Ενέργεια

Αξιοποιήσιμα τα κοιτάσματα «Ζευς» & «Αθηνά» - Πότε ξεκινά η εκμετάλλευση

Εμπορικά αξιοποιήσιμα τα ισραηλινά κοιτάσματα «Ζευς» και «Αθηνά» της Energean με προοπτική εκμετάλλευσης στο πρώτο εξάμηνο του 2023

Η εταιρεία υδρογονανθράκων Energean ανακοίνωσε σήμερα νέα στοιχεία για την εμπορευσιμότητα των κοιτασμάτων της «Ζευς» και «Αθηνά» στην ισραηλινή ΑΟΖ, ως επίσης και για το ερευνητικό της πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή «Όλυμπος» και στο κοίτασμα «Ηρακλής» στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το «Ζευς» του οικοπέδου 12 της ισραηλινής ΑΟΖ, ανακοινώθηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα αποτελέσματα περί της εμπορευσιμότητας του κοιτάσματος, σύμφωνα με τα οποία ανέρχεται στα 13,3 bcm. Μάλιστα, το μέγεθός του είναι μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, που το έφεραν να είναι της τάξεως των 10-12 bcm.

Όπως διαπίστωσε η εταιρεία DeGoyer & MacNaughton (D&M), η οποία είναι αρμόδια για την τελική εκτίμηση εμπορικότητας των κοιτασμάτων της Energean, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κοίτασμα «Αθηνά» έχει δυναμικότητα 11,75 bcm, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις το έφεραν να είναι μεγέθους 8 bcm.

Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση, η Energean λαμβάνοντας υπ’όψιν την τελική εκτίμηση των κοιτασμάτων «Ζευς» και «Αθηνά» που βρίσκονται στην ευρύτερη θαλάσσια ζώνη «Όλυμπος» της ισραηλινής ΑΟΖ, βρίσκεται ήδη στην διαδικασία εκπόνησης προγράμματος αξιοποίησης. Στόχος του προγράμματος θα είναι η έναρξη της αξιοποίησης της ζώνης «Όλυμπος» στις αρχές του 2023, εφόσον τα στοιχεία που θα περιέχονται σε σχετική έκθεση πραγματογνωμοσύνης που αναμένεται να εκδοθεί από την  D&M κατά το προσεχές διάστημα.

Όσο για το κοίτασμα «Ηρακλής», η Energean ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό σκάφος Stena IceMax βρίσκεται ήδη στο οικόπεδο 23 της ισραηλινής ΑΟΖ για την διεξαγωγή σχετικών ερευνών και μετρήσεων.

Σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία, ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιοποίηση της θαλάσσιας ζώνης «Όλυμπος» στην ισραηλινή ΑΟΖ θα αρχίσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ