Επιχειρείν

Η ΕΥ διοργάνωσε το Cyprus Attractiveness Forum: Investment Realized

Η Κύπρος αναδεικνύεται σε ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές – Το 53% αναμένουν περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας τα επόμενα τρία χρόνια

Το Cyprus Attractiveness Forum: Investment Realized, που διοργάνωσε η EY σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 25 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Parklane, στη Λεμεσό. Στην εκδήλωση συμμετείχαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, CEOs, CFOs, επιχειρηματίες, επενδυτές και σύμβουλοι από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι συζήτησαν τα ευρήματα της έρευνας ΕΥ Attractiveness Survey Cyprus 2022 και το μέλλον των επενδυτικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, αν και το ποσοστό των επιχειρήσεων που προγραμματίζουν στο παρόν στάδιο Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Κύπρο (29%), παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελκυστικότητας της Κύπρου στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Ποσοστό 53% των ερωτηθέντων αναμένουν βελτίωση στα επόμενα τρία χρόνια.

Ελκυστικοί τομείς για επενδύσεις στο νησί αναδεικνύονται οι δραστηριότητες εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics (35%), ακολουθούμενες από γραφεία και δραστηριότητες πωλήσεων και μάρκετινγκ (24%) και τα κεντρικά γραφεία – headquarters (14%). Είναι σημαντικό ότι, για πρώτη φορά, αναφέρεται και η βιομηχανική δραστηριότητα (7%).

Οι επενδυτές θεωρούν τις τηλεπικοινωνιακές και ψηφιακές υποδομές, την ποιότητα ζωής και την ευνοϊκή εταιρική φορολογία ως τους πιο ελκυστικούς παράγοντες της χώρας, ενώ η επιχειρηματική κουλτούρα και το περιβάλλον σε σχέση με νεοφυείς επιχειρήσεις, το επίπεδο των μέτρων στήριξης και επιδοτήσεων από τις Αρχές και το κόστος εργασίας αναδεικνύονται ως οι λιγότερο ελκυστικοί παράγοντες.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Κύπρος θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην ευθυγράμμιση του ρυθμιστικού και νομοθετικού πλαισίου με τις τεχνολογικές και άλλες εξελίξεις, στην υποστήριξη των κλάδων υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας, καθώς και σε επενδύσεις σε έργα στη βιομηχανία.

Η έρευνα επιβεβαιώνει, επίσης, ότι η ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή συνεχίζει να επηρεάζει τις αποφάσεις των εταιρειών να επενδύσουν στη χώρα, με τους μισούς από τους ερωτηθέντες επενδυτές να χαρακτηρίζουν τη γεωπολιτική κατάσταση ως «κρίσιμο» ή «πολύ σημαντικό» παράγοντα.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, η EY παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της Κύπρου, οι οποίες επικεντρώνονται σε οκτώ πυλώνες:

  1. Διατήρηση της εστίασης στην ψηφιακή οικονομία με περαιτέρω επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, υποστήριξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού, περαιτέρω ψηφιοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών, και ενεργός προώθηση και υιοθέτηση από τον γενικό πληθυσμό της ψηφιακής κουλτούρας.
  2. Ευθυγράμμιση των δεξιοτήτων με τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες απασχόλησης, μέσω ενθάρρυνσης της ανάπτυξης νέων και εξειδικευμένων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και προώθησης της ενεργού συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
  3. Δημιουργία ενός επιχειρηματικού οικοσυστήματος, όπου οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι ΜΜΕ μπορούν να ανθίσουν και να αναπτυχθούν βιώσιμα. Απλοποίηση διαδικασιών, βελτίωση της διαφάνειας και της ανταλλαγής πληροφοριών, ολοκληρωτική μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, διευκόλυνση των εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης και παροχή κινήτρων για Ε&Α και καινοτομία.
  4. Επιτάχυνση των προσπαθειών για την καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και καινοτομίας, μέσω της συνεργασίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη βελτίωση των κινήτρων και στη συνέχεια τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος για την υποστήριξη του τομέα ΤΠΕ και της ανάπτυξής του. Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση αποτελεσματικής πρόσβασης στην παγκόσμια τεχνολογική κοινότητα και αποτελεσματική επικοινωνία των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου.
  5. Εντατικοποίηση των προσπαθειών στροφής της οικονομίας σε δυναμικούς νέους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics, της ενέργειας, της εκπαίδευσης και της υγείας, και παράλληλη υποστήριξη τού μετασχηματισμού παραδοσιακών τομέων (όπως ο τουρισμός, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και η ναυτιλία).
  6. Υποστήριξη των προσπαθειών του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να ανακτήσει την ευρωστία του, να καταστεί πιο ευέλικτος, να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά του και να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση καινοτόμων και βιώσιμων έργων.
  7. Υιοθέτηση της βιωσιμότητας, με τη δημιουργία της κατάλληλης κουλτούρας, την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων, τη θέσπιση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου και τη διευκόλυνση της εκπαίδευσης και της ανταλλαγής πληροφοριών.
  8. Αξιοποίηση των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων με έμφαση στη συμμετοχή μας στην ΕΕ, τη στρατηγική θέση μας και άλλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην περιοχή, με πρωταρχικό στόχο την απόκτηση βασικού περιφερειακού ρόλου σε τομείς όπως η ενέργεια και οι αλυσίδες εφοδιασμού.