Υγεία

Χωρίς περιορισμούς τα φετινά Χριστούγεννα

Κλείδωσε η συνάντηση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή αύριο (9 Νοεμβρίου), για αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας αλλά και για προγραμματισμό εκστρατείας για τον εμβολιασμό

Προβληματισμό προκαλεί στο Υπουργείο Υγείας το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό κατά της Covid-19, με τους ειδικούς να κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τυχόν έξαρση ενός νέου πανδημικού κύματος τον χειμώνα.

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ανέφερε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναφοράς μέτρων. Ωστόσο, επισήμανε ότι είναι χαμηλή η απήχηση των πολιτών για εμβολιασμό και αυτό -όπως είπε- είναι κάτι που θα συζητηθεί στη σύσκεψη του Υπουργού Υγείας με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, αύριο (9 Νοεμβρίου). «Οι πολίτες δεν πρέπει να περιμένουν πρώτα να αυξηθούν τα κρούσματα και μετά να πάνε να εμβολιαστούν. Ιδίως οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν για να υπάρξει πρόληψη», ανέφερε ο κ. Αθανασίου, συμπληρώνοντας ότι καθημερινά γίνονται περίπου 500-600 εμβολιασμοί.

Για την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου μίλησε στη «Σημερινή» και το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις νέες υποπαραλλαγές, στο ενδεχόμενο επαναφοράς μέτρων αλλά και στον εμβολιασμό.

Αρχικά εξήγησε ότι τον χειμώνα αναμένεται να υπάρξει μια έξαρση, αλλά, κατά την άποψή του, δεν θα πρέπει να είναι ανησυχητική.

Για το ενδεχόμενο επαναφοράς μέτρων είπε ότι ο ίδιος θεωρεί πως «έχουμε συνηθίσει στη χαλαρότητα και είναι δύσκολο να επανέλθουμε στην κατάσταση που ήμασταν. Δεν αναμένω να υπάρξουν μέτρα».

Για την υποπαραλλαγή BQ1 του κορωνοϊού ο δρ Πέτρος Καραγιάννης καθησύχασε, λέγοντας ότι δεν είναι περισσότερο νοσογόνα από τις άλλες υποπαραλλαγές της «Όμικρον».

Εξήγησε ότι τα νέα στελέχη του κορωνοϊού δεν φαίνονται να είναι πιο νοσογόνα από τα προηγούμενα, επομένως δεν αναμένεται να πιεστούν τα συστήματα υγείας και κατ’ επέκτασιν να χρειαστεί να ληφθούν οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα, εκτός από τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Καλύτερα τα φετινά Χριστούγεννα

Η πανδημία στέρησε από τον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια τους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς, με τη φετινή χρονιά να φαίνεται μέχρι στιγμής ότι θα είναι καλύτερη.

Τα αυξημένα κρούσματα, οι περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων ανά σπίτι και ο κίνδυνος μη νοσήσουν οι ευάλωτες ομάδες περιόριζε τις συγκεντρώσεις κατά τους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς τόσο το 2020 όσο και το 2021.

Φέτος, με την επιδημιολογική εικόνα να είναι αισθητά βελτιωμένη, αναμένεται ότι τα Χριστούγεννα θα είναι πιο «ελεύθερα», θυμίζοντας τις χρονιές πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης επισήμανε ότι αρκετοί επιστήμονες αναμένουν ότι η κορύφωση της παρούσας έξαρσης θα είναι στο τέλος του Νοέμβρη, και μετά θα ξεκινήσει η κατιούσα, πράγμα που θα μας επιτρέψει να περάσουμε τα Χριστούγεννα όσο πιο χαλαρά γίνεται.

Αναφερόμενος στην άρνηση των πολιτών να εμβολιαστούν με την ενισχυτική δόση, είπε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά αυτοί που είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να το σκεφτούν καλά για να προστατευτούν. «Ο ιός δεν πρόκειται να φύγει τόσο εύκολα, δεν τέλειωσε η πανδημία γιατί δεν έχει κάνει τον κύκλο της, πρέπει να εξασθενίσει ακόμη περισσότερο».

Αύξηση των κρουσμάτων

Αύξηση παρατηρήθηκε στον αριθμό των κρουσμάτων συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι την εβδομάδα 21-27 Οκτωβρίου εντοπίστηκαν στην Κύπρο 2.821 νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ενώ για την εβδομάδα 28 Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν 3.544 νέα κρούσματα.

Επιπλέον την εβδομάδα 21-27 Οκτωβρίου το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τρεις θανάτους με τελική αιτία τη νόσο Covid-19, που αφορούσαν δύο γυναίκες ηλικίας 82 και 87 ετών και έναν άνδρα ηλικίας 90 ετών.

Την εβδομάδα 28 Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ακόμη δύο θανάτους, ενώ δηλώθηκαν ετεροχρονισμένα ακόμη τέσσερεις θάνατοι.

Μιλώντας στο «Σίγμα» ο Δρ Μιχάλης Βωνιάτης αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων, κρούοντας και αυτός με τη σειρά του τον κώδωνα του κινδύνου.

«Όπως φαίνεται έχουν μια αύξηση, αν και φαίνεται μικρή δεν είναι, αλλά αν την κοιτάξουμε σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα μιλάμε για χίλια επιπρόσθετα κρούσματα, δεν πρέπει να την παραβλέψουμε», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί από τις 50 στις 70. Έχουμε μια σημαντική ουσιαστική αύξηση, την οποία πρέπει να την παρακολουθήσουμε προσεκτικά και να ληφθούν αποφάσεις. Θα έχουμε μια συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα, επομένως αυτά θα συζητηθούν. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούμε πως είναι προς όφελός μας, αν δεν έχουμε βάλει την ενισχυτική δόση του εμβολίου, να τη βάλουμε. Ειδικά άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες αλλά και οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν».

Ανησυχία ειδικών για την «τριδημία»

Ανησυχία φαίνεται ότι προκαλεί στους ειδικούς ανά τον κόσμο το ενδεχόμενο συνύπαρξης γρίπης, RSV και SARS-CoV-2. Τρεις αναπνευστικοί ιοί, που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η ταυτόχρονη εμφάνισή τους απασχολεί τους επιστήμονες, καθώς τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες είχαν έλθει σε μικρότερο βαθμό σε επαφή με άλλους τις τελευταίες 2 σεζόν και γι’ αυτόν τον λόγο δεν διαθέτουν φέτος τη φυσική ανοσία έναντι της γρίπης (ινφλουένζας) και του συγκυτιακού ιού (RSV), που παρατηρούνταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) έχει παρατηρηθεί αύξηση στη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, τα Νοσοκομεία Παίδων σε όλες τις ΗΠΑ αναφέρουν αυξημένα περιστατικά, τα οποία πάσχουν από τον ιό RSV.

Ο RSV μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον οποιονδήποτε, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά τα βρέφη κάτω του 1 έτους, καθώς και για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.