Οι εντολοδόχοι των Τούρκων μεθοδεύουν κατάληψη και της «νεκρής ζώνης»

Από καιρό η Λευκωσία καταγράφει τις περίεργες και προκλητικές μεθοδεύσεις του αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, με τις οποίες προωθεί και προάγει τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Εκμεταλλευόμενος τη θέση του, ο νέος αντιπρόσωπος εμφανίζει κάθε μονομερή συμφωνία του με την τουρκική πλευρά και κάθε υποχώρησή του στις τουρκικές απαιτήσεις, σαν επιθυμητή και σαν προσέγγιση των δυο μερών.

Η κυπριακή Κυβέρνηση, καταγράφοντας τις ενέργειες αυτές, δεν παραλείπει να εκφράζει και τη δυσφορία της για τις συμπεριφορές του εκπροσώπου του ΟΗΕ. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι οι μεθοδεύσεις αυτές είναι ο προπομπός μιας τελικής τουρκικής απόπειρας για κατάληψη ολόκληρης της νεκρής ζώνης. Ήδη είναι γνωστά τα γεγονότα με τον προμαχώνα στη Λευκωσία και τις έντονες αντιδράσεις της Κυβέρνησης και τη γελοία δικαιολογία των Ηνωμένων Εθνών, ότι η εκ μέρους των Τούρκων διαμόρφωση και κατάληψη του χώρου είναι για σκοπούς προπόνησης και άθλησης. Ακολούθησε εκ του πουθενά η πρόταση για δημιουργία δικοινοτικού πάρκου στον χώρο του Αεροδρομίου Λευκωσίας, κάτι που η Κυβέρνηση απέρριψε ασυζητητί.

Όλα αυτά από τον κ. Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος, ενεργώντας εκδικητικά και παράλληλα αποκαλυπτικά για τον ρόλο και την αποστολή του, αρνείται να συζητήσει καν θέμα ανάπτυξης σε μέρος της «νεκρής ζώνης» στις περιοχές Δένειας και Τρούλλων. Και στις δυο περιοχές υπάρχει ενδιαφέρον, κυρίως εκ μέρους των κατοίκων για αξιοποίηση της περιουσίας τους ιδίως για οικιστικούς σκοπούς. Ειδικότερα στους Τρούλλους υπήρξε σοβαρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για αναπτυξιακά έργα που θα υποβοηθήσουν την υποβαθμισμένη σήμερα περιοχή να αναπνεύσει και να προσφέρει στους κατοίκους ένα καλύτερο αύριο. Η περιοχή προσφέρεται για τέτοια έργα, καθώς η γεωγραφική της θέση και το εξαιρετικό κλίμα που διαθέτει φαντάζουν ιδανικά για ανάλογη αξιοποίηση. Όμως ο… ειρηνοποιός κ. Στιούαρτ, μεροληπτώντας και παίρνοντας σαφώς φιλοτουρκική στάση, αρνείται να εξετάσει το θέμα και να συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη.

Αξιολογώντας τις διαφορετικές αυτές συμπεριφορές του, εύκολα κανείς διακρίνει τον μεροληπτικό ρόλο του σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς και υπέρ των τουρκικών θέσεων. Διαπιστώνει πόσο φιλοτουρκικά ενεργεί, εκφεύγοντας από την αποστολή του, που επιβάλλει να συμπεριφέρεται και να ενεργεί αντικειμενικά και με ουδέτερο τρόπο κι όχι να ευνοεί τη μια ή την άλλη πλευρά. Αποστολή του είναι να υπηρετεί το δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ κι όχι να υπηρετεί ξένα συμφέροντα και να προάγει θέσεις εχθρών της υπόθεσης της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

Καταγράφοντας αυτά, γνωρίζουμε ότι πολλοί θα σπεύσουν να μας κατηγορήσουν ότι για άλλη μια φορά τα βάζουμε με τους εκπροσώπου του ΟΗΕ ή και τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη. Ναι, τα βάζουμε μαζί τους, γιατί διαχρονικά η θέση τους είναι εχθρική έναντί μας. Ναι, θα λέμε την αλήθεια, αφού και οι ίδιοι επιμένουν να συμπεριφέρονται μεροληπτικά και συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα τουρκικά συμφέροντα. Είναι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ που δεν μας αφήνουν να… αγιάσουμε. Συνεχώς με τις ενέργειές τους προκαλούν τον κυπριακό λαό. Ενώ βρίσκονται εδώ για να διασφαλίζουν την ειρήνη, να υπηρετούν το δίκαιο και να προστατεύουν τον αδύναμο και τον αδικημένο, ενεργούν ακριβώς κατ’ αντίθετο τρόπο.

Εμάς δεν μας ξενίζει αυτή η στάση. Δεν εκπλησσόμαστε από τα καμώματα του κ. Στιούαρτ. Ο άνθρωπος συνεχίζει την… παράδοση που δημιούργησαν οι προκάτοχοί του, οι οποίοι έρχονταν στην Κύπρο με διατεταγμένη υπηρεσία. Να εκτελούν τις εντολές των Άγγλων που έχουν καταφέρει εδώ και δεκαετίες να ποδηγετούν τις εξελίξεις και μεθοδεύσεις, έχοντας ισχυρές προσβάσεις στη Γραμματεία του ΟΗΕ. Στην ιστορία του κυπριακού προβλήματος έχει αποδειχθεί ουκ ολίγες φορές ότι αυτοί που έχουν τον πρώτο ρόλο στις ζυμώσεις για το Κυπριακό είναι οι Εγγλέζοι. Και είναι καλά γνωστό πόσο μας αγαπούν και πόσο θέλουν να μας εκδικούνται με κάθε ευκαιρία. Αυτοί κρύβονται πίσω από κάθε αντικυπριακή ενέργεια, πίσω από κάθε εχθρική μεθόδευση σε βάρος της Κύπρου. Όμως τους μάθαμε πλέον καλά, καθώς εδώ και καιρό έχει αποκαλυφθεί ο ρόλος τους. Και είμαστε σίγουροι ότι και η Κυβέρνηση θα τους αντιμετωπίσει δεόντως.