Υγεία

1η στην Ε.Ε. σε νέες διαγνώσεις HIV η Κύπρος

Η "μαύρη" πρωτιά στην Ε.Ε. για το 2021 και η πολυδιάστατη επεξήγηση των αιτιών

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα να προβαίνει σε χαιρετισμό παραθέτοντας την πορεία του ιού HIV στην χώρα μας. Τα στοιχεία που εξάγονται από το επιδημιολογικό δελτίο -που αφορά περίοδο από το 1986 μέχρι σήμερα- παρουσιάζουν ενδιαφέρον αλλά και προβληματισμό. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που συνέταξε ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) σε συνεργασία με το ECDC (Ευρωπαικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) η Κύπρος βρίσκεται στην κορυφή της Ευρωπαικής Ένωσης σε ότι αφορά αριθμό νέων λοιμώξεων HIV κατ'αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.

Το ψηφιδωτό των οροθετικών στην Κύπρο

Τα τελευταία 35 χρόνια έχουν διαγνωστεί στην Κύπρο 1579 περιστατικά HIV/AIDS με τους μισούς περίπου να είναι Κύπριοι (49,7%). Μέσα στο 2021 που αποτελεί το πιο πρόσφατο δείγμα εντοπίστηκαν 148 νέα οροθετικά περιστατικά, με τα 146 εξ’
αυτών να είναι κάτοικοι Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις 46 είναι Κύπριοι ενώ 113 είναι άντρες. Στα διαγράμματα του επιδημιολογικού δελτίου του Υπουργείου Υγείας διασαφηνίζεται πως ένα ποσοστό 30,4% των διαγνώσεων της προηγούμενης χρονιάς αποτελούν γνωστά περιστατικά, δηλαδή περιστατικά που παρακολουθούνταν στο εξωτερικό (τα λεγόμενα Previous Positive).

Πώς μεταδίδεται

Σκιαγραφώντας τους αριθμούς τόσο το σύνολο των περιστατικών του 2021 όσο και τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν στην Κύπρο (με τον αριθμό να προκύπτει όταν αφαιρέσουμε από το σύνολο τα Previous Positive) είναι τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί -τουλάχιστον την τελευταία δωδεκαετία- ενώ στο διάγραμμα που καταδεικνύει τους τρόπους μετάδοσης γίνεται αντιληπτό πως ο κύριος πυλώνας (2017-2021) είναι η σεξουαλική επαφή, αντιστοιχώντας στο 92% του συνόλου. Τα στοιχεία διαχωρίζουν την σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών (52,3%) από την ετεροφυλική επαφή (39,7%) ενώ πολύ μικρότερα ποσοστά αναλογούν στην χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών (2,3%), μετά από μετάγγιση (1%) και περιγεννητική μετάδοση (1%), με ένα ποσοστό της τάξεως του 2,9% να παραμένει άγνωστο ως προς την αιτία μετάδοσης.

666.jpg

Δεκαπλάσιοι Κύπριοι απ' ότι Κύπριες

Από το σύνολο των φορέων του HIV γίνεται αντιληπτό πως 3 στους 4 είναι άνδρες (74,9%) και 25,1% γυναίκες ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναλογία εθνικότητας και φύλου. Σε ότι αφορά τους αλλοδαπούς οροθετικούς, από τους 795 οι 466 είναι άνδρες και οι 329 γυναίκες με το σκηνικό ν’αλλάζει άρδην σε ότι αφορά τους Κύπριους. Σε σύνολο 784 ατόμων που είναι Κύπριοι, οι άνδρες (716) είναι δεκαπλάσιοι από τις γυναίκες (68).

555.jpg

Καμπανάκι ανησυχίας; Ναι μεν αλλά...

Μιλώντας στην «Σημερινή» ο Ειδικός Λοιμωξιολόγος (στη Γρηγόρειο Κλινική) Δρ. Γεώργιος Σιακαλλής επιβεβαίωσε την αυξητική τάση που παρατηρείται, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα πως έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην σωστή αξιολόγηση της κατάστασης και όχι σε ψυχρή νουμερική ανάγνωση. Ανέφερε πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά την ευρύτερη ανατολική περιφέρεια του ΠΟΥ με τους παράγοντες που επιβαρύνουν την κατάσταση να ποικίλουν. Το αντίκτυπο της πανδημίας στις υγειονομικές υπηρεσίες, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι μετακινούμενοι πληθυσμοί και οι κοινωνικές ανισότητες είναι μερικοί από τους βασικότερους με τον Ειδικό Λοιμωξιολόγο να υπογραμμίζει πως ήδη έχει γίνει σκιαγράφηση των στοιχείων και έχουν προταθεί μέτρα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης.

eu.jpg

Η "μαύρη" πρωτιά του 2021

Όπως διακρίνεται στον πίνακα και σύμφωνα με το Statista (επικαλούμενο δεδομένα από την τελευταία ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) και σε ότι αφορά νέες διαγνώσεις η Κύπρος βρίσκεται στην 5η θέση από ολόκληρη την περιφέρεια καταγράφοντας 16,5 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους. Μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφουν μόνο το Καζακστάν (18,7), η Μολδαβία (25,9), η Ουκρανία (37,1) και η Ρωσία (40,2) που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Όπως γίνεται αντιληπτό οι 4 χώρες που βρίσκονται μπροστά από την Κύπρο δεν ανήκουν στην Ε.Ε δίνοντας στη χώρα μας μια «μαύρη» πρωτιά.