Επιχειρείν

Μία επιτυχηµένη διαδροµή τεσσάρων γενεών

H επιχειρηµατική διαδροµή του Οµίλου Πηλακούτα καλύπτει τέσσερεις συνεχόµενες γενιές και έχει ταυτιστεί µε τη συνεχή εξέλιξη

H αρχή έγινε το 1932, όταν ο Χαράλαµπος Πηλακούτας (η πρώτη γενιά) άνοιξε το πρώτο συνεργείο και εκθεσιακό χώρο ως αντιπρόσωπος των Hillman and Humber, ενώ παράλληλα εισήγαγε τα φορτηγά Commer από τη Βρετανία.

Η επιτυχηµένη διαδροµή συνεχίζεται µε τον Κόδρο Πηλακούτα που, επιστρέφοντας από το Λονδίνο, µετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη µηχανική αυτοκινήτων, αναλαµβάνει το 1952 αποκλειστικός αντιπρόσωπος των µηχανών Perkins. Εκείνη την εποχή ο Κόδρος Πηλακούτας ήταν ο µόνος στην Κύπρο που είχε την τεχνογνωσία να επισκευάζει πετρελαιοµηχανές.Την ίδια εποχή αναλαµβάνει και τις αντιπροσωπίες για τα φορτηγά Trojan, τα τρακτέρ Nuffield και παράλληλα δηµιούργησε εταιρεία οικιακών συσκευών που αντιπροσώπευε τη Thorn Appliances Ltd. Στην πολυετή του πορεία, ο Όµιλος συνεργάστηκε µε διεθνούς φήµης οίκους στον χώρο των µηχανών πετρελαίου και αυτοκίνησης, όπως τις µηχανές Deutz.

Κοµβική χρονιά για τον Όµιλο ήταν το 1958, όταν ανέλαβε αποκλειστικός εξουσιοδοτηµένος αντιπρόσωπος της αυτοκινητοβιοµηχανίας BMW στην Κύπρο. Η συνεργασία της εταιρείας Πηλακούτας µε την BMW σηµατοδότησε µια νέα εποχή αναδιοργάνωσης και επέκτασης των δραστηριοτήτων του.

Μετά την καταστροφή του 1974, ο Κόδρος Πηλακούτας εγκαταστάθηκε στα Αραβικά Εµιράτα, όπου λίγο αργότερα η BMW του πρότεινε να αναλάβει την εκεί αντιπροσωπία.

Με την επιστροφή του Κόδρου Πηλακούτα από το Ντουµπάι το 1990, ως επικεφαλής της εταιρείας αναλαµβάνει ο γιος του Χαράλαµπος Πηλακούτας, η τρίτη γενιά πλέον της οικογένειας. Θέτοντας µια νέα στρατηγική ανάπτυξης, η εταιρεία µετεξελίχθηκε σε Όµιλο το 1995, τόσο διοικητικά όσο και οργανωτικά, µέσα από την ένταξη σε αυτόν της γενικής αντιπροσωπίας των αυτοκινήτων Rover και Land Rover. Στη συνέχεια, η οικογένεια των brands διευρύνεται µε την προσθήκη της Jaguar, µε το 2004 να είναι ακόµα ένα σηµαντικό ορόσηµο, καθώς προστίθεται η NISSAN. To 2018 ο Όµιλος επεκτείνεται και διευρύνει την γκάµα των αντιπροσωπιών του µε την ενσωµάτωση των Renault, Dacia και Mitsubishi.

Πλέον και η τέταρτη γενιά της οικογένειας, ο Κόδρος, η Κλέλια και η Στάλω, έχουν ενεργό ρόλο στη ροή των εργασιών του.

Ο Όμιλος Πηλακούτα δραστηριοποιείται σε δύο κύριους κλάδους:

Α. Στον τοµέα αυτοκινήτων, που ανήκουν οι εταιρείες:

  • Char. Pilakoutas Ltd, µε τα brands BMW, MINI και Rolls Royce,
  • Cyprus Premium Automobiles Ltd, µε την Jaguar και τη Land Rover,
  • New Nissan Cyprus Ltd, µε τη NISSAN,
  • Char. Pilakoutas Auto Alliance Ltd, µε την οµάδα των Renault - Dacia και Mitsubishi.

Β. Στον κλάδο βιοµηχανικών συστηµάτων, µε τις εταιρείες:

  • Char. Pilakoutas (Industrial) Ltd, µε τους οίκους PERKINS, F.G. WILSON, DEUTZ, PRAMAC,
  • KPI Industrial & Marine Ltd, αποκλειστικός αντιπρόσωπος των µηχανών YANMAR.

∆ιευθυντική Οµάδα

Ο Όμιλος Πηλακούτα εργοδοτεί πέραν των 300 ατόμων. Μέσα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, ένας σημαντικός παράγοντας που βοήθησε τον Όμιλο να ξεχωρίσει είναι οι άνθρωποί του. Γι’αυτό και ο Όμιλος επενδύει συνεχώς στην εκπαίδευση του προσωπικού, διότι οι πελάτες απαιτούν ποιότητα, γνώση και εξιδίκευση.

Η διευθυντική ομάδα αποτελείται από τους: κ. Χαράλαμπο Πηλακούτα, CEO του Ομίλου, κ. Κόδρο Πηλακούτα, Head of Business Operations, κ. Κλέλια Πηλακούτα Χριστοφόρου, Head of Business Development, κ. Στάλω Πηλακούτα, Head of Business Strategy, κ. Λούκα Χατζηβασιλείου, Group General Manager, κ. ∆ημήτρη ∆ημητρίου, Chief Financial Officer, κ. Ρένο Ζαχαρίου, Cyprus Premium Automobiles General Manager, κ. Εύρος Παπαντωνίου, Cyprus Premium Automobiles Deputy General Manager και κ. Βίκεν Σαρκισσιάν, Group Marketing Manager.

Σημαντικοί σταθμοί

Ξεκάθαρα, τα πιο σηµαντικά έργα του Οµίλου ταυτίζονται µε τους σταθµούς της σταθερής και µεθοδικής του ανάπτυξης, µέσα από την προσθήκη παγκόσµιων brands που ξεχωρίζουν στην κατηγορία τους.

Ένα πρόσθετο έργο που είναι άξιο αναφοράς, έχει να κάνει µε κάτι διαφορετικό, την υλοποίηση ενός προσωπικού οράµατος του CEO του Οµίλου, Χαράλαµπου Πηλακούτα. Στις εγκαταστάσεις της Char. Pilakoutas Ltd στον Στρόβολο δηµιουργήθηκε ένας µοναδικός, στην Κύπρο και διεθνώς, πρότυπος εκθεσιακός χώρος, που φιλοξενεί µια µοναδική συλλογή εµβληµατικών µοντέλων BMW από το 1950 κι έπειτα. Είναι ο χώρος όπου οι αξίες του Οµίλου Πηλακούτα συναντούν αυτές του brand της BMW.

Στη µακρά επιχειρηµατική διαδροµή του Οµίλου Πηλακούτα υπήρξαν πολλοί και σηµαντικοί σταθµοί. Καθένας, τη δεδοµένη χρονική στιγµή, συνέβαλε ουσιαστικά στο να ισχυροποιηθεί ο Όµιλος, να µεγαλώσει και να γίνει αυτό που είναι σήµερα. Για παράδειγµα, κοµβική ήταν η έναρξη της συνεργασίας του Οµίλου µε την BMW, το 1958. Το 1995 προστέθηκε η αντιπροσωπία της Land Rover, το 2004 της Rolls Royce και το 2005 της JAGUAR. Το 2004 εντάσσεται η NISSAN, σε µια κίνηση µεγάλης στρατηγικής σηµασίας, για να ακολουθήσουν το 2018 οι συνεργασίες µε Renault, Dacia και Mitshubishi. Αυτοί οι σταθµοί καθόρισαν σε µεγάλο βαθµό την πορεία ανάπτυξης του Οµίλου Πηλακούτα.

Το όραμα του Ομίλου Πηλακούτα

Να προχωρεί µε δυναµισµό προς το µέλλον και µέσα από την πρωτοπορία και την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών του να πρωταγωνιστεί στον τοµέα του.

Αξίες: Πρωτοπορία, Πάθος, Ποιότητα, Ομαδικότητα.

Μέσα στον χρόνο, ο Όµιλος Πηλακούτα αντιµετώπισε µεγάλες προκλήσεις. Μέσα από αυτές έθετε διαρκώς νέες βάσεις εξέλιξης και µιας δυναµικής ανάπτυξης, που οδήγησε στην κατάκτηση της ηγετικής θέσης στον τοµέα του. Η εξέλιξη αυτή στηρίχθηκε στη συλλογική προσπάθεια και στο πάθος των ανθρώπων του Οµίλου για το καλύτερο, στην ποιότητα και στην πρωτοπορία προϊόντων και υπηρεσιών. Η ευθύνη είναι µεγάλη, ώστε οι εταιρείες του Οµίλου να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πελατών του, που τον τιµούν µε την εµπιστοσύνη τους.

Κεντρικά Γραφεία

Λευκωσία: Οδός Μετεώρων 14,

2032 Στρόβολος

www.pilakoutasgroup.com.cy

Char. Pilakoutas Ltd

Εκθεσιακός χώρος

Λευκωσία: Οδός Μετεώρων 14, 2032 Στρόβολος. Λεµεσός: Οδός Πάφου 101, 4152 Κάτω Πολεµίδια.

Πάφος: Λεωφόρος Μεσόγης 83, 8820 Πάφος.

BMW

www.bmw.com

www.facebook.com/BMW.Cyprus

www.instagram.com/bmw_cy/

www.youtube.com/@bmwcyprus

www.linkedin.com/showcase/bmw-cyprus/

MINI

www.mini.com.cy

www.facebook.com/MINI.Cyprus

www.instagram.com/minicyprus/

www.youtube.com/@mini.cyprus

BMW MOTORRAD

www.facebook.com/BMWMotorradCy/

www.instagram.com/bmwmotorradcyprus

Cyprus Premium Automobiles Ltd

Εκθεσιακός χώρος

Λευκωσία: Λεωφόρος Λάρνακος 7, 1035. Λεµεσός: Μάξιµου Μιχαηλίδη 4, Γραφ. 46-53, 3106.

LAND ROVER

www.landrover.com.cy/

www.facebook.com/LandroverCy/

www.instagram.com/landrover_cyprus/

www.youtube.com/@landrovercyprus2328

JAGUAR

www.jaguar.com.cy/

www.facebook.com/jaguarcyprus

www.instagram.com/jaguar_cyprus/

www.youtube.com/@jaguarcyprus3807

New Nissan Cyprus Ltd

Εκθεσιακός χώρος

Λευκωσία: Κάµπου 66, 2030 Στρόβολος. Λεµεσός: Θεοφάνους Κρήτος 19, 4152 Κάτω Πολεµίδια.

Λάρνακα: Αργολίδος 2,

7101 Αραδίππου. Πάφος: Λεωφόρος Μεσόγης 83, 8820.

www.nissan.com.cy

www.facebook.com/NissanCyprus/

www.instagram.com/nissancy/

www.youtube.com/@Nissan.Cyprus

Char. Pilakoutas Auto Alliance Ltd

Εκθεσιακός χώρος

Λευκωσία: 18-20 Αριστείδου, 2370 Άγιος ∆οµέτιος, Έγκωµη. Λεµεσός: 9-15 Ανδρέα Καριόλου, 4102. Λάρνακα: 17 Λεωφόρος Ελευθερίας, 7102, Αραδίππου. Πάφος: 43 Λεωφόρος Μεσόγης, 8280.

RENAULT

www.renault.com.cy/

www.facebook.com RenaultGroupCyprus/

www.instagram.com/renault_cyprus/

www.youtube.com/@renaultcyprus7037

DACIA

www.dacia.com.cy/

www.facebook.com/DaciaCyprus/

www.instagram.com/dacia_cyprus/

MITSUBISHI MOTORS

www.mitsubishi-motors.com.cy/

www.facebook.com/MitsubishiMotorsCyprus/

www.instagram.com/mitsubishimotors_cyprus/

Char. Pilakoutas (Industrial) Ltd

Γραφεία

Λευκωσία: Λεωφόρος Λάρνακος 7, 1035. Λεµεσός: Θεοφάνους Κρήτος 19, 4152 Κάτω Πολεµίδια.

www.pilakoutas-industrial.com/

Char. Pilakoutas

(New Line) Ltd

Γραφεία

Λευκωσία: Λεωφόρος Λάρνακος 7, 1035.