Το Ευρωκοινοβούλιο, οι υποκλοπές και το να φαίνεται τιμία

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ.jpg

Τις τελευταίες ημέρες κατέστη θέμα δημόσιας συζήτησης η επίσκεψη πολυμελούς αντιπροσωπίας του Ευρωκοινοβουλίου και στην Κύπρο για μια ακόμη υπόθεση που δυστυχώς σχετίζεται, εάν δεν έχει αφορμή, με τα όσα για χρόνια μεθοδεύονται ως μορφή διαπλοκής με την ανοχή Αρχών ή αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βέβαια προβλήματα παράνομων υποκλοπών έχουν και πολλές άλλες χώρες, πλην όμως αυτό δεν μετριάζει τη δική μας ευθύνη περιφρούρησης του κύρους της χώρας μας, για τα όσα έχουν ως αφετηρία την ίδια την Κύπρο και, ιδιαίτερα, αφού θα ερευνηθεί περαιτέρω η συσχέτιση της εδώ μεθόδου υποκλοπών με ότι συνέβη και στην Ελλάδα. Μια πρόσθετη στις τόσες άλλες πληγές από τις οποίες υποφέρει η δημοκρατία μας, από έλλειψη υποταγής στον υπερέχοντα έναντι πάντων νόμο.

Βέβαια ως συνήθως η συζήτηση θα διαρκέσει κάποιες μέρες, μέχρι να προκύψει με βάση και την προεκλογική περίοδο, κάποια άλλη «ενδιαφέρουσα» είδηση ή κατάσταση πραγμάτων, χωρίς να υπάρξουν και πάλι τα μέτρα εκείνα που θα μετατρέψουν τη λειτουργία των θεσμών και του ίδιου του Κράτους σε ένα πραγματικό Κράτος δικαίου. H αναζήτηση και προβολή από μέλη της ομάδας των ευρωβουλευτών πληροφοριών για το όλο πρόβλημα και τις ερευνητικές δυνατότητες που έχει η εν λόγω επιτροπή οδήγησαν σε απαντήσεις που προβλήθηκαν ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά με κύριο απόηχο ότι υπάρχει διαφθορά!

Ο απλός πολίτης παρακολουθεί, υποπτεύεται, ψιθυρίζει, θυμώνει, όμως αναμένει όχι μόνο την τελική έκθεση, αλλά και ξεκάθαρες απαντήσεις από το κράτος μας. Αξιώνει πραγματική κάθαρση εκ των άνω. Όμως διερωτάται, αφού ο κος Ηλίας Στεφάνου δεν είχε ένσταση να τύχει δημοσιότητας η έκθεσή του, γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας, για μια ήδη συμπληρωμένη δικαστικά προ πολλού υπόθεση, θεωρεί ότι έχει συνταγματική ή νομική δέσμευση να μην την δώσει στους ευρωβουλευτές. Δεν προσμετρήθηκε ο αντίκτυπος και η παραγωγή υποθετικών συλλογισμών που καλόπιστα ο κάθε ευρωβουλευτής αλλά και ο απλός πολίτης διαμορφώνει κατά την ελευθερία της δικής του θεώρησης. Μήπως η μη δημοσιοποίηση τείνει στο να προστατεύσει θεσμούς ή αξιωματούχους, ή μήπως υπήρξε και απλώς δεν δημοσιοποιήθηκε ή δεν προβλήθηκε από τα ΜΜΕ διαβεβαίωση από το Γενικό Εισαγγελέα ότι τίποτε από τα όσα περιέχει η έκθεση Στεφάνου δεν είναι χρήσιμο ή βοηθητικό για τη συγκεκριμένη έρευνα της Ευρωβουλής. Η απόλυτη διαφάνεια στο θέμα δεν αφήνει να αιωρούνται υπόνοιες ή ερωτήματα. Άλλωστε η νομοθεσία μας έχει πολλές ασφαλιστικές δικλίδες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν χωρούν αμφισβητήσεις. Υπάρχουν οι παρανομούντες, όμως η διαπλοκή, όπου και αν υπάρχει, δεν μπορεί να παραμένει στα αδιευκρίνιστα ή απόρρητα. Αν όλοι μαζί, πολιτική εξουσία και λαός, πιστέψουμε πραγματικά στην ανάγκη για την αποκατάσταση της υπεροχής του Νόμου έναντι πάντων, όσο ψηλά και αν ευρίσκονται στην πολιτική και θεσμική ιεραρχία, θα πρέπει υπερκομματικά και χάριν πραγματικά του δημόσιου συμφέροντος, να αποβλέψουμε συστηματικά στην πλήρη αποκάλυψη και τιμωρία της κάθε διαφθοράς, διασώζοντας την αξιοπρέπεια του λαού και το κύρος της χώρας μας.