Περιβάλλον

Γκουτέρες: Είμαστε καταδικασμένοι χωρίς συμφωνία για το περιβάλλον

Η προειδοποίηση του Γκουτέρες εκφράστηκε ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή [UN Cop27], οι εργασίες της οποίας θα εγκαινιαστούν την ερχόμενη Κυριακή στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου

Οι πλούσιες χώρες πρέπει να συνάψουν μια «ιστορική συμφωνία» σε σχέση με το κλίμα, με τα λιγότερα ανεπτυγμένα κράτη, «διαφορετικά είμαστε καταδικασμένοι», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η προειδοποίηση του Γκουτέρες εκφράστηκε ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή [UN Cop27], οι εργασίες της οποίας θα εγκαινιαστούν την ερχόμενη Κυριακή στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου.

Η Σύνοδος διεξάγεται εν μέσω των χειρότερων γεωπολιτικών εντάσεων των τελευταίων ετών, εξαιτίας του Ουκρανικού, της παγκόσμιας κρίσης στο κόστος διαβίωσης και της δυσμενούς επικρατούσας κατάστασης.

Ωστόσο, το χάσμα πρέπει να γεφυρωθεί αν πρόκειται η ανθρωπότητα να αποφύγει τα χειρότερα, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, υποστήριξε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτήν την καταστροφική κατάσταση, αν οι δύο κόσμοι [ο ανεπτυγμένος και ο αναπτυσσόμενος] δεν μπορούν να συνάψουν μια ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στη βρετανική Guardian. «Διότι στα σημερινά επίπεδα είμαστε καταδικασμένοι», συμπλήρωσε.

Τα ανεπτυγμένα κράτη απέτυχαν να περιορίσουν αρκετά γρήγορα τις εκπομπές αερίων και δεν παρείχαν τα απαιτούμενα χρήματα, ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν. Οι ανισότητες που παρατηρούνται μεταξύ των πλούσιων (που είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών αερίου) και των φτωχών (που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες) είναι το σημαντικότερο ζήτημα της Συνόδου, σύμφωνα με τον Γκούτερες.

«Οι σημερινές [κλιματικές] πολιτικές θα αποβούν εντελώς καταστροφικές», συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ. «Και η αλήθεια είναι ότι δεν θα είμαστε σε θέση να ανατρέψουμε την κατάσταση αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, που πολλές φορές χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα ως προς τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, αρνείται να αμβλύνει τη ρητορική του θεωρώντας ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ταχύτατα και ότι είμαστε κοντά σε σημείο μη αναστρέψιμο. «Είμαστε κοντά σε κομβικά σημεία που θα προκαλέσουν μη αναστρέψιμες συνέπειες, μερικές εκ των οποίων είναι δύσκολο ακόμα και να τις φανταστούμε».

Η συμφωνία την οποία επιδιώκει ο Αντόνιο Γκουτέρες εδράζεται στην περαιτέρω δραστηριοποίηση των μεγάλων οικονομιών προς μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην παροχή οικονομικής βοήθειας στα φτωχότερα κράτη.

The Guardian