Κόμματα

Τέσσερεις κόκκινες γραμμές ΕΔΕΚ προς Χριστοδουλίδη

Φρένο σε κομματική αντιπολίτευση και μέλη νυν κυβέρνησης έβαλε η ΕΔΕΚ, σε περίπτωση κυβέρνησης Χριστοδουλίδη - Στο Πειθαρχικό των Οικολόγων η Ξάνθου

Μπορεί οι φερόμενες «μυστικές συμφωνίες» Χριστοδουλίδη και κομμάτων που τον υποστηρίζουν, εξ όσων γνωρίζουμε, να μην υφίστανται στον βαθμό και την έκταση που παρουσιάζονται από συγκεκριμένους κύκλους, ωστόσο, αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως τα κόμματα έθεσαν και προαπαιτούμενα, πέραν των προτάσεών τους σε επιμέρους πολιτικές. Παρά την προσπάθεια τόσο του Επιτελείου Χριστοδουλίδη, όσο και του ΔΗΚΟ, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, μιλώντας για συνεργασία αποκλειστικά στη βάση αρχών και προτάσεων, εντούτοις, όλοι γνωρίζουν πως οι πολιτικές συνεργασίες κομμάτων, πόσω μάλλον με έναν δημοφιλή νεαρό, εν δυνάμει ανταγωνιστική πολιτική δύναμη, έχουν κόκκινες γραμμές. Αντίστοιχα προαπαιτούμενα μπαίνουν, προφανώς, και από το Επιτελείο Χριστοδουλίδη.

«Συμφωνίες κυρίων» και τέσσερα προαπαιτούμενα

Πηγές από την ΕΔΕΚ, μιλώντας στη «Σημερινή», θέλησαν να ξεκαθαρίσουν πως «μπήκαν δεσμεύσεις και έγιναν συμφωνίες κυρίων», όπως χαρακτηριστικά τις ονόμασαν, ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν σε ύπαρξη εγγράφων. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το κομματικό κύρος, μας αναφέρθηκε πως η ΕΔΕΚ, ένα ιστορικό κόμμα, δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί μια a priori στήριξη, χωρίς να διασφαλιστούν κάποια βασικά ζητούμενα.

Πέραν των προτάσεων σε πληθώρα θεμάτων, όπως Κυπριακό, εσωτερική διακυβέρνηση και οικονομία, που κατατέθηκαν σε έγγραφο υπογεγραμμένο από το Πολιτικό Γραφείο για συμπερίληψη στο κυβερνητικό πρόγραμμα, τέθηκαν κόκκινες γραμμές σε τρεις άξονες, που αφορούν την μετέπειτα καλή τη πίστει συνεργασία.

- Σε περίπτωση εκλογής, αλλά και σε αντίθετη περίπτωση, να μη δημιουργηθεί κόμμα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, κάτι που ο ίδιος φέρεται να έχει δεχθεί. Ήδη, ο ίδιος έχει δηλώσει αρκετές φορές πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, κάτι που ικανοποιεί την ΕΔΕΚ.

- Υπάρχει προβληματισμός για μια πιθανή δημιουργία κόμματος από άτομα πλησίον του κ. Χριστοδουλίδη -που δεν θα αξιοποιηθούν στο επικείμενο κυβερνητικό σχήμα- και όχι από τον ίδιο. Ενδεχομένως, όπως μας λέχθηκε, ένα κόμμα με πυρήνα όσους αποστασιοποιήθηκαν από τον ΔΗΣΥ. Φέρεται να έχει τεθεί και αυτό ως κόκκινη γραμμή, ωστόσο, αμφότεροι γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο είτε μπορεί να ξεφύγει του ελέγχου είτε να μην μπορεί να εξακριβωθεί η εμπλοκή του τέως Υπουργού Εξωτερικών. Ωστόσο, από την ΕΔΕΚ αναφέρουν πως έχουν τον τρόπο και τους μηχανισμούς να δράσουν αναλόγως.

- Να μην αξιοποιηθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, πρόσωπα που συμμετείχαν στη διακυβέρνηση Αναστασιάδη την τελευταία πενταετία.

- Να μην αξιοποιηθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, πρόσωπα από το περιβάλλον του Δημήτρη Παπαδάκη και όσων άλλων αντιπολιτεύονται την υφιστάμενη ηγεσία του κόμματος.

Οι εν λόγω κινήσεις και η εξωτερίκευσή τους αντανακλούν πάντως και σε μια γενικότερη ανησυχία που υπάρχει στα κόμματα, καθώς, εκ των πραγμάτων, φαίνεται να περιορίζεται η ισχύς τους στην κοινωνία. Σχετίζεται, επίσης, και με την ανασφάλεια που προκαλούν οι γενικόλογες, δημόσιες τοποθετήσεις Χριστοδουλίδη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά και η ίδια η φύση ενός πολυκεντρικού και ετερόκλητου σχηματισμού δυνάμεων. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, εκφράζουν την αδυναμία συνεννόησης με το κεντρικό Επιτελείο Χριστοδουλίδη, που, όπως επίσης παραδέχθηκαν κομματικές πηγές από την ΕΔΕΚ, υφίσταται αυτήν την περίοδο. Αν και η εν λόγω αδυναμία, κυρίως σε οργανωτικό επίπεδο, εκτιμάται πως θα γίνει διαχειρίσιμη, εντούτοις, δημιουργεί έναν προβληματισμό για το πώς μπορεί να καταστεί μια κυβερνητική συνεργασία βιώσιμη σε πρακτικό επίπεδο.

Σε δύο επίπεδα κινήθηκαν οι Οικολόγοι για Ξάνθου

Στα άκρα φαίνεται να οδηγείται η διαμάχη που ξέσπασε στο Κίνημα Οικολόγων, μετά την ενεργό και δημόσια εμπλοκή του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, Έφης Ξάνθου, στο επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Προηγήθηκε η απόφαση/κάλεσμα της Πολιτικής Επιτροπής προς τα μέλη της εκλογικής συνδιάσκεψης, να μην έχουν δημόσια ανάμειξη στα εκλογικά επιτελεία, κάτι με το οποίο, το μέλος και εκτελούσα χρέη κοινοβουλευτικού συνεργάτη, δεν συμφώνησε. Ως εκ τούτου και παρά το ότι η προτεραιότητα της ηγεσίας είναι να βρεθεί μια συναινετική λύση, κατόπιν καταγγελιών από άλλα μέλη, άρχισε πειθαρχική διαδικασία. Όπως εξηγούν πηγές από το κόμμα, «σύμφωνα με το καταστατικό, η εκάστοτε Επαρχιακή Επιτροπή ( σ.σ. εν προκειμένω της Λευκωσίας), λειτουργεί ως Πειθαρχικό Όργανο, ενώ, σ’ αυτήν τη φάση, έχει ήδη κριθεί η καταγγελία ως βάσιμη». Όπως συναφώς αναφέρεται, οι καταγγελίες αφορούν παραβίαση έως και τεσσάρων άρθρων του καταστατικού και οι πιθανές αποφάσεις εκτείνονται, από την ολοκληρωτική αθώωσή της, έως και την επίπληξη ή ακόμη και τη διαγραφή της. Η κ. Ξάνθου, ακολούθως, έχει δικαίωμα εφέσεων στην Εκτελεστική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο και σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», η κ. Ξάνθου παραμερίστηκε -τουλάχιστον προσωρινά- από μέρος των κοινοβουλευτικών της καθηκόντων, αν και παραμένει ως έμμισθο στέλεχος. Η εν λόγω απόφαση επήλθε μετά από καταγγελία και απαίτηση του βουλευτή Σταύρου Παπαδούρη, και κατοπινή απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής, η οποία καλούσε τον Πρόεδρο του Κινήματος να ενημερώσει την κ. Ξάνθου να μην παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η εξήγηση που δίνεται γι’ αυτήν την απόφαση είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, καθώς εκ των πραγμάτων υπάρχει δυσκολία στη συζήτηση των υφιστάμενων κοινοβουλευτικών σχεδιασμών, όταν την ίδια ώρα συνεργάζεται με άλλο πολιτικό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Αλεξάνδρας Ατταλίδου, κομματικές πηγές αναφέρουν πως η εν λόγω περίπτωση είναι διαφορετική, καθώς η βουλευτής, πέραν της δημόσιας στήριξής της, ούτε εντάχθηκε στο επιτελείο του κ. Μαυρογιάννη, ούτε συμπεριφέρεται με τρόπο που προσβάλλει την άποψη της πλειοψηφίας του κινήματος.

Καλύτερα μεν, καταθλιπτικά δε

Με ένα βαθμό πάνω μπορεί να αξιολογηθεί το δεύτερο τηλεοπτικό debate των ιδιωτικών καναλιών, μεταξύ των τριών βασικών διεκδικητών του θρόνου. Ο τηλεοπτικός χρόνος που αναλώθηκε σε ανούσιες, δευτερευούσης σημασίες θεματικές, ήταν σαφώς λιγότερος απ’ ό,τι στις προηγούμενες τηλεμαχίες, απόρροια, τόσο της κοινωνικής απαίτησης, όσο και των ερωτημάτων που τέθηκαν. Την ίδια ώρα, όσο περνά ο καιρός στερεύουν οι μικροκομματικές εμπνεύσεις και καθίσταται αναγκαία η διαπραγμάτευση σε καίρια ζητήματα. Παρατηρήθηκαν ωστόσο και τα ίδια επαναλαμβανόμενα τσιτάτα που οι υποψήφιοι επιμένουν να χρησιμοποιούν, αρνούμενοι να αποδεχθούν προηγούμενες ευθύνες τους ως προς την κυβερνητική τους εμπλοκή. Στο απυρόβλητο, πάντως, παραμένει η υφιστάμενη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, με τον αντιπολιτευτικό ρόλο να παραχωρείται αποκλειστικά στον Ανδρέα Μαυρογιάννη (στο συγκεκριμένο debate), όπου, εκ των πραγμάτων, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, πέφτει σε αντιφάσεις, λόγω του ρόλου του ως τέως διαπραγματευτή.