Κόμματα

Επέβαλε το τ/κ κόμμα CTP τον Νιαζί στο ΑΚΕΛ; - Απάντηση Άντρου Κυπριανού

Αναφορές του Σενέρ Λεβέντ για «επιβολή» της υποψηφιότητας Νιαζί Κιλζίγιουρεκ και «εξυπηρέτηση» Ερντογάν από το ΑΚΕΛ και το CTP - Πώς απαντά στη "Σημερινή" ο Άντρος Κυπριανού

Αίσθηση προκάλεσε το χθεσινό άρθρο του Σενέρ Λεβέντ στον «Πολίτη», στο οποίο αναφερόταν πως το Τουρκοκυπριακό Κόμμα CTP που ελέγχετε από την Άγκυρα, επέβαλε στον τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον Νιαζί Κιλζίκιουρεκ ως υποψήφιο ευρωβουλευτή.

Ο κ. Λεβέντ στο χθεσινό του άρθρο με τίτλο «Δεν απέμεινε Αριστερά και άλλα παρόμοια στην Κύπρο», υποστηρίζει πως το ΑΚΕΛ «τέθηκε υπό τις διαταγές του CTP» που με τη σειρά του, «έχει γίνει προ πολλού δούλος της Άγκυρας». Υπογραμμίζεται πως το CTP είναι το κόμμα της τουρκοκυπριακής Αριστεράς το οποίο έχει άριστες σχέσεις και συνεργασία με το ΑΚΕΛ.

Τα δύο συνεργαζόμενα κόμματα της Αριστεράς σύμφωνα με τον Σενέρ Λεβέντ, εξυπηρετούν τον Ταγίπ Ερντογάν και την Άγκυρα και φιμώνουν όσους μιλούν για τουρκική κατοχή στην Κύπρο.

Μάλιστα ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως στις ευρωεκλογές του 2019, όταν το ΑΚΕΛ συζητούσε για το ποιον Τουρκοκύπριο θα συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του, η πρώτη επιλογή ήταν ο γενικός γραμματέας της Συντεχνίας Τουρκοκυπρίων Δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ. Όμως το CTP και συγκεκριμένα ο Τουφάν Έρχουρμαν, είχαν αντίθετη άποψη και έσπευσαν να ακυρώσουν την απόφαση του ΑΚΕΛ, επιβάλλοντας όπως γράφει ο Σενέρ Λεβέντ στον Άντρο Κυπριανού, τον Νιαζί Κιλζίκιουρέκ απειλώντας μάλιστα πως αν δεν γινόταν δεκτή η εισήγησή τους «θα έκοβαν κάθε σχέση με το ΑΚΕΛ».

«Έτσι εμποδίστηκε ένας Τουρκοκύπριος να μιλάει στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο. Έγιναν όργανο σε αυτό εκείνοι που τρέχουν τυφλά πίσω από το ΑΚΕΛ και το CTP», καταλήγει το άρθρο του Σενέρ Λεβέντ.

Απάντηση Άντρου Κυπριανού – «Φαντασίες του Σενέρ»

Το ΑΚΕΛ όπως φαίνεται θέλησε το θέμα να περάσει στα ψιλά αφού για δύο μέρες δεν υπήρξε επίσημος σχολιασμός ή κάποια ανακοίνωση επί του θέματος.

Και η επιλογή της «σιωπής» από την Εζεκία Παπαϊωάννου, σύμφωνα με τον Άντρο Κυπριανού που μίλησε στη «Σημερινή», αφορά τη σοβαρότητα την οποία προσδίδουν στα λεγόμενα του Σενέρ Λεβέντ.

«Πρόκειται για φαντασίες του Σενέρ Λεβέντ» ανέφερε ο τέως Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού είπε για την επιλογή Νιαζί Κιλζίκιουρεκ ότι «πληρούσε τα κριτήρια που θέσαμε τότε και γι’ αυτό επιλέγηκε. Με το CTP δεν συζητήσαμε καθόλου για το ποιον Τουρκοκύπριο θα βάλουμε υποψήφιο».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού τα κριτήρια που είχε θέσει τότε η ηγεσία του ΑΚΕΛ, για τον Τουρκοκύπριο υποψήφιο, αφορούσαν πρώτον τη συμφωνία σε ότι αφορά το Κυπριακό και τα θέματα της ΕΕ και δεύτερον τη διαμονή του υποψηφίου στις ελεύθερες περιοχές. «Το κριτήριο της διαμονής μπήκε, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι παρεμβαίνουμε στα της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά και για ευνόητους λόγους που σχετίζονται με το ότι ένας Κύπριος ευρωβουλευτής είναι καλύτερα να διαμένει σε εδάφη που ελέγχονται από τη Δημοκρατία».