Κόστος Ζωής

Πρωτοχρονιάτικο πακέτο από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας έλαβαν 89 οικογένειες

Συνολικά 89 οικογένειες παρέλαβαν σήμερα Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, πακέτο με τα απαραίτητα τρόφιμα για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κόκος Γερασίμου, Υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Λάρνακας «φέτος έχουμε προσφέρει πακέτα με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, σε 89 οικογένειες».

Στο Παντοπωλείο, πρόσθεσε, «έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα από εθελοντές και με την στήριξη του Δήμου Λάρνακας και της Επιτροπής Πρόνοιας του Δήμου, προσπαθούμε με τη βοήθεια των προμηθευτών μας μεταξύ των οποίων εταιρείες, γεωργοί και υπεραγορές, να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ειδικά τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, τουλάχιστον τα απαραίτητα τρόφιμα για το εορταστικό τραπέζι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γερασίμου είπε ότι «το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 15 Μαρτίου 2013 και από τότε προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου. Πιστεύω ότι τον εθελοντισμό τον πήρα από τη μητέρα μου η οποία απ’ ότι θυμάμαι όταν ήμουν πέντε ετών, ζύμωνε ψωμιά και την πρώτη φουρνιά την προσέφερε σε φτωχές οικογένειες».

Οσον αφορά την απασχόληση του στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Λάρνακας ανέφερε πως «όταν βρισκόμουν στη Βρετανία, ήμουν διευθυντής σε Νοσοκομείο και ασχολούμουν με ανθρωπιστικά και κοινωνικά θέματα. Όταν επέστρεψα στην Κύπρο ήταν φυσικό επακόλουθο να συνεχίσω τον εθελοντισμό προσφέροντας τις υπηρεσίες μου όπου χρειαζόταν».

Ο κ. Γερασίμου ανέφερε ακόμα ότι «όταν αρχικά λειτούργησε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας υπήρχαν πάρα πολλοί εθελοντές. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση για προσφορά εργασίας αφού όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να δουλέψουν μόνο ορισμένες ώρες της ημέρας οι οποίες όμως, δεν εξυπηρετούν το Παντοπωλείο».

Ο Υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου απάντησε θετικά σε ερώτηση κατά πόσον αυξήθηκαν οι ανάγκες του κοινού με το πέρασμα των χρόνων, για βοήθεια από το Παντοπωλείο, εξηγώντας πως «το Μάϊο του 2014 προσφέραμε πακέτο σε 465 οικογένειες, δηλαδή σχεδόν τρεις χιλιάδες άτομα. Ωστόσο με την έναρξη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος οι ανάγκες μειώθηκαν και φτάσαμε σε μόλις 38 οικογένειες».

Με την έναρξη της πανδημίας «οι ανάγκες συμπολιτών μας αυξήθηκαν πάρα πολύ ενώ με το lockdown δίναμε πακέτα δύο φορές την εβδομάδα, Τετάρτη και Παρασκευή σε συνολικά 280 οικογένειες. Όμως τον τελευταίο μήνα με τις αυξήσεις των τιμών των αγαθών, που είναι δύσκολο τόσο για το Δήμο να εξασφαλίσει χρήματα για να αγοραστούν προϊόντα, αλλά και για τους προμηθευτές μας να προσφέρουν αγαθά και προϊόντα, οι οικογένειες έχουν αυξηθεί από 60 οικογένειες που ήταν πριν πέντε μήνες, σε 105».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Γερασίμου απάντησε πως «τα πακέτα για την Πρωτοχρονιά δόθηκαν σήμερα Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου και σ’ αυτά περιέχονταν εκτός από τα συνηθισμένα τρόφιμα, χάμπουργκερ με λαχανικά, κοτόπουλο, κιμάς και βασιλόπιτα. Την περασμένη εβδομάδα για τα Χριστούγεννα, το πακέτο περιείχε μεταξύ άλλων λουκάνικα, παστουρμά, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, μπισκότα και σοκολατάκια για τα παιδιά».

Ανέφερε ακόμα ότι «συγκεκριμένη εταιρεία έχει προσφέρει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο συνολικά 105 κουπόνια για αγορά από συγκεκριμένη αλυσίδα αρτοποιημάτων 20 ευρώ. Τα κουπόνια θα δοθούν στους δικαιούχους με το πακέτο των Θεοφανείων την ερχόμενη Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023».

Ο Υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λάρνακας ευχήθηκε «σε όλο τον κόσμο Καλή Χρονιά με υγεία» και εξέφρασε την ελπίδα «να μειωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν ανά το παγκόσμιο προκειμένου να μην χρειάζονται πλέον οι οικογένειες τα Κοινωνικά Παντοπωλεία για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προς το ζην».