Τράπεζες

Μπαλάκι του «ping-pong» η αναστολή των εκποιήσεων

Σε "πήγαιν’-έλα" ανάμεσα σε εκτελεστική και νομοθετική εξουσία μετατράπηκε η αναστολή των εκποιήσεων - Τα αναμμένα κάρβουνα επιστρέφουν στα χέρια του Προέδρου

Έπειτα από οργιώδες παρασκήνιο ημερών, η Ολομέλεια της Βουλής, με 15 ψήφους υπέρ και 37 κατά, απέρριψε την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023. Με την απόρριψη της αναπομπής, το Σώμα βασικά δεν έκανε αποδεκτή τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η ρύθμιση, όπως ψηφίστηκε, αποτελεί, ουσιαστικά, καθολική αναστολή των εκποιήσεων, χωρίς στόχευση, εφόσον αναστέλλονται οι εκποιήσεις που αφορούν επαγγελματική στέγη, ανεξαρτήτως αξίας και ύψους δανείου, όπως αναφέρεται στο κείμενο της αναπομπής.

Όταν το Ανώτατο δικαίωσε τη Βουλή…

Η μπάλα πάει -ξανά- στον Πρόεδρο και το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα υπογράψει τη νομοθεσία ή θα προχωρήσει με αναφορά στο Ανώτατο. Υπενθυμίζεται πως όταν η Βουλή πέρσι είχε ψηφίσει πρόταση νόμου, με την οποία θα συνεχιζόταν το πάγωμα των εκποιήσεων από τον Αύγουστο μέχρι την 31η Οκτωβρίου, για κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000, επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών €750.000 και αγροτεμάχια αξίας €100.000, λόγω της συνέχισης της πανδημίας του κορωνοϊού, το Ανώτατο «δικαίωσε» τη Βουλή. Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο νόμος για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τέλους Οκτωβρίου δεν ήταν αντίθετος ή ασύμφωνος με το Σύνταγμα και την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών. Παράλληλα, αποφάνθηκε πως η παράταση της αναστολής της διαδικασίας εκποίησης για περιορισμένη χρονική περίοδο δεν επηρέαζε τα κεκτημένα δικαιώματα των συμβαλλομένων. Πρόσθετα, το Δικαστήριο δεν αποδέχθηκε τον ισχυρισμό του Γενικού Εισαγγελέα ότι η νομοθεσία εξουδετέρωσε το Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών, το οποίο ρυθμίζει τη διαδικασία για την πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμού. Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος αναστέλλει τη διαδικασία εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων δυνάμει της νομοθεσίας. Συνεπώς, το Δικαστήριο διαφώνησε με την επιχειρηματολογία της Νομικής Υπηρεσίας, πως η Βουλή παρεμβαίνει στην άσκηση των καθηκόντων της εκτελεστικής εξουσίας. Υποδεικνύει, επίσης, πως η αναστολή των εκποιήσεων για περίοδο τριών μηνών δεν είναι τέτοιας χρονικής διάρκειας που να πλήττει τη δραστικότητα του δικαιώματος της πρόσβασης στο δικαστήριο.

Παράπονα βουλευτών

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην Ολομέλεια, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης έφερε κάποια παραδείγματα δανειοληπτών, όπου οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων απαιτούν από αυτούς πολλαπλάσια ποσά από το αρχικό ποσό των δανείων τους. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως πολίτης, ο οποίος είχε δάνειο €50.000, κατέβαλε μέχρι σήμερα €70.000 και του ζητούν ακόμα €80.000. Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε πως το κόμμα του είχε προτείνει λύσεις, αλλά δεν έγιναν αποδεκτές, ενώ την ίδια ώρα τόνισε πως οι συνεχείς παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων δεν είναι η λύση του προβλήματος.

Τι προηγήθηκε;

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην του ΑΚΕΛ- ήταν πρόθυμα να αποδεχτούν μερικώς την αναπομπή και να καταθέσουν τροπολογία εάν η Εκτελεστική Εξουσία αποδεχόταν την εισήγηση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, κάτι βεβαίως που δεν έγινε. Ο Παύλος Ιωάννου, μεταξύ άλλων, είχε προτείνει να προστατευθεί η κύρια κατοικία, η αξία της οποίας να μην υπερβαίνει τις €350.000, βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων, που είχε το Σχέδιο Εστία. Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική στέγη, θα πρέπει ο κύκλος εργασιών της να είναι μέχρι τις €350.000. Η αξία του υποστατικού δε, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €600.000.

Τέλος, είχε εισηγηθεί να προστατευθούν τα αγροτεμάχια μέχρι €100.000, με την προϋπόθεση ο ιδιοκτήτης να είναι εγγεγραμμένος ως ενεργός γεωργός στο Μητρώο που διατηρεί ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών.