Ο κόσμος χθες και σήμερα*

Φέτος γιορτάζουμε την 76η επέτειο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA). Όπως είναι γνωστό σε μερικούς, η WFUNA ιδρύθηκε τη 2α Αυγούστου 1946, στο Λουξεμβούργο, από 22 Συνδέσμους Ηνωμένων Εθνών. Έκτοτε αποτελεί τη μοναδική παγκόσμια οργάνωση που έχει πρωταρχική αποστολή την υπεράσπιση των αρχών και σκοπών των ΗΕ.

Αποτελείται από περισσότερους από 100 εθνικούς Συνδέσμους ΗΕ και είναι πολύ δραστήρια ανά τον κόσμο. Ο Σύνδεσμος ΗΕ Κύπρου ήταν και είναι πολύ ενεργός στους κόλπους της WFUNA και ο Ελληνικός Σύνδεσμος ΗΕ, του οποίου έχω την τιμή να είμαι Επίτιμο Μέλος, είναι ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας.

Φέτος, και συγκεκριμένα στις 11 Νοεμβρίου 2022, στις εκλογές που έγιναν διαδικτυακά στην WFUNA, εκλέγηκα Επίτιμος Πρόεδρός της, κατόπιν προηγούμενης εισήγησης της Εκτελεστικής Επιτροπής. Το γεγονός αυτό αποτελεί τιμή για τον Σύνδεσμό μας και τα μέλη του, αλλά και για την ίδιαν τη χώρα μας.

Επίσης γιορτάζουμε την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, όπως κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την ημέρα των ΗΕ. Τα ΗΕ ιδρύθηκαν ως διάδοχος της Κοινωνίας των Εθνών, την 24η Οκτωβρίου 1945, για να «σώσουν τις επερχόμενες γενιές από τη μάστιγα του πολέμου, που έφερε δύο φορές στη ζωή μας ανείπωτες τραγωδίες στην ανθρωπότητα».

Παρόλο που δεν είχαμε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο από το 1945, η κατάσταση στον κόσμο δεν είναι τόσο ειρηνική και ενθαρρυντική. Μάλλον χειροτερεύει. Ο Γενικός Γραμματέας στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ άρχισε λέγοντας ότι «ο κόσμος μας βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση». Οι ανισότητες μεγαλώνουν. Οι παράνομες πράξεις μεταξύ των Κρατών αυξάνονται. Καμιά ή ελάχιστη ελπίδα μπροστά.

Το πρόβλημα που μας ταλανίζει σήμερα από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα αποτελέσματά του. Η τραγωδία, οι εκατόμβες, οι καταστροφές, το χάσιμο ανθρώπινων ζωών είναι ανήκουστα. Η κατάσταση συνεχίζεται και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ελπίδα μεσολάβησης.

Δεν είναι μόνο η Ουκρανία. Είναι ολόκληρος ο κόσμος. Οικονομική καταστροφή στο Αφγανιστάν, θηριωδίες στη Δημοκρατία του Κόνγκο, βία στην Αιθιοπία και την Αϊτή, τη Λιβύη, το Ιράκ και η αιώνια διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Στη γειτονική μας Συρία η βία συνεχίζεται όπως πάντα.

Το πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων, που εγκαταλείπουν την περιοχή, δεν αποτελεί πλέον μόνο πρόβλημα της Ευρώπης αλλά είναι παγκόσμιο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την εισροή των προσφύγων, ενώ η τραγωδία αυτών των ανθρώπων απαιτεί απ’ όλον τον κόσμο να λάβει μέτρα για την ανακούφιση του πόνου τους.

Ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, στην ετήσια έκθεσή του, σχετικά με τις εργασίες των ΗΕ, προς τη Γενική Συνέλευση, είπε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι η πρώτη μας φροντίδα. Ζούμε σε μια ανήσυχη εποχή.

Όσον αφορά τα ΗΕ και για να παραθέσω απόσπασμα από το βιβλίο μου «Τα Ηνωμένα Έθνη από μέσα και παρατηρήσεις σχετικά με τη θέση και τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου» (ελληνικό και αγγλικό κείμενο), Αθήνα, Βιβλιοπωλείο Εστία, 1975: «Θα ήθελα να τονίσω ότι, από προσωπική πείρα, πιστεύω ότι παρ’ όλα τα μειονεκτήματά του, που τα περισσότερα οφείλονται στη φύση της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας, ο ΟΗΕ πρέπει να τύχει της υποστήριξης και ενθάρρυνσής μας, γιατί αν δεν έχει εκπληρώσει τις ελπίδες μερικών ουτοπιστών ιδεολόγων μπόρεσε, παρ’ όλον τούτο, σε πολλές περιπτώσεις, να διατηρήσει την ειρήνη και, επίσης, στην πράξη, να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα δεδομένα της εποχής μας» (ο.π., σελ. 16).

Πολλά θέματα απασχολούν τον κόσμο σήμερα και εμείς στην Κύπρο προσδοκούμε και στηρίζουμε τα ΗΕ για την αντιμετώπισή τους.

Η Κύπρος από την ανεξαρτησία της είχε τα ΗΕ και τις αρχές τους ως τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής της πολιτικής.

Εδώ στην Κύπρο κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη λύση του προβλήματός μας. Οι ξένες δυνάμεις δεν πρέπει ωστόσο με τις ενέργειές τους να μας εμποδίζουν από το να πάμε μπροστά.

Η στάση δε της Τουρκίας θυμίζει εποχές του 19ου αιώνος και τη διπλωματία των κανονιοφόρων (gunboat diplomacy). Είναι καιρός, πλέον, οι Μεγάλες Δυνάμεις να δουν το μακροχρόνιο συμφέρον τους και να παρέμβουν.

Όσον αφορά τον Σύνδεσμό μας, συνεχίζει την πρόοδό του. Συνεχίζουμε τη συνεργασία με άλλα ιδρύματα.

Φέτος, όπως και σε προηγούμενα χρόνια, έχουμε την τιμή να έχουμε ως ομιλητή μας, την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποδοχή της πρόσκλησής μας, καθώς και για την παραχώρηση του Προεδρικού Μεγάρου για τον εορτασμό της ημέρας των ΗΕ και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για τη διοργάνωση δεξίωσης γι’ αυτήν την περίσταση.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την υπεύθυνη για την εκδήλωση αυτή, μέλος του Συμβουλίου, Κλαίλια Θεοδούλου, τον Γιώργο Νικολάου για την παρουσίαση της εκδήλωσης, τη χορωδία της ΣΥΤΑ υπό τη διεύθυνση της κ. Ρίτας Ολυμπίου για τη συμμετοχή της, τη γραμματεία του Συνδέσμου, το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου για την πολύτιμη βοήθειά του, όπως κάθε χρόνο, όλους όσοι βοήθησαν για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, καθώς και όλους εσάς που είστε απόψε παρόντες.

25.12 ΦΩΤΟ ΑΡΘΡΟ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ.JPG

Φωτογραφία από την εκδήλωση του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου στο Προεδρικό Μέγαρο για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την 15ην Δεκεμβρίου 2022: Ιωάννης Κασουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών, Δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA), Κλαίλια Θεοδούλου, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.

  • Ομιλία από τον Δρα Χρίστο Α. Θεοδούλου, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και Επίτιμο Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA), για τον εορτασμό της Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της 76ης Επετείου της WFUNA και της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών, την 15ην Δεκεμβρίου 2022 στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 7.00 μ.μ.