Αναλύσεις

Τορπίλη στο δημογραφικό-μεταναστευτικό της Κύπρου

Η ξενοδοχειακή-επισιτιστική βιομηχανία απαιτεί ανοιχτές πόρτες για εργαζομένους, φοιτητές και αιτητές ασύλου από τρίτες χώρες

Η ξενοδοχειακή-επισιτιστική βιομηχανία συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομία της Κύπρου. Όμως είναι ο πιο ευνοημένος κλάδος της με πολεοδομικές και άλλες χαλαρώσεις και ωφελήματα. Τα ξενοδοχεία, με 40% πληρότητα, αρχίζουν να έχουν κέρδη. Αυτή η βιομηχανία είναι η εικόνα της Κύπρου προς τους ξένους επισκέπτες. Συνεχίζει να είναι; Διότι η εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες, ειδικά και κυρίως από ασιατικές και αφρικανικές, έχει αλλοιώσει αυτήν την εικόνα, την οποία πρέπει να εκπέμπουν, να προβάλλουν και να υπερασπίζονται οι Κύπριοι – όχι ξένοι.

Στις 23 περασμένου Δεκεμβρίου 2021, συνήλθε Άτυπο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα. Η εργοδοτική πλευρά (ΟΕΒ-ΚΕΒΕ) απαίτησε από την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, την εισαγωγή ξένων εργατών και φοιτητών για να καλυφθούν οι ανάγκες της βιομηχανίας, με το επιχείρημα ότι οι Κύπριοι δεν… ενδιαφέρονται να εργαστούν.

Η Υπουργός Εργασίας αντέδρασε έντονα και υπέδειξε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει. Αντίθετα, εισηγήθηκε και σύντομα θα οργανωθεί μία καινοτόμος τακτική σε όλες τις πόλεις, με συναντήσεις εργοδοτών με εργαζομένους, ώστε, μέσα από συνεντεύξεις, να δοθεί η δυνατότητα για εργοδότηση ανέργων Κυπρίων ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης και με σεβασμό και τήρηση των εργασιακών θεσμίων. Η πολιτική του Υπουργείου, με την οποία συμφωνεί το εργατικό κίνημα, είναι να εξαντληθεί κάθε περιθώριο πριν εργοδοτηθούν ξένοι, να αποφευχθεί η απορρύθμιση και η προστασία των συμβάσεων. Σήμερα, οι άνεργοι Κύπριοι αριθμούν 15.430.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Φ. Μάτσας, με δηλώσεις του στην «Εργατική Φωνή» (19/1/2022), επισήμανε ότι «ο στόχος είναι να γίνει μια συνεκτίμηση των χαρακτηριστικών των ανέργων σε συνάρτηση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ώστε να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Να δούμε ποιοι άνεργοι μπορούν, το συντομότερο, να ενταχθούν στην αγορά εργασίας για να καλύψουν τις ανάγκες που καταγράφονται. Σε αυτήν την εξίσωση προσπαθούμε να συνυπολογίσουμε τους Κοινοτικούς εργαζόμενους που επιθυμούν να εργαστούν για να καλύψουν επιπρόσθετες ανάγκες.

»Γίνεται επίσης προσπάθεια», πρόσθεσε, «για να εξετάσουμε τον αριθμό των Ελλαδιτών που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε κλάδους, όπως π.χ. στην Ξενοδοχειακή και Επισιτιστική Βιομηχανία, επειδή πλεονεκτούν σε προσόντα, λόγω της γλώσσας, κουλτούρας και παράδοσης. Επιπρόσθετα, έχουμε εντάξει και τη συμφωνία της ΣΕΚ με την TOURKSEN για να δούμε ποιος αριθμός Τουρκοκυπρίων μπορεί να ενταχθεί στην αγορά εργασίας υπό την αυστηρή προϋπόθεση να είναι κάτοχοι ταυτότητας ή διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απώτερος στόχος, να περιορίσουμε όσο το δυνατόν την παραχώρηση αδειών εργοδότησης ξένων από Τρίτες Χώρες, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας», κατέληξε.

Και όμως! Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, με επιστολή του προέδρου του, Χάρη Λοϊζίδη, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ημ. 1/2/2022, ουσιαστικά απαιτεί ανοιχτές πόρτες σε ξένους εργαζόμενους, φοιτητές και αιτητές ασύλου. Στην επιστολή, που κατέχουμε, ζητείται:

Διαδικασίες express

> Διαδικασία express για έκδοση αδειών από τρίτες χώρες.

> Οι άδειες που θα εκδίδονται, να αφορούν χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (σε αυτές περιλαμβάνονται η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη) και τις Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Αίγυπτο και Λίβανο.

> Φοιτητές από τρίτες χώρες. Εποχική και μερική απασχόληση να επιτραπεί ολόχρονα.

> Να επιτρέπεται η εργοδότηση και σε φοιτητές από τρίτες χώρες, οι οποίοι φοιτούν και σε άλλους κλάδους, πέραν του ξενοδοχειακού και επισιτιστικού τομέα.

> Να επιτραπεί να έρθουν νέοι φοιτητές από τρίτες χώρες κατά το εαρινό εξάμηνο 2022.

> Να μην περιορίζεται το είδος/θέση/καθήκοντα εργασίας των φοιτητών.

> Διαδικασία πρόσληψης express όπως και στους αιτητές ασύλου.

> Αιτητές πολιτικού ασύλου: Οι διαδικασίες express πρόσληψης αιτητών πολιτικού ασύλου, που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν ικανοποιητικά, να μην περιορίζουν το είδος/θέση/καθήκοντα εργασίας τους.

2544_001-2.jpg

2544_001-1.jpg

Σε υστερόγραφο, η επιστολή αναφέρεται στο εξίσου μέγα ζήτημα των delivery, με πρόνοιες για μεταβατικό στάδιο, στο οποίο φαίνεται ότι η Κύπρος έκδηλα παρανομεί. Οι θέσεις και οι απαιτήσεις της ξενοδοχειακής-επισιτιστικής βιομηχανίας, αν ικανοποιηθούν έστω και κατ’ ελάχιστον,

Πρώτον, θα τινάξουν κυριολεκτικά στο αέρα τη δημογραφική πολιτική της Κυβέρνησης, την οποία υπερασπίζεται επιτυχώς και προωθεί ο Υπουργός Εσωτερικών, Ν. Νουρής και ενστερνίζεται η πλειοψηφία των πολιτών.

Δεύτερον, θα ανατραπεί πλήρως η προσπάθεια ανακοπής άφιξης δήθεν φοιτητών που, αντί στις αίθουσες διδασκαλίας καταλήγουν σε φάρμες, εργοτάξια, εστιατόρια, ξενοδοχεία, κλπ.

Τρίτον, θα εξουδετερωθεί η πολυετής προσπάθεια αποτροπής εικονικών γάμων.

Τέταρτον, θα σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα νόμιμης πλέον άφιξης-εισβολής λεγόμενων οικονομικών μεταναστών και φοιτητών με την προοπτική εργοδότησής τους στο νησί, δηλ. και σίγουρης μόνιμης παραμονής τους.

Πέμπτον, πέρα από τα κατεχόμενα, από τα οποία εισβάλλουν παράνομα το 80% και πλέον των δήθεν αιτητών ασύλου, τα αεροδρόμια της Κύπρου θα καταστούν η «ελεύθερη Κέρκυρα» για κάθε ξένο που θα νομίζει ότι εδώ είναι το… Ελ Ντοράντο εργασίας, υψηλών αμοιβών και παροχών.

Έκτον, οι ιθύνοντες της ξενοδοχειακής-επισιτιστικής βιομηχανίας δίνουν την εντύπωση ότι δεν γνωρίζουν πως η εισβολή παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα και διά θαλάσσης, και η εργαλειοποίησή τους από την Τουρκία, συνιστούν μεγαλύτερο πρόβλημα από το Κυπριακό, επειδή συναρτάται ευθέως προς την ασφάλεια, την άμυνα, την οικονομία, την εργασία, την κοινωνική δομή και τη δημογραφία της Κύπρου.

Έβδομον, σχετική μελέτη επιβεβαιώνει πως η χαμηλή παραγωγικότητα και η εντεύθεν ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών οφείλεται και στην εργοδότηση ανειδίκευτων ξένων εργατών, κυρίως από ασιατικές και αφρικανικές χώρες.

Όγδοον, η πρόσληψη με διαδικασίες express αιτητών ασύλου και η εργοδότησή τους, τη στιγμή που το Υπουργείο Εσωτερικών διαπραγματεύεται την επιστροφή στις χώρες τους, στέλνει σε αυτούς το μήνυμα ότι θα παραμείνουν στο νησί.

Έννατον, οι ιθύνοντες της ξενοδοχειακής-επισιτιστικής βιομηχανίας δίνουν την εικόνα ότι δεν γνωρίζουν πως οι αιτητές ασύλου εισέβαλαν παράνομα στην Κύπρο, είναι παράνομοι και δεν δικαιούνται ούτε παραμονή ούτε, προπάντων, εργοδότηση.

Δέκατον, υπάρχουν χιλιάδες Κύπριοι άνεργοι. Δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν στην ξενοδοχειακή-επισιτιστική βιομηχανία επειδή οι απολαβές τους είναι πείνας. Από την έρευνα εργατικού κόστους το 2016, η οποία εκδόθηκε στις 13/11/2018, το ωριαίο εργατικό κόστος στα ξενοδοχεία ήταν 7,5 ευρώ μεικτά, όταν στο σύνολο της οικονομίας το ωριαίο κόστος είναι 16.30 ευρώ. Τα 7,5 ευρώ του 2016 μειώθηκαν στα 7 ευρώ το 2020 και αυτό το ωριαίο κόστος είναι το χαμηλότερο που καταβάλλεται σε όλη την οικονομία.

Ελλάδα, Ισπανία, Κροατία, Σλοβενία προσφέρουν καλύτερες αμοιβές στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και διατηρούν ικανοποιητική ανταγωνιστικότητα. Ενδεικτικά αυτοί οι μισθοί δίδονται σε εργαζόμενους όταν η ξενοδοχειακή-επισιτιστική βιομηχανία το 2013 είχε 317 εκ. ευρώ λειτουργικά πλεονάσματα (κέρδη), το 2015 είχε 349,4 εκ. ευρώ και το 2017 αυξήθηκαν στα 407,1 εκ. ευρώ.

Ενδέκατον, η εικόνα του κυπριακού τουρισμού, της φιλοξενίας και της ελληνικής ζεστασιάς και προσέγγισης των ξένων επισκεπτών, φαίνεται να μην ενδιαφέρει όσο θα έπρεπε τη βιομηχανία.

Τον περ. Νοέμβριο, στο Προεδρικό πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς και υπουργεία. Επισημάνθηκε πως:

> Για τους πρώτους 10 μήνες του 2021 καταγράφηκαν παράτυπες ροές 10.868 προσώπων, από τις οποίες οι 9.270 διήλθαν παράνομα από την Πράσινη Γραμμή σε μια ξεκάθαρη πολιτική εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την Τουρκία. Το 70% των εν λόγω ροών αφορούσε μονήρεις άντρες ηλικίας 25 έως 40 ετών.

> Ενώ με την εφαρμογή της νέας διαδικασίας ταχύρρυθμης εξέτασης των αιτήσεων απορρίφθηκαν 8.671 αιτήσεις, οι περσινές ροές προστέθηκαν στις πέραν των 33.000 περιπτώσεων παράνομα διαμενόντων ατόμων στη Δημοκρατία.

> Το ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου υπερβαίνει το 4% του πληθυσμού των ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχών, όταν στις υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής της ΕΕ δεν υπερβαίνει το 1%.

> Στην προδημοτική εκπαίδευση ο αριθμός των ξένων μαθητών υπερβαίνει το 30% του συνόλου, ενώ στη δημοτική εκπαίδευση ανέρχεται στο 16%.

> Πέραν της γκετοποίησης σε αστικές περιοχές, σε αρκετές κοινότητες έχει επέλθει σημαντικότατη δημογραφική αλλοίωση.

> Πέραν των 178 εκατομμυρίων ευρώ διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των ετών 2014-2020. Οι Κύπριοι πολίτες επιβαρύνθηκαν με ποσό ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ για καταβολή επιδομάτων και δημιουργία υποδομών.