Παιδεία

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία: Μύδροι στη... Βουλή

Τι ακριβώς προνοεί ο Νόμος που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων κατά την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής;

Άναψε πράσινο τελικά η Ολομέλεια της Βουλής στην πρόταση νόμου του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, προέδρου των Οικολόγων, για τη θεσμοθέτηση του μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Παρά το γεγονός ότι πέρασε από χίλια μύρια κύματα η υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με την ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα σε Υπουργό Παιδείας και Πρόεδρο της Βουλής, για τη συνταγματικότητα του Νόμου, και παρά τη θυελλώδη συνεδρία το πρωί της Παρασκευής, 2ας Δεκεμβρίου, οι βουλευτές ενέκριναν πλειοψηφικά τη σχετική πρόταση νόμου, ανταλλάζοντας ωστόσο χαρακτηρισμούς και προσβλητικές φράσεις, που, κατά κοινή ομολογία, «αμαύρωσαν» τον «Ναό της Δημοκρατίας». Υπέρ τάχθηκαν 38 βουλευτές, κατά 4, ενώ υπήρξαν και 8 αποχές.

Το ιστορικό

Πριν ακόμη κατατεθεί η πρόταση Νόμου στην Ολομέλεια προς ψήφιση για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, άρχισαν οι ιαχές του «πολέμου».

Το θέμα έθεσε προς συζήτηση η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, πράγμα που έπιασε εξαπήνης την Επιτροπή Παιδείας του Σώματος, προκαλώντας μάλιστα την αντίδρασή της. Αφότου η Επιτροπή Νομικών κατέληξε στο τελικό κείμενο, παρουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, έλαβε επιστολή από τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, στην οποία κοινοποιούσε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ότι η πρόταση είναι αντισυνταγματική και δεν πρέπει να προωθηθεί στην Ολομέλεια. Για να λάβει την απάντηση της κ. Δημητρίου πως δεν επιτρέπεται η παρέμβαση τη δεδομένη στιγμή και εάν η πρόταση ψηφιστεί σε Νόμο, μπορεί να προτρέψει τον ΠτΔ να αναπέμψει τον Νόμο.

Για την ιστορία σημειώνεται πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει εισαχθεί για πρώτη φορά με συστηματικό τρόπο από το προηγούμενο σχολικό έτος, σε μικρές ηλικίες, στο σχολείο. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο προσθέτει ότι πέραν του ότι η πρόταση νόμου της Βουλής φαίνεται, σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, να είναι αντισυνταγματική, δεν θα μπορούσε να επιφέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μετά την ψήφιση του πολυσυζητημένου Νόμου ο Υπουργός Παιδείας έδωσε απαντήσεις, ρίχνοντας ουσιαστικά το μπαλάκι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αν υπάρχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξετάσει το θέμα και να πάρει τις αποφάσεις του, το θέμα όμως δεν είναι μόνο νομικό, το νομικό θέμα είναι ολοφάνερο. Το μεγάλο πρόβλημα για εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες δεν είναι η ετοιμασία του διδακτικού υλικού και οι επιμορφώσεις, αλλά η αναδιαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος για να περιλάβει και αυτό το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά.

Περί «ναού της δημοκρατίας»

Η συνεδρία ήταν θυελλώδης και πρωτοφανής σε ένταση, που προκλήθηκε από παρέμβαση του ανεξάρτητου βουλευτή Αντρέα Θεμιστοκλέους. Για ρατσιστικό και ομοφοβικό λόγο από τον Θεμιστοκλέους έκανε λόγο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, o οποίος αποχώρησε από την αίθουσα εις ένδειξιν διαμαρτυρίας. Η συμπεριφορά του κ. Θεμιστοκλέους προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, ενώ σε έντονο ύφος και η Πρόεδρος της Βουλής προειδοποίησε ότι θα διακόψει τη συνεδρίαση. Τα όσα λέχθηκαν έχουν αναπαραχθεί τις τελευταίες μέρες πολλάκις και δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε να φωτίζουμε την πτυχή αυτή, αφού όσο ο «Ναός της Δημοκρατίας» σείεται, ο ναός της ψυχής αθώων παιδιών «βιάζεται».

Ολιστική προσέγγιση

Στο νόμο γίνεται αναφορά για ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Αυτό σημαίνει τη διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης που βασίζεται σε αναλυτικό πρόγραμμα σχετικά με τις γνωστικές, συναισθηματικές, σωματικές και κοινωνικές πτυχές της σεξουαλικότητας. Έχει ως στόχο να εφοδιάσει το παιδί ή ενήλικο πρόσωπο που φοιτά σε οποιαδήποτε τάξη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης με γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αξίες που θα το ενδυναμώσουν ώστε να συνειδητοποιεί την υγεία, την ευημερία και την αξιοπρέπειά του, να αναπτύσσει κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις, να συνειδητοποιεί ότι οι επιλογές του επηρεάζουν τη δική του ευημερία και την ευημερία των άλλων. Να κατανοεί τα δικαιώματά του και να διεκδικεί τη διασφάλισή τους, να κατανοεί και να χαίρεται τη σεξουαλικότητά του με υπευθυνότητα, ασφάλεια και συναίνεση στις διαπροσωπικές του σχέσεις και φιλίες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για ενημερωμένες αποφάσεις του για τη δική του σεξουαλική υγεία και ευημερία και των άλλων.

«Το μπερδεύουν με την αλλαγή ταυτότητας φύλου»

Ο εισηγητής της πρότασης του συγκεκριμένου Νόμου, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, με τον οποίο μίλησε η «Σ», θέλησε να διευκρινίσει πως το συγκεκριμένο κείμενο μπερδεύεται με το Νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Αυτός είναι και ο λόγος που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ωστόσο λανθασμένα, επισήμανε, γιατί το κείμενο δεν αναφέρει πουθενά τα όσα εξαπέλυσαν υπό μορφή μύδρων στην Ολομέλεια της Παρασκευής, 2 Δεκεμβρίου, ορισμένοι από τους βουλευτές.

Το υλικό του κειμένου επεξεργάστηκε και το Υπουργείο Παιδείας, για να λάβει την τελική του μορφή, ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου και επισήμανε πως πουθενά δεν αναφέρονται ώρες που πρέπει να γίνεται το συγκεκριμένο μάθημα.

Τι προνοεί ο νόμος

Η πρόταση νόμου, ως αυτή είχε αρχικά κατατεθεί, προνοεί τα εξής:

  • Νομικές υποχρεώσεις της Δημοκρατίας.
  • Εκπαίδευση των εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν το μάθημα.
  • Να καλύπτει όλες τις ηλικίες και στην ιδιωτική εκπαίδευση.
  • Να γίνεται αναφορά στην κακοποίηση.
  • Το υλικό που ετοιμάζεται, να μπορεί να δοθεί και στα πανεπιστήμια για να διδάσκεται στους πρωτοετείς.

Σημειώνεται ότι, με βάση το αρχικό κείμενο της πρότασης νόμου, αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή των σκοπούμενων ρυθμίσεων είναι το Υπουργείο Υγείας. Με τη θεσμοθέτηση και κατ’ επέκτασιν την προώθηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επιδιώκεται η μείωση των ανεπιθύμητων κυήσεων και των αμβλώσεων. Με το σχετικό σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα στα σχολεία, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παρέχεται εθελοντικά από καθηγητές/καθηγήτριες στο πλαίσιο του μαθήματος της οικιακής οικονομίας. Με την πρόταση νόμου σκοπείται η δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων για ενημέρωση και στήριξη εγκύων που επιθυμούν τη διακοπή της κύησης.

Στην πρόταση νόμου που εγκρίθηκε σε νόμο, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η αρμόδια Αρχή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, παρέχει ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε παιδιά και ενήλικα πρόσωπα που φοιτούν σε τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

»Η αρμόδια Αρχή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους εμπλεκόμενους φορείς υλοποιεί, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και με βάση τις αρχές εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα, εκπαιδευτικά προγράμματα και διαφωτιστικές διαλέξεις στο πλαίσιο των οποίων διατίθεται στα παιδιά και σε ενήλικα πρόσωπα που φοιτούν σε οποιαδήποτε τάξη της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης εκπαιδευτικό υλικό αναλόγως της βαθμίδας εκπαίδευσης στην οποία βρίσκονται.

»Η αρμόδια Αρχή μεριμνά για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης των εκπαιδευτικών της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

»Η αρμόδια Αρχή σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς παρέχει εκπαιδευτικό υλικό και τεχνική στήριξη στα ιδρύματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης που επιλέγουν να προσφέρουν προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στους φοιτητές τους.

»Η αρμόδια Αρχή εφαρμόζει σύστημα παρακολούθησης της παρεχόμενης ολιστικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και των προγραμμάτων και διαλέξεων που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 4, καθώς και σύστημα συνεχούς ποιοτικής και ποσοτικής αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς τους με την ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών και εκπαιδευτικών.

»Η αρμόδια Αρχή το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου κάθε έτους υποβάλλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων ετήσια έκθεση αναφορικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της παρεχόμενης ολιστικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και των σχετικών προγραμμάτων κατάρτισης των εκπαιδευτικών για το προηγούμενο έτος».

Τα δεδομένα είναι καταγεγραμμένα και με ένα απλό πάτημα στον υπολογιστή μπορούμε να λάβουμε ό,τι πληροφορία χρειαζόμαστε, ώστε να σχηματίσουμε δική μας άποψη.

Ας βάλουμε το παιδί προτεραιότητα! Το παιδί που είναι το μέλλον, το μέλλον αυτής της σαθρής κοινωνίας, που τρέχει με φόρα στον γκρεμό αγνοώντας τα σημάδια κινδύνου.

Τα συμπεράσματα δικά σας.