Μέτρα… εδραίωσης της κατοχής
Γίνεται πολύς λόγος και πάλι για «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» (ΜΟΕ), ως εάν αυτή είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος και όχι η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή και η εδραίωσή της σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς.
Αντί να λαμβάνονται μέτρα για ανατροπή των υφισταμένων και την αντιμετώπιση της δημιουργίας συνεχώς νέων τετελεσμένων, γίνεται λόγος για ΜΟΕ.
Έχουν μερικοί τουρκόφρονες, τουρκοπροσκυνημένοι και τουρκολάτρες την ψευδαίσθηση ότι με τα ούτω καλούμενα ΜΟΕ θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη «διαλόγου/διαπραγματεύσεων» για δήθεν επίλυση του Κυπριακού.
Για την Τουρκία το Κυπριακό είναι «λυμένο επί του εδάφους και του χάρτη» και για 40 και πλέον χρόνια ούτε «διάλογος», ούτε «διαπραγματεύσεις» διεξάγονταν παρά μόνο «κουβέντες του καφενείου», όπως έγραψε πριν από χρόνια στην εφημερίδα «Independent» ο αποβιώσας Άγγλος δημοσιογράφος Robert Fisk.
Οι Τούρκοι εμπεδώνουν τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής και δημιουργούν συνεχώς και νέα, που στόχο έχουν να καταστήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα» και να την μετατρέψουν όχι απλώς σε «προτεκτοράτο», αλλά σε ένα «βιλαέτι» μιας νεοοθωμανικής αυτοκρατορίας όπως την ονειρεύεται ο νεοσουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, τους δε ελληνικής καταγωγής αυτόχθονες κατοίκους της Κύπρου σύγχρονους «ραγιάδες».
Το άνοιγμα των ούτω καλούμενων «οδοφραγμάτων» εδραιώνει την εντύπωση διεθνώς ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δύο κράτη».
Άλλωστε και ο εγκάθετος της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ συνεχώς μιλά και διακηρύττει ότι λύση του Κυπριακού είναι μόνο η δημιουργία «δύο ισότιμων και κυρίαρχων κρατών».
«Ούτε ένα βήμα πίσω» διαμηνύουν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες της Τουρκίας, οι οποίοι τονίζουν ότι θέλουν να κατέχουν την Κύπρο για να ελέγχουν την Ανατολική Μεσόγειο και να διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους στη «γαλάζια πατρίδα», όπως την αποκαλούν.
Όσοι από εμάς εθελοτυφλούν και δεν το αντιλαμβάνονται, υπηρετούν τους τουρκικούς στόχους και επιδιώξεις.
1) Προτεκτοράτο: συμβατική σχέση μεταξύ κρατών, κατά την οποία το ένα από αυτά, η προστάτιδα δύναμη, αναλαμβάνει τη διεύθυνση των εξωτερικών υποθέσεων του άλλου κράτους στο οποίο επιβαλλόταν με τέτοιας μορφής προστασία.
2) Βιλαέτι: μεγάλη διοικητική περιοχή στην Τουρκία.
3) Ραγιάς: υπήκοος του σουλτάνου χριστιανός, σκλάβος, δούλος.