Περιβάλλον

Επιχείρηση «λαγός, περδίκια» - «Επ’ ώμου» 40.000 κυνηγοί

Ο Πέτρος Αναγιωτός, εκπρόσωπος του Ταμείου Θήρας, και ο Νικόλας Προδρόμου, Πρόεδρος του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, μιλούν στη «Σημερινή» ενόψει της νέας κυνηγετικής περιόδου - Οι συμβουλές προς τους κυνηγούς και οι υποδείξεις προς τους αρμόδιους φορείς - Ιστορικές αναφορές για το κυνήγι στην Κύπρο από την αρχαιότητα

Στα βουνά επιστρέφουν σήμερα περίπου 40.000 κυνηγοί, ώστε να εξορμήσουν την πρώτη Κυριακή του επιδημητικού θηράματος. Για κάποιους το κυνήγι αποτελεί τρόπο ζωής, για άλλους ένα άθλημα-χόμπι και για ορισμένους ευκαιρία να ξεφύγουν από τη βαβούρα των πόλεων και της καθημερινότητας. Σκοπός τους μπορεί να είναι η λήψη τροφής, η αναψυχή ή το εμπορικό κέρδος. Είναι μια δραστηριότητα πανάρχαιων χρόνων. Με το κυνήγι, ο πρωτόγονος άνθρωπος προσπαθούσε να εξασφαλίσει την τροφή του. Στις μέρες μας αμφισβητείται όλο και περισσότερο από τις φιλοζωικές οργανώσεις, λόγω της θανάτωσης των ζώων. Οι κυνηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους συνολικά δεκαεπτά εξορμήσεις για κυνηγήσουν θηράματα όπως ο λαγός και η πέρδικα. Όπως καταγγέλλουν, το θήραμα που μπορούν να κυνηγήσουν μειώνεται χρόνο με τον χρόνο.

Σύμφωνα με την έρευνα κάρπωσης του Ταμείου Θήρας, στην κυνηγετική περίοδο του επιδημητικού θηράματος 2022, κυνήγησε το 94,5% των κυνηγών του δείγματος (38.377 κυνηγοί) με μέσο αριθμό εξορμήσεων 11,27. Επιπρόσθετα, ο μέσος όρος της διάρκειας των εξορμήσεων ήταν 5,37 ώρες ανά εξόρμηση, ενώ ο μέσος χρόνος διάρκειας της πρώτης εξόρμησης ήταν 6,09 ώρες.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης κυνηγετικής εξόρμησης, η κάρπωση του λαγού ήταν 0,15 ανά κυνηγό, ενώ για τα περδίκια η αναλογία κάρπωσης υπολογίστηκε στο 0,99 ανά κυνηγό. Για ολόκληρη την περίοδο κυνηγίου του επιδημητικού θηράματος, η μέση κάρπωση ανά κυνηγό ήταν 0,69 λαγοί, 5,09 περδίκια, 0,2 φραγκολίνες και 2,82 φάσες.

Αναμένονται ότι θα εξορμήσουν 40.000 κυνηγοί

Στη «Σημερινή» μίλησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, ο οποίος ανέφερε ότι το κυνήγι θα συνεχιστεί κάθε Τετάρτη και Κυριακή μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. «Μετά θα επιτρέπεται το Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου, την Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου και το Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου».

Συμπλήρωσε ότι τα κύρια θηράματα αυτής της περιόδου είναι ο λαγός, η πέρδικα, η φραγκολίνα, η τσίχλα και η φάσσα. Διευκρίνισε ότι τρία είδη έχουν περιορισμό στην κάρπωση ανά κυνηγό και ανά εξόρμηση. «Το όριο στον λαγό είναι ένας, στα περδίκια τέσσερα και στη φραγκολίνα μία». Τονίζεται ότι το εξώδικο πρόστιμο για όσους υπερβούν το επιτρεπόμενο θήραμα στον λαγό, την πέρδικα και την φραγκολίνα είναι 170 ευρώ ανά θήραμα.

Ο κ. Αναγιωτός προέτρεψε τους κυνηγούς να ανανεώσουν τις άδειες κυνηγίου τους, καθώς μπορούν να το πράξουν οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου διαδικτυακά. Επεσήμανε ότι πλέον οι άδειες δεν εκδίδονται στις τράπεζες. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 30.000 άδειες, αλλά τις επόμενες ημέρες υπολογίζουμε ότι θα εκδοθούν ακόμη 10.000. Αναμένεται ότι την πρώτη Κυριακή θα εξορμήσουν περίπου 40.000 κυνηγοί».

Τόνισε ότι τα αδικήματα που παρατηρούνται με μεγαλύτερη συχνότητα αυτήν την περίοδο είναι το κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή και το κυνήγι χωρίς άδεια. Σημείωσε ότι και τα δύο αδικήματα ρυθμίζονται με εξώδικη ρύθμιση που ξεκινά από τις 3.000 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με τον συνδυασμό των αδικημάτων.

Ο κ. Αναγιωτός κάλεσε τους κυνηγούς να είναι προσεκτικοί, να φοράνε το πορτοκαλί γιλέκο για να είναι ορατοί, να φοράνε τα κυνηγετικά τους γυαλιά και να μεταφέρουν το όπλο τους αποσυναρμολογημένο στο αυτοκίνητο, ώστε να μειωθούν τα ατυχήματα. «Όταν θα πάνε να κυνηγήσουν πρέπει να ξέρουν πού κυνηγούν. Υπάρχουν χάρτες κυνηγίου και η εφαρμογή της Υπηρεσίας για έξυπνα κινητά».

«Για εμάς το κυνήγι δεν είναι άθλημα, αλλά τρόπος ζωής»

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Νικόλας Προδρόμου, μίλησε στη «Σ» για τη λαθροθηρία και το ζήτημα των δηλητηριάσεων. Αρχικά αναφέρθηκε στους επιτήδειους που χρησιμοποιούν δηλητήρια με αποτέλεσμα να πεθαίνουν εκατοντάδες σκυλιά κάθε χρόνο. «Παρατηρούμε ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο», είπε.

Συμπλήρωσε ότι κάτοχοι άδειας κυνηγίου λόγω ζήλιας προχωρούν σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις για να είναι μόνοι τους σε μια περιοχή. Ακόμη είπε ότι δηλητήρια βάζουν και ιδιοκτήτες σπιτιών που χτίζουν σε περιοχές χωρίς άδεια ή ιδιοκτήτες χωραφιών. Συμπλήρωσε ότι χρειάζεται εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος, τα οποίο θα διαχειρίζεται το κράτος, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο με τις δηλητηριάσεις. «Το Υπουργείο Γεωργίας δεν έχει κάνει τίποτα προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε.

Όσον αφορά την εξόρμηση της πρώτης Κυριακής, ανέφερε ότι το σημαντικότερο είναι οι κυνηγοί να επιστρέψουν ασφαλείς μαζί με τα σκυλιά τους. «Διανύουμε μια πολύ κακή χρονιά θηράματος και αυτό φαίνεται από τον λαγό. Υπάρχει μείωση περίπου 40%-50% από τις προηγούμενες χρονιές και αυτό οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα και στην τεράστια αυξητική τάση της αλεπούς». Συμπλήρωσε ότι πολίτες παίρνουν γάτες στις εξοχικές κατοικίες και τις αφήνουν ανεξέλεγκτες, με αποτέλεσμα να αποδεκατίζεται ολόκληρη η πανίδα.

Ο κ. Προδρόμου επεσήμανε ότι τα αρμόδια Υπουργεία φοβούνται τις φιλοζωικές οργανώσεις με αποτέλεσμα να θυσιάζεται ολόκληρη η πανίδα. «Αυτό δεν είναι φιλοζωία, αλλά μαζοχισμός», είπε.

«Για εμάς το κυνήγι δεν είναι άθλημα, αλλά τρόπος ζωής. Είναι μια πανάρχαια δραστηριότητα, η οποία μεταφέρεται από γενιά σε γενιά». Όπως είπε, επικρίνονται από τη νέα τάση χωρίς να καταλάβουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι για κυνηγετική άδεια. «Όλα τα θηράματα έχουν μια καμπύλη που αυξάνεται και μειώνεται αναλόγως. Η καμπύλη που κυνηγιέται είναι στο σημείο της αυξητική τάσης». Συμπλήρωσε ότι αν δεν κυνηγήσουν το θήραμα, τότε θα μειωθεί από μόνο του.

Μιλώντας για τη λαθροθηρία, ανέφερε ότι όσοι κυνηγούν με αθέμιτους τρόπους, δεν έχουν κατανοήσει τι είναι το κυνήγι. «Είναι άνθρωποι χωρίς παιδεία, που θέλουν να κάνουν επίδειξη με φωτογραφίες». Σημείωσε ότι υπάρχουν τα αρμόδια σώματα που, δυστυχώς, αδυνατούν να πατάξουν τα φαινόμενα. Επεσήμανε ότι υπάρχει λαθρεμπόριο, μέσω του οποίου μοσχοπουλούν τα θηράματα. «Δεν υπάρχει φιλελευθεροποίηση στον λαγό, ώστε να πέσει η τιμή του». Συμπλήρωσε ότι η λαθροθηρία πήρε το έναυσμά της από το κλείσιμο του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας της ΜΜΑΔ.

Ο Άδωνις, το ψηφιδωτό και η άδεια κυνηγίου στη Βατυλή

Αρκετές είναι οι ιστορικές αναφορές για το κυνήγι στην Κύπρο από την αρχαιότητα. Σύμφωνα µε πληροφορίες και αναφορές από το Ταμείο Θήρας, ο Άδωνις αγαπούσε ιδιαίτερα το κυνήγι. Ο Ακάµας ήταν ο αγαπημένος του κυνηγότοπος. Στην περιοχή Σµιγιές στον Ακάµα, έναν εξαιρετικό κυνηγότοπο, «έσµιγε» (εξ ου και η ονομασία) µε τη θεά Αφροδίτη. Σε άλλες αναφορές βρίσκουμε τον Άδωνι να τραυματίζεται θανάσιμα από αγριογούρουνο σε µια κυνηγετική του εξόρμηση στο αρχαίον Ιδάλιον.

Ακόμη µια απόδειξη ότι το κυνήγι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο µε την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου αποτελεί το ψηφιδωτό που βρέθηκε στο χωριό Αργάκα της Πάφου, το οποίο απεικονίζει έναν κυνηγετικό σκύλο, παρόμοιο µε τον Κρητικό Ιχνηλάτη, να έχει στα πόδια του ένα περδίκι. Στο ψηφιδωτό αναγράφεται η επιγραφή «Θηρία Καλή», που σημαίνει καλό κυνήγι.

Κυνήγι 1.png

Άλλο δείγμα της σχέσης της Κύπρου με το κυνήγι είναι η άδεια κυνηγίου που εκδόθηκε το 1897 σε κάτοικο της κατεχόμενης Βατυλής Αμμοχώστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βατυλή είναι ένα από τα χωριά όπου οργανώθηκε από τους κατοίκους ένας από τους αρχαιότερους κυνηγετικούς συλλόγους, λόγω του πάθους τους για το άθλημα του κυνηγίου. Οι Βατυλιώτες, φανατικοί κυνηγοί, είναι οι πρώτοι που θεμελίωσαν το άθλημα αυτό ως παράδοση. Στο πίσω μέρος της άδειας αναγράφονται οι σχετικοί νόμοι της εποχής καθώς και τα επιτρεπόμενα θηρεύσιμα είδη, στην ελληνική και οθωμανική γλώσσα. Ορισμένα από τα θηρεύσιμα είδη της τότε εποχής ήταν το ελάφι και το αγρινό.

Κυνήγι 2.png

Ενδείξεις επίσης έχουμε και για το ότι η διαχείριση του κυνηγίου έχει τις ρίζες της πολύ παλιά. Ευρήματα και μαρτυρίες αρχαιολόγων αναφέρουν ότι στους οικισμούς του βασιλείου της Αµαθούντας, καθώς και σε άλλα βασίλεια, επιτρεπόταν η θήρα µόνο των αρσενικών ελαφιών, ενώ τα θηλυκά ελάφια προστατεύονταν για σκοπούς αναπαραγωγής.