Κόστος Ζωής

«Αφοπλισμένο» το κράτος μπρος στο κύμα αυξήσεων στα καύσιμα

Τι πληρώνουν οι Κύπριοι και τι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι για καύσιμα - «Κλείνει το μάτι» για μειώσεις φόρων η Λαγκάρντ

Πριν από 12 μήνες, εάν ένας οδηγός ήθελε €55 για να γεμίσει το αμάξι του με βενζίνη 95 οκτανίων, αυτήν τη στιγμή για το ίδιο αμάξι χρειάζεται €73. Τον Ιανουάριο του 2021 η μέση παγκύπρια τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων ήταν €1,07 το λίτρο, ενώ αυτήν τη στιγμή έφτασε το €1,40. Αντιστοίχως το πετρέλαιο κίνησης πριν από ένα χρόνο ήταν €1,10 το λίτρο και σήμερα έφτασε €1,47.

Οι εκτιμήσεις θέλουν τις ανοδικές τάσεις στις τιμές καυσίμων να συνεχίζονται τουλάχιστον μέχρι και τον Μάρτιο, συμπαρασύροντας μάλιστα τις τιμές σε μια σειρά από βασικά αγαθά και υπηρεσίες, σπρώχνοντας προς τα πάνω τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή, που διαμορφώνεται από την κίνηση 805 συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στα μέσα Ιανουαρίου του 2022, οι εκτιμήσεις ήθελαν τις ανατιμήσεις που διανύουμε αναφορικά με τα καύσιμα να φτάνουν μέχρι και 7 σεντ το λίτρο στο απόγειο των αυξήσεων στα τέλη Φεβρουαρίου, συγκριτικά με τις τιμές που ίσχυαν τότε. Ωστόσο τα πράγματα έχουν επιταχυνθεί και ήδη τα 7 σεντ ανά λίτρο έχουν ξεπεραστεί, με τις νέες προβλέψεις να μην αποκλείουν ότι θα ξεπεραστούν και τα 10 σεντ ανά λίτρο, με δεδομένο πλέον ότι το κύμα αυξήσεων θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και τον Μάρτιο.

kausima 13 a.PNG

Το μισό κόστος πάει στους φόρους

Από το 1,40 ευρώ που πληρώνει ο Κύπριος καταναλωτής αυτήν τη στιγμή για κάθε λίτρο βενζίνης 95 οκτανίων, σχεδόν τα μισά πάνε στους φόρους. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο το ποσοστό των φόρων στην τελική τιμή των καυσίμων είναι 48% για την αμόλυβδη 95 οκτανίων και 45% για το πετρέλαιο κίνησης.

Πρόκειται για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 19% και τον φόρο κατανάλωσης, που στην περίπτωση της Κύπρου είναι 0,44 ευρώ ανά λίτρο βενζίνης 95 και 0,41 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου κίνησης.

Και αν το κόστος καυσίμων και οι φόροι «βάζουν φωτιά» στις τσέπες των Κύπριων καταναλωτών, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πληρώνουν πιο ακριβά για τα καύσιμα που καταναλώνουν.

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη Πέμπτη (10/2/22) η αρμόδια Αρχή της ΕΕ για την παρακολούθηση των τιμών στα καύσιμα σε όλα τα κράτη μέλη, τα οποία παρουσιάζουμε στους σχετικούς πίνακες.

kausima 13 b.PNG

kausima 13 c.PNG

«Αφοπλισμένο» το κράτος…

Όπως επεσήμαναν στη «Σημερινή» πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα από μέρους του κράτους για παρέμβαση με σκοπό να μειωθούν οι τιμές στα καύσιμα, όπως έγινε, επί παραδείγματι, με τους λογαριασμούς της ΑΗΚ.

Οι λιανικές τιμές των πετρελαιοειδών στην Κύπρο επηρεάζονται από έναν σημαντικό αριθμό εξωγενών κυρίως παραγόντων. Σημαντικότερος όλων είναι οι διεθνείς τιμές, οι οποίες, με τις διάφορες γεωπολιτικές εντάσεις (π.χ. Ουκρανία) και την αποδιοργάνωση που προκάλεσε στην παγκόσμια παραγωγή και το διεθνές εμπόριο η πανδημία, διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, που, όπως προαναφέρεται, αποτελεί το ήμισυ σχεδόν της τελικής τιμής των καυσίμων, «για διάφορους λόγους, που μάλιστα κάποιοι απ’ αυτούς υπερβαίνουν τις δυνατότητες του κράτους και άπτονται κοινοτικών ζητημάτων, δεν μπορούμε να προβούμε από μόνοι μας σε μειώσεις φόρων, οι οποίοι στην περίπτωση της Κύπρου είναι σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφεραν στη «Σημερινή» πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.

Λαγκάρντ: «Ναι στη μείωση φόρων, υπό προϋποθέσεις»

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, σε ερώτηση που δέχτηκε η Πρόεδρος της ΕΚΤ για το κατά πόσον κρίνει «χρήσιμη τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα», προκειμένου να ελαφρυνθούν από τα βάρη των αυξήσεων οι Ευρωπαίοι πολίτες, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε θετικά, υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισήμανε στην Πρόεδρο της ΕΚΤ ότι η Κομισιόν προτείνει, μεταξύ άλλων, μέσω της εργαλειοθήκης της, τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ως μέτρο αντιστάθμισης των αυξήσεων στις τιμές. Πρόκειται για την ίδια εργαλειοθήκη, βάσει της οποίας στην Κύπρο γίνονται οι μειώσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ.

Η κ. Λαγκάρντ, συγκεκριμένα, απάντησε ότι «προφανώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημοσιεύσει έναν κατάλογο με τα πιθανά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Από δημοσιονομική άποψη πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει εστίαση στους πιο ευάλωτους, θα πρέπει οπωσδήποτε να αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματικά το υψηλό ενεργειακό κόστος δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε συγκεκριμένους πολίτες».