Τουρισμός

Ενδιαφέρον και από άλλες αεροπορικές…

Η Ryanair και η Wizz Air φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή όσον αφορά την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Κύπρο, αφού φαίνεται να επιδεικνύεται ανάλογο ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η ανακοίνωση των αεροπορικών εταιρειών Ryanair και Wizz Air να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Κύπρο. Πρόκειται για το αποτέλεσμα προσπαθειών που χρονολογούνται εδώ και καιρό, από το Υπουργείο Μεταφορών, το Υφυπουργείο Τουρισμού, την Hermes Airports και τους υπόλοιπους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου.

Οι προσπάθειες αυτές, σε συνδυασμό με την ανανέωση των κινήτρων προς αεροπορικές εταιρείες απέδωσαν καρπούς, με αποτέλεσμα να προκύψει η εξέλιξη που ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες. Ωστόσο, οι προαναφερθείσες ανακοινώσεις δεν αναμένεται να είναι και οι τελευταίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε, δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια στο άμεσο μέλλον, αφού η Κύπρος έχει χτίσει ένα πολύ καλό όνομα τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως, πέραν των δύο αυτών κορυφαίων ευρωπαϊκών αερογραμμών, σύντομα θα δούμε αντίστοιχες κινήσεις και από άλλες εταιρείες, καθώς ήδη επιδεικνύεται ενδιαφέρον σχετικά. Επομένως, θα μπορούσε να λεχθεί ότι το μέλλον προδιαγράφεται τουλάχιστον ελπιδοφόρο, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργούν οι πληθωριστικές πιέσεις με τις αυξήσεις τιμών σε αγαθά και καύσιμα.

Η απόφαση Ryanair και Wizz Air

Αναλυτικότερα, η απόφαση της Ryanair και της Wizz Air για προσθήκη επιπλέον αεροσκαφών στις βάσεις τους στα αεροδρόμια Πάφου και Λάρνακας αντίστοιχα και η ενίσχυση του πτητικού τους προγράμματος θεωρείται μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τον κυπριακό τουρισμό και τις αερομεταφορές στη χώρα μας, ειδικά σε αυτήν τη χρονική συγκυρία που ο τομέας των αερομεταφορών διεθνώς βάλλεται από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και τις αυξημένες επενδύσεις που απαιτούνται για την αειφόρο ανάπτυξη.

Επιδεικνύεται ενδιαφέρον

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφόρηση που είχαμε από την Hermes Airports, έχοντας πλέον και το νέο σχέδιο κινήτρων σε ισχύ και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια με τις αεροπορικές εταιρείες, θεωρείται βέβαιο πως, πέραν των δύο αυτών κορυφαίων ευρωπαϊκών αερογραμμών, σύντομα θα δούμε αντίστοιχες κινήσεις και από άλλες εταιρείες, καθώς ήδη επιδεικνύεται ενδιαφέρον σχετικά.

Το σχέδιο κινήτρων

Αναφορικά με το σχέδιο κινήτρων, αυτό φαίνεται να έχει βοηθήσει σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών και επομένως η απόφαση για ανανέωσή του κρίνεται ως κομβική. Ειδικότερα, το Σχέδιο Κινήτρων, στο οποίο η Hermes έχει επενδύσει μέχρι στιγμής πέραν των 140 εκατ. ευρώ, εφαρμόζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών τα τελευταία δέκα χρόνια. Πρόκειται για μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας η συνδεσιμότητα της χώρας μας διπλασιάστηκε, με νέες εταιρείες και νέους προορισμούς να προστίθενται διαρκώς στο πρόγραμμα των δύο αεροδρομίων, παρά τις διαδοχικές κρίσεις που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, όπως τα μνημόνια, η αναστολή λειτουργίας αερογραμμών και μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτόρων, και αργότερα η πανδημία. Ως αποτέλεσμα, ο κυπριακός τουρισμός πήρε πολύ μεγάλη ώθηση, με αποκορύφωμα το 2019 που οι αφίξεις στη χώρα μας έφτασαν τα 4 εκατομμύρια και η επιβατική κίνηση κατάγραψε το ρεκόρ των 11.3 εκατομμυρίων επιβατών.

Η Hermes θεωρεί ότι το Σχέδιο Κινήτρων αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που έχει από κοινού με την κυβέρνηση, όπως είναι η προσθήκη νέων δρομολογίων και η ενίσχυση υφιστάμενων, η διείσδυση σε αγορές όπου έχουμε περιορισμένη συνδεσιμότητα και η διατήρηση δρομολογίων ολόχρονα. Παρόμοια σχέδια κινήτρων εφαρμόζονται στα πλείστα αεροδρόμια του κόσμου, δεδομένου και του υψηλού ανταγωνισμού που επικρατεί μεταξύ των αερογραμμών.

Ο στόχος του 2027

Εκ του αποτελέσματος, η Hermes θεωρεί πως η πρόσφατη ανανέωση του Σχεδίου συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να αποφασίσουν οι δύο αεροπορικές να αυξήσουν την επένδυσή τους στη χώρα μας. Η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων μας θεωρεί πως θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες, ιδιαίτερα φέτος που ο πληθωρισμός και οι αυξημένες τιμές καυσίμων αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τα ναύλα. «Είμαστε δε αισιόδοξοι ότι χάρη και στη συμβολή του ανανεωμένου Σχεδίου Κινήτρων, το 2023 θα φτάσουμε και ενδεχομένως θα ξεπεράσουμε το ρεκόρ επιβατικής κίνησης του 2019 και έως το 2027 μπορούμε να ξεπεράσουμε τους 13 εκατομμύρια επιβάτες», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Οι προορισμοί

Τον φετινό χειμώνα, από το Αεροδρόμιο Λάρνακας πραγματοποιούνται πτήσεις προς 54 προορισμούς, ενώ από το Αεροδρόμιο Πάφου πραγματοποιούνται πτήσεις προς 43 προορισμούς. Τη φετινή χειμερινή περίοδο έχουμε 400.000 περισσότερες θέσεις από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία

Ο στόχος για ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Κύπρου με χώρες της Ευρώπης φαίνεται να επιτυγχάνεται, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τον τουρισμό μας, αν αναλογιστεί μάλιστα κάποιος την απώλεια των τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία.

Ειδικότερα, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η απώλεια της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς, το 2022 περισσότεροι από 9 εκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο 80% της επιβατικής κίνησης του 2019. Η συνδεσιμότητα της Κύπρου έχει ενισχυθεί σημαντικά, μετρώντας πλέον 140 προορισμούς σε 38 χώρες μέσω 50 αεροπορικών εταιρειών και το σημαντικό φέτος ήταν πως προσελκύσαμε ταξιδιώτες από ευρωπαϊκές χώρες, σε επίπεδα που δεν είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν, χάρη στα αυξημένα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών προς ευρωπαϊκούς προορισμούς και τις στοχευμένες εκστρατείες μάρκετινγκ που έγιναν, οι οποίες αύξησαν τη ζήτηση για τη χώρα μας. Η Κύπρος έχει σήμερα καλύτερη από ποτέ σύνδεση με χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και άλλες, για τις οποίες η συνδεσιμότητα υπήρξε διαχρονικός στόχος. Από τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών, τη θερινή περίοδο του 2023 αναμένουμε η συνδεσιμότητα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με έμφαση στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την εγγύς Ανατολή. Ενδεικτικά, οι Ryanair και Wizz Air ανακοίνωσαν πως αυξάνουν τα υφιστάμενα καλοκαιρινά δρομολόγιά τους και προσθέτουν συνολικά οχτώ νέους προορισμούς, κινήσεις που αναμένουμε πως θα ακολουθήσουν κι άλλες αερογραμμές.