Το ποδόσφαιρο στην εποχή μας

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Mundial), που λαμβάνει χώραν στο Κατάρ αυτές τις μέρες, φέρνει στο προσκήνιο τη θέση του ποδοσφαίρου στην εποχή μας.

Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί τα παιχνίδια από τηλεοράσεως και η τηλεθέαση είναι στο ζενίθ της. Ο φανατισμός δε επίσης.

Βλέπει κάποιος τον φανατισμό περισσότερο στο ποδόσφαιρο και βέβαια δεν είναι τόσο για το άθλημα αλλά γιατί αυτή η ομάδα «είναι δική μας», είναι «της χώρας μας». Δεν μας ενδιαφέρει τόσο το παιχνίδι αλλά το αποτέλεσμα να είναι υπέρ της χώρας μας.

Στο φετινό Mundial είδαμε επίσης εκπλήξεις. Ο γρήγορος αποκλεισμός της Γερμανίας, το «φαινόμενο» του Μαρόκου που απέκλεισε την Ισπανία, που αμέσως μετά απέλυσε τον προπονητή της. Εκείνο που βεβαιώνει τον φανατισμό είναι ότι χώρες του Μαγκρέμπ δήλωσαν περήφανες και αλληλέγγυες προς το Μαρόκο.

Θυμάμαι, σε επιστημονικά συνέδρια για θέματα, όπως διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες), διακεκριμένοι επιστήμονες συζητούσαν και συμπλέκονταν για το ποδόσφαιρο υποστηρίζοντας τις ομάδες των χωρών τους.

Αυτός είναι ο άνθρωπος και δεν μπορεί να τον αλλάξουμε. Και είναι γνωστό το συμβάν πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Αγγλία νίκησε τη Γερμανία με 6-3 στο Βερολίνο. Με το τέλος του αγώνα ο Άγγλος Πρέσβης στο Βερολίνο έσπευσε στα αποδυτήρια για να συγχαρεί τους Άγγλους παίκτες λέγοντάς τους: «Yυou played for England». Και ψηλά τις σημαίες!

Περιμένομε να δούμε ποιος θα σηκώσει το κύπελλο στο φετινό Mundial!