Πολιτισμός

ART AERI: Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1968. Είναι Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) από τις 10 Ιανουαρίου 2016 και Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας από τις 7 Ιουλίου 2019. Είναι γιος του πρώην προέδρου της Ν.Δ. και πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σπούδασε στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ. Είναι εν ενεργεία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από τις εκλογές του 2004. Εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στον β΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών τον Ιανουάριο του 2016. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2019 με 39,85% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρόεδρός της, σχημάτισε αυτοδύναμη Κυβέρνηση.

Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών το 1986 και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, όπου βραβεύτηκε για τη διπλωματική εργασία που εκπόνησε με θέμα τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Έκανε μεταπτυχιακό επάνω στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση στο Στάνφορντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ (ΜΒΑ).

Στις εκλογές του Μαρτίου 2004 και του Σεπτεμβρίου 2007 εξελέγη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώτος σε ψήφους στη Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών. Στις 25 Ιουνίου 2013 ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, μετά τον πρώτο ανασχηματισμό, θέση που διατήρησε μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015. Ο Μητσοτάκης αντιτάχθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την «εθνική ήττα και εθνικό λάθος», κατά τη συζήτηση για την κύρωσή της στη Βουλή των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2019. Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε, με διαφορά 9,37%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με ποσοστό 39,85% και διαφορά 8,32% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 8 Ιουλίου 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε Πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Ο Πρωθυπουργός εμβολιάστηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2020, την ημέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα. Η πρόταση για κοινό υγειονομικό πιστοποιητικό υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ και το σχέδιο της Ελλάδας για την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ενίσχυσης ύψους 31 δις επαινέθηκε από τους αξιωματούχους της ΕΕ. Στα μέσα Ιουλίου 2021 υπερψηφίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών.

Αρχές Αυγούστου του 2022, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αποκάλυψε ότι έγινε απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου από κακόβουλο λογισμικό, κατ' εντολήν της ΕΥΠ. Η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ, ελληνικά και διεθνή, έκαναν λόγο για σκάνδαλο, που πλήττει την πολιτική ζωή και τη δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν γνώριζε για το ζήτημα, και επέρριψε τις ευθύνες στον τότε διοικητή της υπηρεσίας, τον Παναγιώτη Κοντολέοντα, αλλά και στον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, οι οποίοι παραιτήθηκαν σχεδόν αμέσως μετά τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Έχει προβεί σε σημαντικές αμυντικές συμφωνίες, κυρίως με τη Γαλλία, τόσο για την αναβάθμιση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας όσο και του πολεμικού ναυτικού, θωρακίζοντας τη χώρα έναντι του τουρκικού επεκτατισμού. Οι αμυντικές δαπάνες πολλών δεκάδων εκατομμυρίων κρίθηκαν απαραίτητες, αφού έμεινε πιστός στη ρήση του Στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου «όταν διαπραγματεύεσαι με τους Τούρκους χωρίς στρατιές, διαπραγματεύεσαι με τα σώβρακα κατεβασμένα».

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία