59χρονα Τουρκανταρσίας 1963

ΓΙΑ Ν’ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ κανείς επακριβώς την από 21η Δεκεμβρίου 1963 έναρξη της ένοπλης τουρκικής επίθεσης εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού στην Κύπρο, την έκτοτε τιτλοφορούμενη «Τουρκανταρσία», θα πρέπει πρωτίστως να έχει μελετήσει τους ίδιους τους Τούρκους ιθύνοντες στην Άγκυρα και τα όργανά τους επί της τουρκικής μειονότητας της Κύπρου. Εκείνους, δηλαδή, που την σχεδίασαν και μεθοδικά την προπαρασκεύαζαν. Με όλες τις διατεταγμένες δυνάμεις του τουρκικού κράτους και την τρομοκρατικά ελεγχόμενη μειονότητα. Και την υλοποίησαν με πανέτοιμο γι’ αυτήν:

(α) ΤΟΝ ΕΝΟΠΛΟ στρατιωτικό βραχίονα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου - Γραφείου Ειδικού Πολέμου (ΓΕΠ), από το 1958 στην Κύπρο, ονόματι Τ.Μ.Τ. με διοικητή τον αντισυνταγματάρχη Ριζά Βουρουσκάν και:

(β) ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ πτέρυγα του ίδιου Επιτελείου, ονόματι τουρκοκυπριακή ηγεσία, Ραούφ Ντενκτάς και Φαζίλ Κιουτσούκ. Οι οποίοι, διά της τρομοκρατίας της Τ.Μ.Τ. έθεσαν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους την μειονότητα, δολοφονώντας κι εξουδετερώνοντας κάθε διαφωνούντα.

ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ αντίληψη για την αρξάμενη με τους πρώτους πυροβολισμούς πριν απ’ τα ξημερώματα του Σαββάτου, 21.12.1963, Τουρκανταρσία - με πρώτη νεκρή την άτυχη ιερόδουλη Τζεμαλιέ - μπορεί ο καθείς να αποκομίσει αφού μελετήσει:

(1) Τις Εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ του 1956, που καθόρισαν την έκτοτε τουρκική Στρατηγική στο Κυπριακό.

(2) Το Επιτελικό «Σχέδιο Επανάκτησης Κύπρου» που εκπόνησε για το ΓΕΠ το 1957 ο ταγματάρχης Ισμαήλ Τάνσου.

(3) Πώς αμφότερα τέθηκαν σε μόνιμη εφαρμογή απ’ όλες ανεξαιρέτως τις τουρκικές κυβερνήσεις, εκλελεγμένες και πραξικοπηματικές.

(4) Πώς η τουρκική τακτική μεθόδευε διαρκώς την αξιοποίηση της ελληνικής (ελλαδικής και κυπριακής) ανεπάρκειας, την ανυπαρξία ελληνικής στρατηγικής, ώστε να προωθεί βήμα-βήμα την «Επανάκτηση Κύπρου».

Ε Ν Α ΠΟΛΥ χρήσιμο βιβλίο που συνοψίζει όλ’ αυτά και πλάι στα γεγονότα παραπέμπει και σε διαφωτιστικότατες γι’ αυτά τουρκικές πηγές, εξέδωσε τον Μάρτιο 2009 η «Κίνηση για Ελευθερία & Δικαιοσύνη στην Κύπρο», με τίτλο «Αιματηρή αλήθεια – Βloody truth».

ΠΟΣΟ σημαντική είναι η υπενθύμιση και η διαρκής μελέτη της Τουρκανταρσίας 1963-64, αποδεικνύεται από το ότι: Και τότε και έκτοτε αδιαλείπτως και τώρα, παραμένει αναλλοίωτη η τουρκική στρατηγική. Διαρκώς μεθοδεύουσα και μονίμως καραδοκούσα ν’ αξιοποιεί την ημετέραν ανεπάρκεια και τα δικά μας Ηττημένα Μυαλά…

Η ΑΓΚΥΡΑ σχεδίασε από το 1956-1957 και εφαρμόζει έκτοτε, αταλάντευτα, το «Σχέδιο Επανάκτησης Κύπρου», αξιοποιώντας ως στρατηγικό προγεφύρωμα στο νησί την τουρκική μειονότητα του 18%, αφ’ ότου οι Βρετανοί αποικιοκράτες ζήτησαν τη συμβολή της για ν’ αποκρούσουν τον ένοπλο αντιαποικιακό αγώνα της Κύπρου του 1955-1959.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι ότι, το κληρονομικό DNA στα τουρκικά κρατικά γονίδια περιέχει, ανέκαθεν, ως κύριο κορμό του ψευδούς αφηγήματος, το «εξ ιδίων κρίνοντας τα αλλότρια». Όπως και τη χρήση των ίδιων, περίπου, επιτυχώς δοκιμασμένων, προβοκατορικών ενεργειών:

- Όταν τον Αύγουστο 1955 η βρετανική κυβέρνηση, σέρνοντας δολίως την ακέφαλη ελληνική κυβέρνηση στην παγίδα της Τριμερούς του Λονδίνου με την Τουρκία, για το Κυπριακό, προκειμένου ν’ αποκρούσει την αρξάμενη από 1η Απριλίου 1955 της Ε.Ο.Κ.Α. κυπριακή επανάσταση, η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία είχαν ήδη έτοιμο και το αφήγημά τους.

- Κατήγγειλαν... προκαταβολικά μάλιστα από 13 Αυγούστου 1955, με δράστη τον Φαζίλ Κιουτσούκ, ότι το τότε προετοιμαζόμενο από το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία συλλαλητήριο της 28ης Αυγ. 1955 εναντίον της Τριμερούς του Λονδίνου, θα ήταν δήθεν η... αρχή της γενοκτονίας της μειονότητας στην Κύπρο.

- Εννέα μέρες αργότερα, 6η και 7η Σεπτ. 1955, το τουρκικό κράτος διέπραξε το πογκρόμ καταστροφής της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινουπόλεως. Τα γνωστά έκτοτε «Σεπτεμβριανά», με πρόσχημα την έκρηξη βόμβας στο «σπίτι Ατατούρκ» στη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσαν Τούρκοι πράκτορες.

- Βόμβα δικών τους πρακτόρων εξερράγη και στο τουρκικό γραφείο Τύπου στην τουρκική συνοικία της Λευκωσίας, 7 Ιουνίου 1958, την οποίαν απέδωσαν ψευδώς στην Ε.Ο.Κ.Α. και κινητοποίησαν βαρβαρικούς όχλους και ένοπλους της ΤΜΤ σε αιματηρές επιθέσεις (σφαγή Κοντεμενιωτών 12.6.1958 στο Κιόνελι), εναντίον των Ελλήνων αμάχων της Κύπρου.

- Με την ίδια τουρκική συνταγή, οι ίδιοι της ΤΜΤ ανατίναξαν και τα τεμένη Μπαϊρακτάρη και Ομεριέ στη Λευκωσία 25η Μαρτίου 1962, προετοιμάζοντας το κλίμα για την εκτόξευση της ένοπλης Τουρκανταρσίας του 1963. Το ομολόγησε υπερηφάνως και δημόσια, στην τουρκική τηλεόραση το 2010, ο υπηρετήσας το 1962 ως νεαρός αξιωματικός στην Κύπρο Τούρκος στρατηγός ε.α. Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου.

ΟΜΩΣ, η πιο έγκαιρη και έγκυρη αποκάλυψη και καταγγελία των τουρκικών μεθοδεύσεων, καθώς και η σημαντικότερη κατάρριψη του τουρκικού αφηγήματος εν τω γίγνεσθαι, προέκυψε από ηρωικούς αντι-καθεστωτικούς Τούρκους της Κύπρου:

- Οι δολοφονηθέντες 23 Απριλίου 1962 από την ΤΜΤ αντι-ντενκτασικοί δημοσιογράφοι Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Μουζαφέρ Γκουρκάν.

- Ο δολοφονηθείς από την ΤΜΤ 11 Απριλίου 1965 αριστερός συνδικαλιστής και μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Ντερβίς Αλί Καβάζογλου.

- Οι γενναίοι Ιμπραχίμ Αζίζ και Νουρεττίν Σεφέρογλου της Πατριωτικής Οργάνωσης Τούρκων Κυπρίων που εξέδωσαν το 1965 την καταπελτική για τις μεθοδεύσεις Τουρκίας - ΤΜΤ έκδοση «Θύματα Φασιστικής Τρομοκρατίας».

- Οι πολύ καταπελτικότερες επιστολές προς τον ΟΗΕ της ίδιας εποχής, οι ανακοινώσεις, οι συνεντεύξεις και η δράση του επιφανούς πολιτευτή, ιατρού Ιχσάν Αλί, για τη δολοφονία του οποίου είχαν δώσει όρκο «εκατόν συν ένας μαχητές» της ΤΜΤ.

- Η αποκάλυψη από τον Τούρκο δημοσιογράφο Αχμέτ Μπαράν, ότι ο ταγματάρχης Νιχάτ Ιλχάν, ιατρός της ΤΟΥΡΔΥΚ, ήταν ο δολοφόνος της συζύγου του και των τριών παιδιών τους στην μπανιέρα του σπιτιού τους στην τουρκική συνοικία της Λευκωσίας, δολοφονία την οποία η ΤΜΤ και η Τουρκία απέδωσαν στην... βαρβαρότητα των Ελλήνων Κυπρίων και του «αιμοσταγούς παπά», Προέδρου Μακαρίου κατά την Τουρκανταρσία του 1963-64. Αποκάλυψη που τεκμηρίωσε στο βιβλίο του «Εξ Ανατολών» ο δημοσιογράφος Κώστας Γενάρης.

- Τα καθημερινά δημοσιεύματα - ρεπορτάζ όλων των εφημερίδων του 1964 ότι η ΤΜΤ με τη βία, με δολοφονίες και με απειλές θανάτωσης, εξανάγκασε τους Τουρκοκυπρίους των μεικτών χωριών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν στους ελεγχόμενους από την ΤΜΤ και την ΤΟΥΡΔΥΚ τουρκικούς θύλακες.

ΠΩΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ο πλήρης έλεγχος της Άγκυρας επί των Τουρκοκυπρίων, πρόλαβε να το καταγγείλει δημοσίως, προτού κι ο ίδιος δολοφονηθεί μαζί με τον σύντροφό του Κώστα Μισιαούλη, 11 Απριλίου 1965, από την ΤΜΤ, ο αριστερός αγωνιστής συνδικαλιστής Ντερβίς Καβάζογλου, μέλος ο ίδιος και την Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ:

«Μια δράκα φασίστες, βοηθούμενοι από τους ιμπεριαλιστές και χρησιμοποιώντας όπλα και φασιστικές μέθοδες άρπαξαν την ηγεσία της τουρκικής κοινότητας.(...) Στο σκοτάδι της νύχτας πυροβολούν και δολοφονούν δημοκρατικούς δημοσιογράφους και προοδευτικούς παράγοντες της κοινότητάς μας. Συλλαμβάνουν, απάγουν και φυλακίζουν όσους τολμούν να μιλήσουν ελεύθερα. Τους βασανίζουν με μεσαιωνικά όργανα χιτλερικής επινόησης (...) Με τη βοήθεια των πρακτόρων τους ξεσπίτωσαν κάπου 20 χιλ. Τούρκους και τους μάντρισαν σε τόπους που δεν διαφέρουν από στρατόπεδα συγκέντρωσης»...