Περιβάλλον

Ντοκιμαντέρ για τον θαλάσσιο κόσμο της Χερσονήσου του Ακρωτηρίου

Σε ένα βίντεο διάρκειας εννέα λεπτών αποτυπώνεται η ομορφιά μίας εκ των πολυτιμότερων θαλάσσιων περιοχών της Κύπρου

Η χερσόνησος Ακρωτηρίου αποτελεί μια από τις πολυτιμότερες θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, αφού στο πέρασμα των αιώνων έχει διατηρήσει τη φυσική της ομορφιά. Η περιοχή περιλαμβάνει ένα εκπληκτικό μωσαϊκό παράκτιων και θαλάσσιων οικοτόπων, παρέχοντας εδώ και χιλιάδες χρόνια, μοναδικές υπηρεσίες στον κόσμο της θάλασσας.

Στα πλαίσια του έργου «Αξιολόγηση της κατάστασης του οικοσυστήματος του Ακρωτηρίου και δημιουργίας πρότασης για τη συνδιαχείριση των αλιευτικών πόρων μέσω συμμετοχικής διαδικασίας», δημιουργήθηκε ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας, το οποίο καταγράφει τον πλούσιο υποβρύχιο κόσμο της χερσονήσου, αναδεικνύοντάς την ως μια από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες περιοχές του νησιού μας.

Το ντοκιμαντέρ χρηματοδοτήθηκε από το «Blue Marine Foundation», με την υποστήριξη των Βρετανικών Βάσεων, του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) και του κέντρου ελεύθερης κατάδυσης «BlueInstinct». Η υλοποίηση του κατέστη δυνατή χάρη στην «Marine and Environmental Research Lab» (MER), μια ιδιωτική ερευνητική εταιρεία που εδρεύει στη Λεμεσό και με τη συνεισφορά και συμμετοχή πολλών ανθρώπων που μοιράστηκαν τα πλάνα τους από την περιοχή.

Το ντοκιμαντέρ, καταγράφει τη σπάνια βιοποικιλότητα που εντοπίζεται στην περιοχή καθώς και τις ολοένα αυξανόμενες πιέσεις που υπόκειται το θαλάσσιο οικοσύστημα, απειλώντας άνευ προηγουμένου, τους βιότοπους και τις οικοσυστημικές του περιοχές.

Αποτελεί δε, μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον θαλάσσιο πλούτο της Κύπρου. Η καλύτερη διαχείριση των θαλάσσιων περιοχών, έτσι ώστε να διατηρηθούν ακέραιες οι λειτουργίες και οι υπηρεσίες των οικοσυστημάτων, πρέπει να αποτελεί για όλους μας ύψιστη προτεραιότητα. 

Το ντοκιμαντέρ ετοιμάστηκε σε δύο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά).