Κορυφαία προτεραιότητα η δημιουργία κράτους δικαίου

Ώρα οικοδόμησης κράτους δικαίου, ώστε να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία αξιόπιστη ευρωπαϊκή χώρα

Εν μέσω της σκληρής δοκιμασίας που διέρχεται η Κύπρος σε τούτη την αδυσώπη συγκυρία της ενεργειακής κρίσης, της διεθνούς οικονομικής αστάθειας και της χαώδους πολιτικής κατάστασης, η Πολιτεία έχει υπέρτατο χρέος να σταθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο πλευρό των ανέργων, των υποαποασχολούμενων, των κατακρεουργηθέντων μικροεπιχειρηματιών και γενικότερα των δυσπραγούντων συμπολιτών μας.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση υπό το τεράστιο βάρος των ανομιών της, με αιχμή τα χρυσά διαβατήρια, αλλά και της εφαρμοζόμενης πρακτικής «το κόμμαν τζιαι τα μμάθκια σας», απέτυχε να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις ενδεικνυόμενες πολιτικές για άμβλυνση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνικοοικονομικη ζωή του τόπου. Το σκηνικό είναι τραγικό. Η νεολαία και οι νέοι επιστήμονες ψωμοζούν. Η μεσαία τάξη, που άλλοτε αποτελούσε τη ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας, πλήττεται ανελέητα. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση, η ανεργία θερίζει, το κόστος ζωής αυξάνεται αλματωδώς, ενώ το αύριο για τους μισθοσυντήρητους προδιαγράφεται ζοφερό. Η αδυναμία της Κυβέρνησης να πατάξει το κύμα ακρίβειας είναι εμφανής, ενώ τα γεράκια της κερδοσκοπίας συνεχίζουν ανενόχλητα το ολέθριο έργο τους.

Είναι ηλίου φαεινότερον πως η κοινωνία ασφυκτιά σε όλα τα επίπεδα και με δεδομένη την ανικανότητα ή και απροθυμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το λαθρομεταναστευτικό, τα πράγματα στο εσωτερικό μέτωπο προσλαμβάνουν τρομακτικές διαστάσεις. Η δημόσια παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών ότι το μεταναστευτικό απειλεί σοβαρά τα δημόσια ταμεία αποτελεί το κερασάκι στην πικρή τούρτα που μας σερβίρει απλόχερα εδώ και καιρό. Το σκηνικό καθίσταται ακόμη πιο ομιχλώδες λόγω της αδυναμίας του κράτους να μαζέψει επιδικασμένα έσοδα από πρόστιμα ύψους 600 εκατομυρίων ευρώ και καθυστερημένους φόρους που ξεπερνούν το ενάμισι δις ευρώ.

Υπό τη σκιά αυτής της ανησυχητικής κατάστασης κρίνεται απαραίτητο να προωθηθούν χωρίς καθυστέρηση οι ενδεδειγμένες πολιτικές με κεντρικό στόχο την ταχεία οικονομική ανάκαμψη, την κοινωνική ανασυγκρότηση και τη σταδιακή δημιουργία κράτους δικαίου, το οποίο θα επενεργήσει ως θεμελιός για χάραξη μιας νέας πορείας προς ένα αισιόδοξο αύριο.

Συγκεκριμένα, επείγει η προώθηση των πιο κάτω:

– Ενίσχυση της ευρωστίας των δημοσίων οικονομικών με άντληση και πλήρη αξιοποίηση όλων των πόρων που η Κύπρος δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεπερνούν το €1 δις.

– Μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί/εξαλειφθεί η επισφάλεια στην εργασία με εδραίωση των συλλογικών συμβάσεων και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τους.

– Τάχιστη εισαγωγή της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία να μειώνει το φορολογικό βάρος της εργασίας και να φορολογεί τη ρύπανση.

– Πάταξη της κραυγαλέας φοροδιαφυγής, με όπλο το τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης.

– Πολιτεία και Κεντρική Τράπεζα να παρέμβουν πάραυτα, για να αναχαιτιστεί η τραπεζική αδηφαγία σε βάρος ανυπεράσπιστων πολιτών που έχουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

– Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας με σκοπό τον περιορισμό της εργοδότησης αλλοδαπών και παραχώρηση άδειας εργασίας βάσει των πραγματικών αναγκών της οικονομίας ανά κλάδο.

– Επαναστατική μεταρρύθμιση για γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης.

– Εισαγωγή ριζικών μέτρων για πάταξη του πελατειακού κράτους και εδραίωση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας με ταυτόχρονη στόχευση της αύξησης της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα.

– Παροχή αξιοπρεπούς σύνταξης και άμβλυνση του καίριου ζητήματος της αναλογιστικής μείωσης (προστίμου) του 12% σε όσους επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Επιπρόσθετα, απαιτείται η υιοθέτηση μιας καλά σχεδιασμένης οικογενειακής και δημογραφικής στρατηγικής, που θα αποσκοπεί στην αποπυροδότηση της βραδυφλεγούς βόμβας του δημογραφικού ζητήματος που μετεξελίσσεται σε δεύτερο «Αττίλα». Δυστυχώς, χάσαμε μοναδική ευκαιρία να δαμάσουμε τον εφιάλτη της υπογεννητικότητας μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος των χρυσών διαβατηρίων, εξαιτίας της αδηφαγίας των παρόχων και της κραυγαλέας εκμετάλλευσής του προς ίδιον όφελος από το γνωστό κύκλωμα πολιτικών /πολιτειακών καιροσκόπων, οικονομικών κερδοσκόπων και αετονύχηδων του εύκολου πλουτισμού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνηγορεί πλέον πως ο κοινωνικοοικονομικός απολογισμός της παρούσας διακυβέρνησης λίγους μήνες πριν από την εκπνοή της είναι θλιβερός. Ταυτόχρονα συνειδητοποιεί ότι το βαρύ φορτίο της ανασυγκρότησης πέφτει τώρα στον νέο πρόεδρο, που θα εκλεγεί τον Φεβρουάριο του2023. Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές λοιπόν αποτελούν μοναδική ευκαιρία για να εκλεγεί τίμιος και άξιος πρόεδρος και να εισέλθουν στον πολιτικό/πολιτειακό στίβο άτομα άφθαρτα, γνωστικά και εύτολμα, που θα μπουν στην πρώτη γραμμή της υπερπροσπάθειας για εδραίωση ισχυρού κοινωνικού κράτους, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να καταστεί επιτέλους σύγχρονη και αξιόπιστη ευρωπαϊκή χώρα, που να την σέβονται φίλοι και εχθροί. Τον λόγο έχουν τώρα οι πολίτες.