Η κατά σάρκα Γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού
Μιλώντας στη «Σ», ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ευχήθηκε σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, «Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά, με υγεία και ευημερία στις ψυχές τους»

«Του δε Ιησού γεννηθέντος εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας εν ημέραις Ηρώδου του βασιλέως, ιδού μάγοι από ανατολών παρεγένοντο εις Ιεροσόλυμα λέγοντες». Με αυτά τα λόγια το Ευαγγέλιο της Εκκλησίας μας ανακοίνωσε το πρωί το χαρμόσυνο νέο της ενανθρώπισης του Υιού του Θεού, στέλνοντας μηνύματα αγάπης και χαράς στους απανταχού Χριστιανούς Ορθοδόξους.
Ημέρα αγάπης, συγχώρεσης και αλληλεγγύης η 25η Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, όπως σήμερα το ποίμνιο γιορτάζει τα Χριστούγεννα με βαθιά κατάνυξη και προσευχή.
Το πρωί χιλιάδες πολίτες παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, κατακλύζοντας όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου, ενώ στη συνέχεια καλούνται να συναντηθούν με τις οικογένειες, τους φίλους και τους αγαπημένους τους για ν’ ανταλλάξουν ευχές και το «χρόνια πολλά».
Μιλώντας αποκλειστικά στη «Σημερινή» της Κυριακής, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ευχήθηκε σε όλους τους αναγνώστες της εφημερίδας, καθώς και τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, «Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά, με υγεία και ευημερία στις ψυχές τους» και αναφέρθηκε αποκλειστικά στην εφημερίδα μας, για τη θρησκευτικότητα της ημέρας.
Όπως είπε: «Τα Χριστούγεννα έχουν μηνύματα πέρα από τον συναισθηματικό διάκοσμο και την επιφανειακή θρησκευτικότητα. Μας λένε πρώτα ποιες είναι οι δυνατότητες της ανθρώπινης φύσης. Μια γυναίκα, η Παρθένος Μαρία, χωρεί μέσα της τον ίδιο τον Θεό, και μας λέει ότι ο άνθρωπος, αν δεν διαφθαρεί από την αμαρτία, μπορεί να γίνει ‘‘η χώρα του Αχωρήτου’’, να χωρέσει μέσα του τον Θεό. Καλούμαστε να μιμηθούμε την Παρθένο Μαρία να χωρέσουμε επάξια, με τα μυστήρια βέβαια εμείς, μέσα μας τον Χριστό».
Μας λέει, ακόμη, για την αξία που έχει το ανθρώπινο σώμα. «Οι αρχαίοι έλεγαν ότι το σώμα είναι φυλακή της ψυχής και το υποτιμούσαν. Με το να πάρει αυτό το σώμα ο Χριστός και να το κάνει δικό του σώμα, μας λέει ότι δεν είναι το κατώτερο από απόψεως ποιότητας υλικό του ανθρώπου, αλλά είναι ισάξιο με την ψυχή. Είναι ‘‘τό τῇ ψυχῇ δοθέν ὄχημα πρός τόν βίον’’, όπως λέει ο Μέγας Βασίλειος. Είναι το όχημα που μεταφέρει εδώ κι εκεί την ψυχή.
»Ύστερα με το να πάρει ο Χριστός την κοινή σε όλους ανθρώπινη φύση και να την ενώσει με τη Θεότητά του, μας λέει ότι τα Χριστούγεννα είναι μήνυμα εναντίον κάθε ρατσισμού. Είναι μήνυμα ισότητας όλων των ανθρώπων. Δεν ενώθηκε ο Λόγος του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, με έναν άνθρωπο, αλλά πήρε την κοινή ανθρώπινη φύση, που είναι κοινή σε άνδρες και γυναίκες, σε μαύρους και άσπρους, σε εσκιμώους και ερυθρόδερμους. Επομένως, δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των ανθρώπων, αλλά όλοι είναι αδελφοί του Χριστού.
»Ύστερα είναι και μήνυμα ειρήνης. Το ‘‘Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνη’’, που ήρθαν να φέρουν οι άγγελοι στη Γη, μας λέει ότι η ειρήνη του Θεού είναι μια διαφορετική, έχει άλλο περιεχόμενο από την ειρήνη που επαγγέλλονται οι άνθρωποι. Μας λέει πρώτα ότι η ειρήνη του Θεού είναι η ήσυχη συνείδηση, το ότι δεν έχουμε κάτι με τον Θεό και με τους ανθρώπους. Όταν ειρηνεύουμε λοιπόν και με τον Θεό και με τους ανθρώπους, τότε έχουμε την ειρήνη των Χριστουγέννων μέσα μας».
Μήνυμα Θέωσης
Όπως εξήγησε ο Μακαριότατος, τα Χριστούγεννα είναι μήνυμα Θέωσης. Εξηγώντας τη θέση του, ανέφερε πως πολλοί λένε ότι ο Χριστός γεννήθηκε στη Γη για να έρθει ως αντίβαρο προς την πτώση των πρωτοπλάστων. Ήρθε, λένε, να μας σώσει από την αμαρτία. «Μα, αν ήταν έτσι», διευκρίνισε, «το μεγαλύτερο γεγονός των αιώνων, η γέννηση του Χριστού στη Γη, θα ήταν αποτέλεσμα μιας ενέργειας του σατανά. Ο σατανάς προέτρεψε τους ανθρώπους και τους παρέσυρε τους ανθρώπους και έτσι θα λέγαμε ότι εξανάγκασε τον Θεό να γίνει άνθρωπος για να μας σώσει. Δεν είναι έτσι. Η ενανθρώπηση του Χριστού θα γινόταν οπωσδήποτε, διότι ήταν στο προαιώνιο σχέδιο του Θεού. Και αν δεν αμαρτάναμε θα γινόταν άνθρωπος ο Θεός για να μας δώσει περαιτέρω δυνάμεις για να προχωρήσουμε στο καθ’ ομοίωσιν. Πλαστήκαμε για να ομοιωθούμε με τον Θεό, όσο και να προχωρούσαμε, δεν θα το καταφέρναμε πλήρως. Θα θέλαμε μία νέα ώθηση και αυτή η ώθηση θα μας δινόταν με την ενανθρώπηση του Χριστού. Μεσολάβησε η αμαρτία. Ήρθε ο Χριστός, θεράπευσε την αμαρτία, αλλά και μας έδωσε το μήνυμα της θέωσης».
Νηστεία Χριστουγέννων… προσευχή και συγχώρεση
Η νηστεία, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, είναι πάντα άσκηση και τοποθετείται από την Εκκλησία πριν από μεγάλα γεγονότα, για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε και το μήνυμα των γεγονότων αυτών και για να μας εξασκήσει στην εγκράτεια. «Δεν είναι αυτοσκοπός. Μαθαίνουμε να λέμε ένα όχι στην πίεση που εξασκεί πάνω μας η γεύση μας, η επιθυμία για κάποια φαγητά, για να μπορούμε να πούμε όχι και στις πραγματικές επιθέσεις του πονηρού. Όπως ο στρατός κάνει μιαν άσκηση και θέτει σαν άμεσο στόχο του να πάρει κάποιο ύψωμα που βρίσκεται στην ελεύθερη περιοχή, για να δει την ετοιμότητά του, για να δει πώς θα αντιμετωπίσει τον εχθρό σε συνθήκες πολέμου, έτσι και με τη νηστεία. Αν πετυχαίνει ο στρατός την άσκηση και χάνει τον πόλεμο δεν κάνει τίποτε, του μένουν τα έξοδα της άσκησης. Κι εμείς αν πετυχαίνουμε πλήρως τη νηστεία, αλλά χάνουμε τον πραγματικό πόλεμο με τον εχθρό, δεν κάνουμε τίποτε. Γι’ αυτό και ο Μέγας Βασίλειος λέει: «ἀληθής νηστεία ἡ τῶν παθῶν ἀλλοτρίωσις, ἐγκράτεια γλώσσης, θυμοῦ ἀποχή, ἐπιθυμιῶν χωρισμός, καταλαλιᾶς, ψεύδους, καί ἐπιορκίας· ἡ τούτων ἔνδεια, νηστεία ἐστίν, ἀληθής καί εὐπρόσδεκτος».
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ένα ακόμα μήνυμα της νηστείας είναι ότι αναγνωρίζουμε ως Κύριό μας τον Χριστό. «Ένας που είναι ελεύθερος κάνει ό,τι θέλει. Ένας που έχει Κύριο κάνει ό,τι τον διατάσσει. Και εμείς δεχόμαστε διαταγές από την Εκκλησία τι θα φάμε και τι θα πιούμε και λέμε είμαστε υποταγμένοι σ’ αυτήν. Έχουμε Κύριο τον Χριστό. Τρίτο μήνυμα είναι ότι νηστεύουμε όλοι για τον ίδιο σκοπό και δείχνουμε την κοινότητα όλων των Χριστιανών. Γιορτάζουμε το ίδιο γεγονός τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό και ετοιμαζόμαστε με τον ίδιο τρόπο».
Βουβοί για άλλοι μια χρονιά οι ιεροί ναοί των κατεχομένων
Ερωτηθείς ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος για τις εκκλησίες των κατεχομένων μας, που γι’ ακόμα μια χρονιά δεν θα ηχήσουν χαρμόσυνα για τη Γέννηση του Ιησού Χριστού μας, απάντησε πως «είναι πράγματι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι εκκλησίες μας μένουν βουβές και φέτος τα Χριστούγεννα και αυτό θα πρέπει να μας κάνει να πεισμώσουμε περισσότερο, ότι όσα χρόνια και να περάσουν, θέλουμε την απελευθέρωση αυτού του τόπου. Εγκύπτοντας στα μηνύματα των Χριστουγέννων, θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να επιδιώξουμε ανώτερες αξίες, όπως είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας. Η πίστη μας δεν αλλοιώνεται με την κατοχή της πατρίδας μας, αντίθετα με την κατοχή της πατρίδας μας δείχνουμε, χωρίς να υπογράψουμε τα τετελεσμένα, ότι έχουμε εγκαρτέρηση. Θα περιμένουμε και θα αγωνιστούμε για την απελευθέρωση του τόπου μας. Το μήνυμά μας είναι ότι κάποτε αυτά τα μέρη θα ελευθερωθούν. Οι εκκλησίες μας θα ξαναχτυπήσουν για τα Χριστούγεννα και εμείς θα εκκλησιαστούμε εκεί», κατέληξε με βαθιά συγκίνηση ο Μακαριότατος.
Μήνυμα αγάπης και απελευθέρωσης της πατρίδας
Στο μήνυμά του με αφορμή την ημέρα των Χριστουγέννων, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ευχήθηκε σε όλους τους Χριστιανούς πρώτα απ’ όλα αγάπη και υγεία, και να μην περιοριστούμε σε εξωτερικούς τύπους γιατί όταν περάσουν αυτές οι μέρες θα νιώσουμε ένα κενό στην ψυχή μας. «Να εγκύψουμε στα μεγάλα μηνύματα της Εορτής και να οικειοποιηθούμε αυτά τα μηνύματα, προκειμένου και προς τη Θέωση να οδεύσουμε, αλλά και μικρότερους στόχους να πετύχουμε πρώτα, όπως είναι η συναδέλφωση με τους αδελφούς μας, με τους συνανθρώπους μας και η απελευθέρωση της πατρίδας μας», είπε.