Κόστος Ζωής

Το κόστος για αγορά καυσόξυλων και η αυξημένη ζήτηση

Φέτος υπάρχει αυξημένη ζήτηση, αφού οι βροχοπτώσεις του Οκτώβρη ώθησαν τους καταναλωτές να προμηθευτούν νωρίτερα καυσόξυλα

Με τις τιμές της ενέργειας να βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ και τον χειμώνας να κοντοζυγώνει, οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μην ξεπαγιάσουν. Όλο και περισσότεροι φαίνεται να στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις για τη θέρμανσή τους και μια από τις πλέον δημοφιλείς είναι τα καυσόξυλα. Καυσόξυλα πωλούνται από διάφορα σημεία πώλησης (δασικούς σταθμούς) του Τμήματος Δασών και από ιδιώτες αδειούχους εμπόρους καυσόξυλων. Εξαιτίας και της ενεργειακής κρίσης η ζήτηση σε καυσόξυλα είναι αυξημένη, με το Τμήμα Δασών να διατηρεί τις τιμές στα ίδια επίπεδα με πέρσι σε αντίθεση με τους εμπόρους καυσόξυλων, που αύξησαν περίπου κατά 30% τις τιμές τους.

Σταθερή η τιμή του καυσόξυλου από το Τμήμα Δασών

Τα καυσόξυλα τα οποία πωλούνται από το Τμήμα Δασών προέρχονται από κρατικά δάση και αποτελούν προϊόν ξεραμένων δέντρων, τα οποία κάηκαν σε πυρκαγιά, από κλαδεύσεις δενδροστοιχιών, ή από διάφορους δασοκομικούς χειρισμούς. Οι τιμές πώλησης από σημεία πώλησης του Τμήματος Δασών ξεκινούν από €60 / χωρητικό κυβικό μέτρο (ακακία) και φθάνουν μέχρι τα €110 / χωρητικό κυβικό μέτρο (λατζιά). Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι φέτος υπάρχει αυξημένη ζήτηση, εξηγώντας ότι οι βροχοπτώσεις του Οκτώβρη ώθησαν τους καταναλωτές να προμηθευτούν νωρίτερα καυσόξυλα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τις προηγούμενες χρονιές οι καταναλωτές ξεκινούσαν να προμηθεύονται τα καυσόξυλά τους από τον Δεκέμβριο.

Δασικοί σταθμοί που έχουν οριστεί ως κέντρα πώλησης

Οι δασικοί σταθμοί που λειτουργούν ως κέντρα πώλησης τεμαχισμένων καυσόξυλων είναι οι εξής: Γιαλιά (26812730), Σταυρός Ψώκας (99638197/508), Παναγιά (26817414), Γεροσκήπου (26306266), Πολεμίδια (25872302/06), Πλατάνια (22608520/512), Ριζοελιά (24304655/ 24818108), Αθαλάσσα (22403749/41). Η πώληση τεμαχισμένων καυσόξυλων από τα κέντρα πώληση του Τμήματος Δασών γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες (Δευτέρα - Παρασκευή 7:30 -15:00). Επειδή οι διαθέσιμες ποσότητες είναι περιορισμένες, το Τμήμα Δασών προτρέπει τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνούν με τα δασικά γραφεία για να βεβαιώνονται ότι στο Κέντρο υπάρχει απόθεμα καυσόξυλων, καθώς και το είδος και την τιμή τους.

Αύξηση κατά 30% από τους εμπόρους καυσόξυλων

Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο και στα μεταφορικά ανάγκασαν τους εμπόρους καυσόξυλων να ανεβάσουν τις τιμές τους. Όπως ανέφεραν στη «Σημερινή» έμποροι καυσόξυλων, η τιμή του ξύλου συγκριτικά με πέρσι ανέβηκε περίπου κατά 30%, αλλά η ζήτηση είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρσι. Αν και η αύξηση θα φανεί στην τσέπη του καταναλωτή, οι έμποροι αναμένουν περισσότερο ενδιαφέρον, ως είθισται, άλλωστε, κατά τους χειμερινούς μήνες. Όπως επισήμαναν οι έμποροι καυσόξυλων, ο κόσμος προτιμά ξύλα που να μην είναι πεύκος, για να μην έχει πρόβλημα με την καμινάδα του, όμως διευκρίνισε ότι υπάρχει ζήτηση και στον πεύκο γιατί είναι πιο φτηνός.Ενδεικτικά οι τιμές για τεμαχισμένα για τζάκι καυσόξυλα με παράδοση από τον ίδιο τον έμπορο κυμαίνονται ως εξής: Ελιά 180 ευρώ / κ.μ., Πεύκο - Κυπαρίσσι 120 ευρώ / κ.μ., Λεμονιά 160 ευρώ / κ.μ., Διάφορα 140 ευρώ / κ.μ.. Στοιχεία επικοινωνίας με τους αδειούχους εμπόρους καυσόξυλων υπάρχουν αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Δασών (Εμπορία Ξυλείας / Αδειούχοι Έμποροι Καυσόξυλων)(http://www.moa.gov.cy/moa/fd/fd.nsf/fd104_gr/fd104_gr?OpenDocument).

Η νομοθεσία και οι ποινές που επιβάλλονται

Η κατοχή, διακίνηση και εμπορία καυσόξυλων διέπεται από σχετική νομοθεσία σε μια προσπάθεια αποτροπής της παράνομης υλοτομίας, κατοχής, διακίνησης και εμπορίας. Από το 2013 βρίσκεται σε ισχύ ο περί του Ελέγχου της Εμπορίας Ξυλείας και Προϊόντων Ξυλείας Νόμος, ο οποίος καθορίζει τις υποχρεώσεις των Εμπόρων Ξυλείας και Προϊόντων Ξυλείας, των Εμπόρων Καυσόξυλων, αλλά και του κάθε πολίτη που διακινεί ή κατέχει καυσόξυλα. Το Τμήμα Δασών έχει την ευθύνη εφαρμογής αυτού του Νόμου. Με βάση τον Νόμο, οποιοδήποτε πρόσωπο (φυσικό ή νομικό) εμπορεύεται τέτοια προϊόντα χωρίς τη σχετική άδεια, είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές μαζί. Επίσης, οποιοδήποτε πρόσωπο (φυσικό ή νομικό) τοποθετεί στην αγορά παράνομα υλοτομημένη ξυλεία ή προϊόντα ξυλείας διαπράττει ποινικό αδίκημα, το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια ή και με πρόστιμο μέχρι €40.000.Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η μεταφορά καυσόξυλων από έμπορο ή ιδιώτη πρέπει να συνοδεύεται πάντα από άδεια ή δελτίο μεταφοράς.

Αδειούχος έμπορος καυσόξυλων μπορεί να γίνει φυσικό ή νομικό πρόσωπο κατόπιν υποβολής αίτησης στο Τμήμα Δασών. Μαζί με την αίτηση πρέπει να επισυνάπτονται τα απαραίτητα στοιχεία, όπως π.χ. Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας, Τίτλος ιδιοκτησίας για τους αποθηκευτικούς χώρους των καυσόξυλων και πιστοποιητικά εγγραφής οχημάτων που θα μεταφέρουν καυσόξυλα. Κατάλογος των αδειούχων εμπόρων καυσόξυλων υπάρχει αναρτημένος στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Δασών (www.moa.gov.cy/forest)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου, ο κάθε έμπορος καυσόξυλων είναι υποχρεωμένος να τηρεί μητρώο σε σχέση με τα καυσόξυλα που αγόρασε, πώλησε ή βρίσκονται στην κατοχή του. Ο αδειούχος έμπορος πρέπει κατά τη μεταφορά καυσόξυλων, να έχει μαζί του την πρωτότυπη άδεια. Αντίγραφο της άδειας πρέπει να υπάρχει αναρτημένο στον χώρο αποθήκευσης / πώλησης των καυσόξυλων, ενώ σε τυχόν διαφήμιση για την πώληση καυσόξυλων, πρέπει απαραίτητα να αναγράφεται η φράση «Αδειούχος Έμπορος Καυσόξυλων» και ο αριθμός μητρώου που τηρείται στο Τμήμα Δασών και ο οποίος αναγράφεται στην Ετήσια Άδεια Εμπορίας Καυσόξυλων που του εκδίδεται.

Οποιοδήποτε πρόσωπο διακινεί καυσόξυλα χωρίς άδεια ή δελτίο μεταφοράς, είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές. Επίσης, με βάση τη σχετική Νομοθεσία, όλοι όσοι κατέχουν στα υποστατικά τους καυσόξυλα πρέπει για όσο χρόνο τα κατέχουν, να διατηρούν τέτοια στοιχεία που να αποδεικνύουν τη νομιμότητά τους, π.χ. Άδεια μεταφοράς ή απόδειξη είσπραξης.

Τονίζεται ότι η μη τήρηση τέτοιων στοιχείων τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο, το οποίο ανέρχεται μέχρι και τα €1.000. Γι’ αυτό οι αγοραστές καυσόξυλων πρέπει να απαιτούν από τους αδειούχους εμπόρους την έκδοση σχετικής απόδειξης, καθώς και του σχετικού δελτίου μεταφοράς καυσόξυλων για κάθε αγορά που κάνουν. Το Τμήμα Δασών έχει διορίσει Επιθεωρητές Ελέγχου Εμπορίας Ξυλείας και Προϊόντων Ξυλείας, οι οποίοι ελέγχουν συστηματικά όλους τους αδειούχους εμπόρους καυσόξυλων.