Αναλύσεις

Αυξάνονται ανησυχητικά οι επιθέσεις σκύλων

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι καταγεγραμμένες υποθέσεις που αφορούν επιθέσεις σκύλων για φέτος ανέρχονται σε 22, ενώ υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που δεν καταγγέλλονται

Σε 22 ανέρχονται οι επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες υποθέσεις που έχει η Αστυνομία. Πολίτες και παιδιά έτυχε να δεχθούν επίθεση στον δρόμο, σε πάρκα, ακόμη και στις οικίες τους από σκυλιά που ενδεχομένως είναι εγκαταλελειμμένα ή που δεν φέρουν μικροτσίπ.

Μόλις πριν από λίγες μέρες σημειώθηκε άλλο ένα περιστατικό, όταν 34χρονη με την 10χρονη κόρης της και το μικρόσωμο σκυλί τους δέχθηκαν επίθεση από αδέσποτο σκύλο στην οδό Ανδρέα Δημητρίου, στον Άγιο Δομέτιο. Ο σκύλος επιτέθηκε εναντίον της 10χρονης τραυματίζοντάς την στο χέρι, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε εναντίον του μικρόσωμου σκυλιού προκαλώντας του θανάσιμο τραυματισμό. Στο σημείο έσπευσε 55χρονη γυναίκα για ν’ απομακρύνει τον σκύλο, με αποτέλεσμα και αυτή να δεχθεί δάγκωμα στο χέρι. Η Αστυνομία εντόπισε στην περιοχή σκύλο με μικροτσίπ, τον οποίο και μάζεψε, ενώ στη συνέχεια διεφάνη ότι δεν ήταν ο σκύλος ο οποίος επιτέθηκε στις γυναίκες.

Οι αυξημένες υποθέσεις έθεσαν σε κινητοποίηση τις Αρχές, ενώ την ίδια στιγμή εκκρεμεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος το νέο νομοσχέδιο περί Σκύλων, το όποιο θα παραμείνει στα συρτάρια της Βουλής, καθώς λόγω των προεδρικών εκλογών οι εργασίες θα ξαναρχίσουν τον Μάρτιο.

«Αρκετός κόσμος παίρνει βόλτα το κατοικίδιό του και δέχεται επίθεση»

Στη «Σημερινή» μίλησε ο υπεύθυνος της Αστυνομίας για τα Ζώα, Βύρωνας Βύρωνος, ο όποιος ανέφερε ότι οι καταγεγραμμένες υποθέσεις που έχει στα αρχεία της η Αστυνομία ανέρχονται σε 22. «Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν αναφέρονται. Αρκετός κόσμος μπορεί να πάρει βόλτα το κατοικίδιό του και να δεχθεί επίθεση από άλλο σκύλο. Αν δεν πάθει κάποια ζημιά, δεν το αναφέρει στην Αστυνομία».

Τόνισε ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να είναι ασφαλείς οι πολίτες. Διευκρίνισε ότι ως Αστυνομία για τα Ζώα ασχολούνται με την ευημερία των ζώων αλλά και με τις υποθέσεις κακοποίησης - κακομεταχείρισης των ζώων. «Δεν είναι στην αρμοδιότητά μας αν ο σκύλος είναι αδέσποτος. Είναι θέμα της Δημοτικής Αρχής και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών». Επεσήμανε ότι η Αστυνομία είναι η μοναδική υπηρεσία που εργάζεται 24 ώρες για την ασφάλεια του κόσμου και έτσι πολλές υποθέσεις που αφορούν αδέσποτα καταλήγουν και στην Αστυνομία για τα Ζώα.

Από Μάρτιο η συζήτηση της νομοθεσίας περί Σκύλων

Την ίδια ώρα εκκρεμεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος το τροποποιητικό νομοσχέδιο περί Σκύλων, με στόχο την αυστηροποίηση του πλαισίου και την επιβολή ποινής στους παρανομούντες ως αποτρεπτικός παράγοντας που θα προάγει την υπεύθυνη κατοχή και τον περιορισμό του τεράστιου προβλήματος των αδέσποτων σκύλων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μιλώντας στη «Σ» ανέφερε ότι η τροποποίηση του νόμου θα συζητηθεί μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής τον Μάρτη. Σημείωσε ότι υπήρχαν θέματα που έπρεπε να κλείσουν, όπως το ζήτημα με τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, τους ρίπους, τα μπάζα και τα απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις. «Ήταν καυτά θέματα και έπαιρναν πολύ μέρος από τη συζήτηση», είπε.

Ανέφερε ότι ακόμη δεν είδαν τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, διευκρινίζοντας ότι είναι πάρα πολλές οι αλλαγές. «Οι φιλοζωικές οργανώσεις ζήτησαν καθυστέρηση της συζήτησης, ώστε να μπορέσουν να το εξετάσουν και να το κατανοήσουν». Ακόμη ανέφερε ότι ο ίδιος οργάνωσε μια παρουσίαση, ώστε να τους εξηγήσει το τροποποιητικό νομοσχέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Σ» δημοσίευσε αναλυτικά όλα τις αλλαγές του προτεινόμενου νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων αυξάνεται το όριο ηλικίας των ατόμων που δικαιούνται να κατέχουν σκύλο, από τα 16 έτη στα 18 έτη. Το νομοσχέδιο προνοεί ότι οι αρμόδιες Αρχές μπορούν εντός 30 ημερών να υποβάλουν σε ευθανασία αδέσποτα σκυλιά ή σκυλιά που βρίσκονται σε ακατάλληλους χώρους.

Όσον αφορά τις ποινές, άτομο που παραβαίνει τις διατάξεις του νόμου είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση πρώτης καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 2000 ευρώ ή και στις δύο ποινές μαζί και σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης του υπόκειται στις διπλάσιες ποινές.

«Είναι μια νομοθεσία 20 χρόνων και είναι σημαντικό αυτήν τη φορά να γίνει σωστά»

Τη δική του θέση σε σχέση με την αλλαγή της νομοθεσίας εξέφρασε στη «Σ» ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου. Αρχικά ανέφερε ότι το Κόμμα για τα Ζώα δεν έχει στα χέρια του την τροποποιητική νομοθεσία, αλλά έχουν υπ’ όψιν τους κάποια κύρια σημεία που δημοσιεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης. «Περιμένουμε να μας ειδοποιήσουν για να καταθέσουμε και εμείς τις απόψεις μας», είπε.

Μιλώντας για την υπάρχουσα νομοθεσία, σημείωσε ότι η ευθανασία γίνεται σε 15 μέρες, ενώ στο νομοσχέδιο επεκτείνεται στις 30 μέρες. «Εμείς θέλουμε να αφαιρεθεί εντελώς», ανέφερε.

Ακόμη είπε ότι τα πρόστιμα ξεκινούν από 300 ευρώ μέχρι 2000, σημειώνοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα τα εξώδικα. «Θα γίνει μια διαβούλευση για τις τροποποιήσεις. Είναι μια νομοθεσία 20 χρόνων και είναι σημαντικό αυτήν τη φορά να γίνει σωστά». Τόνισε ότι η Βουλή συνέχεια κάνει νέες νομοθεσίες χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστούν.

«Αυτό το νομοσχέδιο επιχειρεί να αλλάξει αυτήν την προβληματική κατάσταση και πρέπει να γίνει αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων αρχών». Εξήγησε ότι και οι κτηνίατροι πλέον πρέπει να έχουν ορισμένες επιπτώσεις όταν οι ιδιοκτήτες δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νόμου.

Ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι στα θετικά βρίσκεται η αύξηση του ορίου ηλικίας που μπορεί να κατέχει κάποιος σκύλο από τα 16 έτη στα 18 έτη. Συμπλήρωσε ότι η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων δεν πρέπει να διαφεύγει από το πλαίσιο της νομοθεσίας, καθώς πρέπει να έχουν χώρους κράτησης για τα αδέσποτα ζώα. «Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα στα οποία δεν συμφωνούμε και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το νομοσχέδιο. Πρέπει η Πρόεδρος της Βουλής να επισπεύσει τις διαδικασίες γιατί υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα από ανεύθυνους κηδεμόνες, που τους διέφυγαν τα ζώα είτε επειδή δεν είχαν λουρί είτε επειδή δεν είχαν καλή περίφραξη, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν τα αθώα ζώα».

Το 80% των εγκαταλελειμμένων σκύλων χωρίς μικροτσίπ

Ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, μιλώντας για τα αυξημένα περιστατικά επιθέσεων σκύλων σε ανθρώπους, ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν αδέσποτοι σκύλοι αλλά εγκαταλελειμμένοι σκύλοι. Κάπου υπάρχει ένας κηδεμόνας». Τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του κυνηγιού δραπετεύουν σκύλοι λόγω της κροτοφοβίας ή πηγαίνουν με τους κυνηγούς για να κυνηγήσουν θήραμα και δεν επιστρέφουν πότε.

Επιπλέον, εξήγησε ότι οι περισσότεροι σκύλοι εντοπίζονται χωρίς μικροτσίπ. «Την ευθύνη την έχει η Υπηρεσία Θήρας. Συνεχίζουμε να βλέπουμε το ίδιο φαινόμενο». Διερωτήθηκε πώς οι κυνηγοί παίρνουν μαζί τους τέσσερεις σκύλους αντί δύο που δικαιούνται χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι. «Χρειάζεται συντονισμός μεταξύ της Υπηρεσίας Θήρας και του Τμήματος Περιβάλλοντος».

Καταληκτικά, ανέφερε ότι ως κόμμα έλαβαν 187 τηλεφωνήματα για ζώα στους δρόμους, με το 80% να είναι εγκαταλελειμμένοι σκύλοι χωρίς μικροτσίπ. «Ένας που θέλει να παρανομήσει απλώς δεν βάζει μικροτσίπ», είπε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Σ», τα οποία αφορούν στον αριθμό των σκύλων που είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο εγγραφής σκύλων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ανά επαρχία: Στη Λευκωσία είναι καταχωρημένοι 51.614 σκύλοι, στη Λεμεσό 42.749, στη Λάρνακα 30.195, στην Πάφο 26.170 και στην επαρχία Αμμοχώστου 10.972.

4 επιθέσεις με θύματα παιδιά

Το τελευταίο περιστατικό αποτελεί την τέταρτη επίθεση σκύλου σε ανήλικο μέσα στο 2022. Μεταξύ των σοβαρών περιστατικών που προηγήθηκαν ήταν η επίθεση που δέχθηκε στις 10 Απριλίου 4χρονο κοριτσάκι σε πάρκο στην Ξυλοτύμπου. Σκύλος χωρίς λουρί επιτέθηκε στο κοριτσάκι, με αποτέλεσμα να το τραυματίσει σε διάφορα μέρη του σώματός του και στο κεφάλι. Από τις έρευνες της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι ο κηδεμόνας του σκύλου βρισκόταν στο σημείο, δεν είχε άδεια κατοχής του σκύλου, ενώ ο σκύλος δεν είναι εγγεγραμμένος.

Άλλη υπόθεση ήταν ο σοβαρός τραυματισμός 9χρονου αγοριού στις 25 Απριλίου μετά από δάγκωμα μη εγγεγραμμένου σκύλου μέσα στην οικία του. Ο 9χρονος, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Συγκλονισμό προκάλεσε και είδηση της επίθεσης σκύλου ράτσας Ροτβάιλερ σε 8χρονο παιδάκι στις 30 Αυγούστου, στην περιοχή Αγίου Ιωάννη, στη Λεμεσό. Σύμφωνα με τα γεγονότα, το 8χρονο παιδάκι έπαιζε σε ανοικτό χώρο μαζί με τον δίδυμο αδελφό του κοντά σε κλουβιά σκύλων. Σε κάποια στιγμή εμφανίστηκαν στην περιοχή δύο σκύλοι ράτσας Ροτβάιλερ, ενώ κάτω από αδιευκρίνιστα μέχρι στιγμής αίτια, το ένα σκυλί επιτέθηκε στο παιδάκι καταφέρνοντάς του πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι και σε άλλα μέρη του σώματός του. Το παιδάκι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, καθώς έφερε σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.