Τουρισμός

Έρχονται αλλαγές στη γραμμή Κύπρος – Πειραιάς

Πάνω από 7.400 άτομα και 1.500 οχήματα, ταξίδεψαν με το πλοίο Λεμεσός – Πειραιάς την πρώτη χρονιά λειτουργίας της γραμμής

Στους 7.412 ανήλθαν οι επιβάτες που ταξίδεψαν με το πλοίο προς και από τον Πειραιά στην πρώτη χρονιά λειτουργίας της γραμμής. Επιπλέον, μεταφέρθηκαν περίπου 1.500 οχήματα. Πρόκειται για αριθμούς που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Το πρόσημο φαίνεται πως είναι θετικό και για τους επιβάτες, αφού μόνο 35 σχόλια – παράπονα έχουν γίνει, τα οποία αφορούν κυρίως στις καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην επιβίβαση από το λιμάνι στο πλοίο. Σχόλια και παράπονα τα οποία εξετάζονται και αξιολογούνται σοβαρά από την εταιρεία και το αρμόδιο Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Με τα θετικά δεδομένα που υπάρχουν από την πρώτη χρονιά λειτουργίας, το Υφυπουργείο με την εταιρεία που εκτελεί τα δρομολόγια, είναι ήδη σε συζητήσεις για τη βελτίωση της υπηρεσίας.

Όπως είπε μιλώντας στο ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ του Σίγμα, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης, στο προσεχές διάστημα θα γίνει δημοσιογραφική διάσκεψη για να ανακοινωθούν τα δρομολόγια της νέας περιόδου αλλά και για όλες τις βελτιωτικές αλλαγές που πρόκειται να γίνουν για αναβάθμιση της γραμμής.

Βελτιωτικές αλλαγές και σκέψεις για επέκταση μέχρι το Ισραήλ

Με δεδομένο ότι τα πλείστα παράπονα αφορούν τις διαδικασίες ελέγχων στο λιμάνι και την εκεί ταλαιπωρία των επιβατών, το Υφυπουργείο με τις συναρμόδιες υπηρεσίες είναι σε συζητήσεις για επανασχεδιασμού και απλούστευση των διαδικασιών αυτών. Συγκεκριμένα, ο στόχος μεταξύ άλλων είναι να γίνουν υποδομές για ενιαίο σημείο ελέγχου οχημάτων και επιβατών για αποφυγή καθυστερήσεων.

Αναφορικά με την επί του πλοίου εμπειρία, η ανάδοχος εταιρεία από μόνη της αλλά και σε συνεννόηση με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, εξετάζει διάφορες ιδέες με σκοπό να καταστεί ποιοτικότερο το 30ωρο ταξίδι. Οι ιδέες αυτές αφορούν αναβάθμιση εστιατορίων και προσθήκες ψυχαγωγικών επιλογών.

Επιπλέον, η εταιρεία όπως είπε ο κ. Δημητριάδης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη γραμμή μέχρι το Ισραήλ. Κάτι το οποίο πιστεύεται πως θα προσδώσει περισσότερη ζήτηση και θα καταστήσει βιώσιμη και κερδοφόρα την γραμμή, με δεδομένο το ενδιαφέρον για ταξίδια στη γειτονική χώρα, μεταξύ άλλον και για το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει για τον θρησκευτικό τουρισμό. Επιπλέον, η επέκταση της γραμμής θα σημαίνει ταυτόχρονα και δια θαλάσσης σύνδεση της Ελλάδας με το Ισραήλ που είναι ακόμα ένα θετικό γεγονός.

Σε ότι αφορά την αλλαγή και ενδεχόμενη αύξηση των δρομολογίων ο κ. Δημητριάδης είπε πως αυτό που ίσως να γίνει τη νέα σεζόν, είναι να ξεκινούν τα δρομολόγια από τέλη Μαΐου και να τελειώνουν στις αρχές Οκτωβρίου. Σχεδιασμός ο οποίος λαμβάνει υπόψη πως θα εξυπηρετηθούν με αυτό τον τρόπο και αρκετοί φοιτητές που τελειώνουν ή αρχίζουν τις σπουδές τους και χρειάζεται να μεταφέρουν με χαμηλό κόστος, αρκετά αντικείμενά τους.

Για την επερχόμενη περίοδο, το πλοίο όπως είπε ο κ. Δημητριάδης θα είναι εκτός απροόπτου το ίδιο, «αλλά με πιο βελτιωμένες υπηρεσίες». Εξάλλου, η εταιρία θα καταθέσει στο Υφυπουργείο εντός των επόμενων ημερών, το πρόγραμμα και τις λεπτομέρειες των δρομολογίων και των υπηρεσιών της γραμμής για την επερχόμενη σεζόν.

Κρίσιμα συμπεράσματα και κρισιμότερη η νέα σεζόν

Από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, θεωρείται κρίσιμη η επερχόμενη σεζόν αφού θα φανεί κατά πόσον οι πολίτες στηρίζουν τη γραμμή, με δεδομένο ότι την πρώτη χρονιά μεγάλος αριθμός επέλεξε τη μετάβαση στην Ελλάδα με το πλοίο, για την εμπειρία και την περιέργεια.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός όπως ανέφερε ο Υφυπουργός κ. Δημητριάδης πως ένας αριθμός περίπου 2000 επιβατών από τις 7412, που ταξίδεψαν με πλοίο επειδή δεν μπορούν για διάφορους λόγους να ταξιδέψουν με αεροπλάνο.

«Ελπίζουμε αυτή η υπηρεσία να αγκαλιαστεί περεταίρω και να είναι βιώσημη και μετά την λήξη της κρατικής επιδότησης» πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης.