Αμπαλατοσύνη εν τη Βουλή...

ΑΜΠΑΛΑΤΟΙ και αμπάλατες. Παλαιά λέξη της κυπριακής διαλέκτου. Ταιριάζει η έννοιά της, αρμόζει και χαρακτηρίζει πολλές καθημερινές μας συμπεριφορές στον δρόμο. Πολλών οδηγών οχημάτων που αρνούνται, αμελούν, δεν προσέχουν, δεν φροντίζουν να συμμορφώνονται - ενσυνειδήτως πειθαρχημένοι - στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και στους νόμους της ασφαλούς τροχαίας διακίνησης.

- Αυτούς ακριβώς τους κανόνες που ακούμε καθημερινά από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως: Ζώνη ασφαλείας, αποφυγή υπερβολικής ταχύτητας, αποφυγή οδήγησης υπό την επιρροή οινοπνεύματος, αποφυγή παραβίασης των σημάτων τροχαίας, πολιτισμένη συμπεριφορά απέναντι στους άλλους χρήστες των δρόμων...

- Αυτούς ακριβώς τους κανόνες που πληροφορούμαστε ποιοι και πόσο παραβιάστηκαν κάθε φορά - συχνότατα δυστυχώς - που ακούμε στις ειδήσεις για κάθε επιπρόσθετη θανατηφόρα τροχαία σύγκρουση, κάθε τροχαία ανθρωποκτονία, κάθε αίφνης μαυροφορούσα από τον τροχαίο χάροντα οικογένεια και κάθε καταδικασμένο σε αναπηρία συνάνθρωπό μας.

- Αυτή ακριβώς η αμπαλατοσύνη μας ως οδηγών, χρηστών του οδικού δικτύου, είναι ο πρώτιστος, ο κύριος και ο διαρκής λόγος των τροχαίων συγκρούσεων: Των τροχαίων ανθρωποκτονιών και τροχαίων αυτοκτονιών, που γεμίζουν τα νεκροταφεία με νιόσκαφτους τάφους. Των τροχαίων τραυματισμών, που γεμίζουν τις εντατικές των νοσοκομείων. Και καθηλώνουν, επί ζωής πλέον, ανάπηρους και ανάπηρες.

ΑΜΠΑΛΑΤΟΣΥΝΗ είναι, εν άλλοις λόγοις, η τροχαία μας απειθαρχία. Η άρνηση πειθαρχίας στους ισχύοντες και πασίγνωστους κανόνες τροχαίας κυκλοφορίας. Η συνειδητή ή και, πολύ περισσότερο, η ασυνείδητη, αθέλητη, απρόσεκτη, «εξ υπαιτίου αμελείας» παραβίαση των τροχαίων νόμων. Και των επιβεβλημένων κανόνων.

- Οι οποίοι έχουν νομοθετηθεί με σκοπό την απόκρουση του Τροχαίου Χάροντα. Ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατόν ασφάλεια και η προστασία της ζωής και της αρτιμέλειας των διακινούμενων ανθρώπων στους δρόμους της Κύπρου.

- Το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο στα φανάρια τροχαίας δεν επινοήθηκαν με σκοπό να... ακρωτηριάσουν την ελευθερία διακίνησης. Αλλά για να ρυθμίσουν την ασφαλέστερη άσκηση αυτής της ελευθερίας. Κατά τρόπον ώστε ν’ αποφεύγονται οι τροχαίες συγκρούσεις. Και για να μειωθούν οι αριθμοί των θυμάτων τους, νεκρών, τραυματισμένων και επί ζωής αναπήρων.

ΚΑΘΗΚΟΝ ύψιστο του κράτους, υποχρέωση καθημερινή της Πολιτείας (Κυβέρνησης, Βουλής, Δικαιοσύνης), δηλαδή κρατική αποστολή ζωτικής σημασίας (αφού αναφέρεται πρωτίστως στην προστασία της ζωής) αποτελεί:

- Ο διαρκής έλεγχος της τροχαίας πειθαρχίας στο οδικό δίκτυο. Καθήκον το οποίο ανατίθεται βεβαίως στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας. Για αποτελεσματική αστυνόμευση της τροχαίας. Για την τιμωρία των παραβατών των τροχαίων νόμων. Για την αναγκαιότατη επιβολή και εμπέδωση της τροχαίας πειθαρχίας. Και στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης το καθήκον επιβολής των πρεπούμενων παραδειγματικών κυρώσεων - ποινών στους επικινδυνότερους παραβάτες. Χωρίς τιμωρία παραβατών, πειθαρχία δεν επιτυγχάνεται. Τελεία και παύλα...

ΣΥΓΧΡΟΝΟ της τεχνολογίας, απαραίτητα αναγκαίο πλέον και αποδεδειγμένα αποτελεσματικότερο μέσο επαρκέστερης αστυνόμευσης, κρίθηκε το Σύστημα Φωτοεπισήμανσης, με τις κάμερες τροχαίας. Επειδή είναι στην πράξη ανέφικτο να υπάρχουν σε όλους τους δρόμους επί 24ώρου υπηρεσίας Αστυνομικοί της Τροχαίας, αγρυπνούν οι κάμερες.

- Δοκιμάστηκε, με περιορισμένο αριθμό από κάμερες, επί δέκα μήνες το 2007. Και απέδειξε την αποτελεσματικότητά του. Με την καταγραφείσα τότε αρμοδίως μείωση των τροχαίων συγκρούσεων (και, άρα, των θυμάτων) κατά 52%.

- Το σύστημα καταργήθηκε, εξ αιτίας του ανεπρόκοπού μας κράτους, επί 14 χρόνια 2007-2021.

- Γεγονός που, όπως εξηγεί το Ποινικό Δίκαιο, συνιστά Κακουργηματική Αμέλεια του κράτους (Κυβέρνησης και Βουλής). Υπαίτια Αμέλεια (με δόλο) για το 52% τουλάχιστον των τροχαίων ανθρωποκτονιών της 14ετίας: Ήξερε το κράτος ότι οι κάμερες της τροχαίας αποδείχθηκαν σωτήριες για τη ζωή των διακινουμένων στους δρόμους. Και αμέλησε επί 14 χρόνια να έχει τις σωτήριες κάμερες. Ήξερε και αμέλησε. Το αποτέλεσμα: Στα νεκροταφεία και στα αναπηρικά τροχοκαθίσματα.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το ευθυνόμενο και ένοχο για εκείνην την 14ετή κακουργηματική αμέλεια κράτος, εδέησε από τον Οκτώβριο 2021 την εγκατάσταση νέου συστήματος φωτοεπισήμανσης. Με σταθερές και περιπολούσες κάμερες τροχαίας. Το νέο σύστημα απέτυχε στο ξεκίνημά του να αποστείλει τις «προειδοποιήσεις» χωρίς επιβολή προστίμων, τις οποίες είχε εξαγγείλει, για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021, στους παραβάτες που εντόπιζαν οι ήδη εγκατασταθείσες κάμερες.

- Είχαμε σημειώσει τότε ότι επρόκειτο για ένα είδος καλοδεχούμενης «δωρεάν μετεκπαίδευσης των οδηγών στην τροχαία πειθαρχία». Ανακοινώθηκε κατόπιν ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 στους παραβάτες που εντοπίζει το Σύστημα Φωτοεπισήμανσης θα αποστέλλονται οι προβλεπόμενες από τους νόμους κυρώσεις - πρόστιμα. Ώστε να αρχίσει το ζωτικής σημασίας έργο απόκρουσης του Τροχαίου Χάροντα. Διότι, ξανά, χωρίς τιμωρία παραβατών, πειθαρχία δεν επιτυγχάνεται. Τελεία και παύλα...

ΚΑΙ ΙΔΟΥ, ΑΙΦΝΗΣ, στην επί 14 συναπτά έτη συνένοχη για την 14χρονη Κακουργηματική Αμέλεια Βουλή, προέκυψαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις αμπάλατου και αξιοθρήνητου λαϊκισμού:

- Σκαρφίστηκαν να εναντιωθούν στο Σύστημα Φωτοεπισήμανσης χαρακτηρίζοντάς το ως «φορομπηχτικό».

- Πρωταγωνιστές αυτού του είδους λαϊκισμού οι βουλευτές του ΑΚΕΛ. «Φοροεισπρακτικό μέσο η φωτοεπισήμανση, 900 παραβιάσεις καθημερινά», ορυόταν από την πρώτη της σελίδα η εφημερίδα «Χαραυγή», καθημερινό όργανο της ηγεσίας του εν λόγω κόμματος.

- Το ΑΚΕΛ, το οποίο συγκυβερνούσε το 2007 που καταργήθηκαν οι κάμερες και κυβερνούσε άλλα πέντε χρόνια 2008-2013 προσθέτοντας και τη δική του συνενοχή (Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας) στην κρατική Κακουργηματική Αμέλεια (2007-2021), την οποία εξηγήσαμε νωρίτερα.

- Το ΑΚΕΛ, όπως ανακοίνωσε ο ξέφρενος λαϊκισμός των βουλευτών του, «δεσμεύεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να συμβάλει στον βαθμό που μπορεί στην προστασία των πολιτών από τις υπερχρεώσεις».

ΔΙΑΘΕΤΕΙ, αποφαινόμαστε ως εκ τούτου, η αμπαλατοσύνη και διακεκριμένη βουλευτική εκπροσώπηση. Διαθέτει μερίδιο νομοθετικής εξουσίας. Η οποία μάλιστα υπόσχεται να «συμβάλει» στην ατιμωρησία ή τη μείωση των κυρώσεων για τους παραβάτες των νόμων, στο πιο θανατηφόρο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Με δημόσιες μάλιστα δηλώσεις μετά από συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών την παρελθούσα Πέμπτη, 10.1.2022, και τις δημοσίευσε η «Χαραυγή» την επαύριον. Και, εν τινι μέτρω συμπεραίνουμε, «συμβάλλει» στην εξουδετέρωση επιβολής της Τροχαίας Πειθαρχίας.

ΘΛΙΒΕΡΟΣ, θλιβερότατος, είναι, κατά την γνώμη μας, γενικά και διαχρονικά ο ρόλος της Βουλής, της Νομοθετικής Εξουσίας του Κράτους, των εκλελεγμένων από τον λαό βουλευτών των κομμάτων, για το πιο θανατηφόρο πρόβλημα του τόπου, των τροχαίων ανθρωποκτονιών.

- Επί 14 χρόνια «έβγαζαν τον σκασμό» συνυπευθυνότητας, συνέργειας, συναυτουργίας, συνενοχής στην κακουργηματική αμέλεια των διαδοχικών [τους] κυβερνήσεων 2007-2021, χωρίς ποτέ να ορθώσουν αποτελεσματικά ανάστημα κοινοβουλευτικού ελέγχου για την επαναλειτουργία του σωστικού της ζωής Συστήματος Φωτοεπισήμανσης. Τώρα που επιτέλους ξαναλειτουργεί, η αμπαλατοσύνη τους εφηύρε τα... φορομπηχτικά.

Έλεος, έλεος και έλεος...