Εργασία

Μεγάλη Εβδομάδα χριστουγεννιάτικα για την ΑΤΑ

Την εβδομάδα που μπαίνει αναμένεται να διαφανεί κατά πόσον μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις εργοδοτών και συντεχνιών για το θέμα της ΑΤΑ ή θα αναγκαστεί ο Υπουργός Εργασίας να κηρύξει αδιέξοδο

Στην τελική ευθεία μπαίνουμε στο θέμα της ΑΤΑ, αφού ο Υπουργός Εργασίας θα επιχειρήσει για τελευταία ενδεχομένως φορά να συγκεράσει τις θέσεις εργοδοτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Όπως είναι γνωστό, οι δύο πλευρές έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διαμεσολαβητική προσπάθεια του Υπουργού Εργασίας, Κυριάκου Κούσιου, για ανανέωση της συμφωνίας που έληξε στο τέλος του 2021.

Ο Υπουργός Εργασίας έχει καλέσει κοινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων την Πέμπτη, 22 του μήνα. Μια μέρα νωρίτερα, ο κ. Κούσιος θα έχει συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει ποιες ενδεχομένως είναι οι κόκκινες γραμμές τους και κατά πόσον είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μέτρα, όπως είχαν αναφέρει, εάν κηρυχθεί αδιέξοδο. Στο μεταξύ, όπως πληροφορούμαστε, δεν αποκλείεται να υπάρξουν άτυπες επαφές μεταξύ των κοινωνικών εταίρων εντός της εβδομάδας. Προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν φαίνεται να έχει συγκληθεί νέα συνάντηση μεταξύ του κ. Κούσιου και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Αναλυτικότερα, όπως έχει προαναφερθεί, ο Υπουργός Εργασίας στο πλαίσιο της διαμεσολαβητικής προσπάθειας που ανέλαβε για το θέμα της ΑΤΑ συγκάλεσε για την Πέμπτη κοινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, με στόχο να καταβάλει μια ύστατη ενδεχομένως προσπάθεια να έρθουν κοντά οι δύο πλευρές. Άλλωστε, κατά την έναρξη της προσπάθειάς του, ο κ. Κούσιος είχε θέσει ως χρονικό ορίζοντα για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης το τέλος του χρόνου. Εκπεφρασμένη πάντως θέση της Κυβέρνησης είναι ότι στο παρόν στάδιο δεν προκρίνει κατάργηση της ΑΤΑ.

Πλήρη απόδοση ζητούν οι συνδικαλιστές

Όσον αφορά τώρα τις θέσεις των δυο πλευρών. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν πλήρη απόδοση της ΑΤΑ, δηλαδή στο 100%, δεδομένου, όπως αναφέρουν, του υψηλού πληθωρισμού που καταγράφεται και της ανάγκης αναπλήρωσης των μισθών και της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Μιλώντας στη «Σημερινή» ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας σημείωσε πάντως ότι ως ένδειξη καλής θέλησης οι συντεχνίες έχουν κάνει ένα βήμα πίσω και είναι διατεθειμένες να συζητήσουν τη σταδιακή απόδοση της ΑΤΑ μέχρι να φτάσουμε στο 100%, ξεκινώντας, όμως, με ένα σεβαστό ποσοστό πάνω από το 50% που βρίσκεται σήμερα. Παράλληλα, θα πρέπει να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα ενός, δύο ή και τριών χρόνων για την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ. Την ίδια ώρα οι συντεχνίες επιδιώκουν να ξεκινήσει ένας σχεδιασμός για τη διεύρυνση του θεσμού, ώστε να λαμβάνουν ΑΤΑ και όσοι δεν παίρνουν σήμερα.

Ρωτήσαμε τον κ. Μάτσα ποια θα είναι η θέση των συντεχνιών στην περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία και κηρυχθεί αδιέξοδο, δεδομένου ότι αυτό που ακούγεται, είναι να συνεχιστεί το υφιστάμενο καθεστώς γι’ ακόμη κάποιο χρονικό διάστημα. Ο κ. Μάτσας ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούν οι συντεχνίες ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Θα ήταν κοροϊδία για τους ίδιους τους εργαζόμενους, να διαβουλευόμαστε για ανανέωση της συμφωνίας και τελικά να πούμε ότι δεν τα βρήκαμε και συνεχίζουμε με το υφιστάμενο καθεστώς», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση τι θα πράξουν οι συντεχνίες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε ότι η λήψη μέτρων είναι ξεκάθαρα μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι, ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν επιθυμεί να μιλά για μέτρα μερικές μέρες πριν από τη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας.

Να καταργηθεί, ζητούν οι εργοδότες

Από πλευράς τώρα των εργοδοτικών οργανώσεων, η θέση που εκφράζεται είναι ότι ο θεσμός της ΑΤΑ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και θα πρέπει να καταργηθεί. Πρόκειται, όπως αναφέρουν, για έναν αναχρονιστικό θεσμό, ο οποίος απέμεινε να εφαρμόζεται μόνο σε μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος και που μάλιστα δεν επιτυγχάνει το σκοπό του, αφού αντί να καταπολεμά τον πληθωρισμό, σε αρκετές περιπτώσεις τον αναπαράγει.

Μιλώντας στη «Σημερινή», ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής σημείωσε ότι τις πληθωριστικές πιέσεις δεν τις δέχονται μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και οι επιχειρήσεις. Και θα ήταν αδύνατο γι’ αυτές, όπως είπε, σε τέτοιες συνθήκες να κληθούν να καταβάλουν την ΑΤΑ στο 100% όπως θέλουν οι συντεχνίες. Εκείνο που υποστηρίζουμε, πρόσθεσε ο κ. Τσιακκής, είναι πως το σύστημα της ΑΤΑ είναι λανθασμένο και θα πρέπει να καταργηθεί. Την ίδια ώρα να συζητήσουμε ενδεχομένως ένα άλλο σύστημα σε σχέση με την αναπλήρωση των μισθών που θα έχει ως βάση του την παραγωγικότητα και όχι όποτε ακριβαίνουν τα αγαθά να αυξάνονται και οι μισθοί.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η θέση των εργοδοτών σε περίπτωση που τελικά κηρυχθεί αδιέξοδο, ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι όπως προβλέπεται και στην προηγούμενη συμφωνία που υπογράφτηκε, μέχρι να ανανεωθεί, θα ισχύει η υφιστάμενη συμφωνία, επομένως σημείωσε θα συνεχίσουμε με το υφιστάμενο καθεστώς.

Από το 2017 η τελευταία συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συμφωνία για την ΑΤΑ είχε προκύψει το 2017 και συνυπογράφηκε από τους κοινωνικούς εταίρους υπό τη σκιά του αιτήματος της Τρόικας για κατάργηση του θεσμού. Η συμφωνία πλαίσιο που είχε υπογραφεί ήταν τριετής και αφορούσε τα έτη 2018, 2019 και 2020. Στη συνέχεια πήρε παράταση γι’ ακόμα ένα χρόνο, το 2021 και τώρα εν έτει 2022 οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται εκ νέου να συναποφασίσουν για το μέλλον του θεσμού. Σύμφωνα με την τότε συμφωνία, ΑΤΑ παραχωρείται μια φορά τον χρόνο και όχι δύο, όπως ίσχυε παλιά, και αυτή στο 50% και όχι στο 100%, εφόσον το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους καταγράφονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας.