Παραπολιτικά

Φυλακές Vs Φύλακες (του νόμου)

Ψηλά στην επικαιρότητα των ημερών διατηρείται ο... Τρωικός Πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών και της Νομικής Υπηρεσίας. Δεν χρησιμοποίησα τυχαία τον όρο Τρωικός Πόλεμος, αφού η Διευθύντρια των Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, δήλωσε ότι δεν θέλει να γίνει... Ιφιγένεια, «για να φουσκώσουν τα πανιά της διαφθοράς». Η ίδια κατηγόρησε τον Γενικό Εισαγγελέα ότι ανέλαβε ρόλο... Αγαμέμνονα, για να την θυσιάσει. Παρέλειψε, όμως, να μας πει κάτι και για τους... «Δούρειους Ίππους» του εγκλήματος μέσα στις ίδιες τις Φυλακές.

Η κ. Αριστοτέλους εξαπέλυσε την επίθεσή της κατά της Νομικής Υπηρεσίας, μετά την ανακοίνωση της τελευταίας, με την οποία επισημαίνεται ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από τη Διεύθυνση των Φυλακών, για αποτροπή εγκληματικών πράξεων εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος, «δεν είναι ούτε επαρκή ούτε αποτελεσματικά». Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «αυτό μας οδηγεί σε μιαν ανεξέλεγκτη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση και δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή ανθρώπων εντός και εκτός Φυλακών».

Ουσιαστικά, με τις αναφορές αυτές επιβεβαιώνεται και το σχετικό ρεπορτάζ του «Σίγμα», τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή το οποίο η Νομική Υπηρεσία διόρισε τέσσερεις ποινικούς ανακριτές, προκειμένου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, για μεταφορά και χρήση κινητών τηλεφώνων, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών και διάπραξη άλλων αδικημάτων εντός των Φυλακών.

Δεν θα υπεισέλθουμε στον προαναφερθέντα... Τρωικό Πόλεμο, ούτε στις καταγγελίες της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών ότι επιχειρείται το «φάγωμά» της. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα γι’ αυτήν την υπόθεση.

Αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να τεθούν επειγόντως εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες που θα διασφαλίζουν ότι οι Φυλακές θα σταματήσουν να είναι «φωλιά παρανομίας». Δεν έχουμε πρόθεση να μηδενίσουμε όσα θετικά εισήγαγε στο σωφρονιστικό ίδρυμα η κ. Αριστοτέλους, αλλά όταν διαπράττεται μια ειδεχθής δολοφονία μέσα στις Φυλακές, χωρίς να πάρει κανένας χαμπάρι, και όταν επιβεβαιώνεται από τέσσερεις ποινικούς ανακριτές ότι εγκλήματα σχεδιάστηκαν μέσα από τις «καλύτερες Φυλακές της Ευρώπης» (χαρακτηρισμός της κ. Αριστοτέλους), ε, κάτι δεν πάει καλά.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ