμάτης» δεν θα έπρεπε να προβεί σε τέτοια κίνηση εν όσω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σε διπλωματικό ταξίδι, «υπό την έννοια ότι υπονομεύεται» η αποστολή.

*με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ