Αναλύσεις

Τίτλους ιδιοκτησίας οχημάτων που «τα λένε όλα» προωθεί το Υπ. Μεταφορών

Μπαίνει τέλος στην εξαπάτηση ανυποψίαστων αγοραστών αυτοκινήτων. Οι τίτλοι ιδιοκτησίας θα αναφέρουν όλες τις ζημίες που έχει υποστεί το όχημα. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις;

Ενδοιασμούς εκφράζουν οι καταναλωτές που επιθυμούν να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο μετά και τις νέες αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Φαίνεται ότι κύκλωμα παρουσίαζε εισαγόμενα οχήματα πολυτελείας ως «καθαρά» στους τίτλους ιδιοκτησίας και εξαπατούσε ανυποψίαστους αγοραστές. Ωστόσο η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη μιας γυναίκας που είχε τον ρόλο του ατζέντη, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να εξευρεθούν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι.

Παράλληλα ένας λειτουργός του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, ο οποίος αντιλήφθηκε τη δράση του κυκλώματος πριν μερικούς μήνες, έπεσε θύμα εμπρηστών προ ολίγων ημερών, με τα δυο οχήματά του να παίρνουν… μπουρλότο. Ο εν λόγω λειτουργός συναντήθηκε με τον Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, ενημερώνοντάς τον για το κύκλωμα αλλά και για τη στοχοποίησή του. Ο Υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα είναι στο πλευρό του, ενώ ζήτησε και την αποζημίωση του λειτουργού.

Η Αστυνομία από την πλευρά της αναφέρει για την υπόθεση απάτης των εισαγόμενων οχημάτων (των οποίων δεν αναγραφόταν η πραγματική κατάσταση) ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τρία σχετικά οχήματα. Η Αστυνομία διερευνά αδικήματα που φαίνεται να διαπράχθηκαν μεταξύ 21 και 27 Ιανουαρίου 2022, και αφορούν σε πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και απόπειρα εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις.

Η συλληφθείσα 49χρονη φέρεται να παρουσίαζε έγγραφα για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, βάσει των οποίων τα οχήματα δεν ήταν χτυπημένα, αντίθετα με το ποια ήταν η πραγματικότητα.

Νέος κανονισμός του Υπουργείου Μεταφορών βάζει τέλος στις απάτες
Τέλος θέλει να βάλει το Υπουργείο Μεταφορών σε αυτές τις απάτες, αλλά και να προστατεύσει τους αγοραστές αυτοκινήτων, θέτοντας στο τραπέζι κανονισμό ο οποίος προνοεί ότι θα αναγράφονται στον τίτλο ιδιοκτησίας όλες οι ζημίες που έχει υποστεί ένα αυτοκίνητο. Ο κανονισμός ως πρώτη σκέψη αναφέρει ότι είναι υποχρεωτική η καταγραφή στο ισχύον ασφαλιστήριο για το όχημα των ζημιών που έχει υποστεί σε περίπτωση σύγκρουσης, πλημμύρας, χαλαζοθύελλας, φωτιάς ή οποιουδήποτε άλλου συμβάντος. Μάλιστα ο ασφαλιστής που θα εκδώσει το ισχύον ασφαλιστήριο για το όχημα ή ανάλογα με την περίπτωση το Ταμείο Ασφαλιστών Κύπρου, θα ενημερώνει τον Έφορο Μηχανοκινήτων Οχημάτων για τις ζημίες. Για να κυκλοφορήσει το όχημα ξανά θα πρέπει να περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι έχει επιδιορθωθεί ορθά και είναι κατάλληλο για οδική χρήση.

Οι ενέργειες του Υπουργείου Μεταφορών προέκυψαν ως αποτέλεσμα των χιλιάδων καταγγελιών που υποβλήθηκαν στην Αστυνομία για παραπλάνηση αγοραστών από πωλητές, που δεν ανέφεραν τις ζημίες αυτοκινήτων, τα οποία τελικά αγόραζαν αντιμετωπίζοντας κατά συνέπεια σωρεία προβλημάτων. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, πέραν της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσουν στον τομέα της αγοράς οχημάτων, είναι επικίνδυνα για τους οδηγούς και τους γύρω τους, καθώς και για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με λειτουργό του Υπουργείου Μεταφορών, «οι διαβουλεύσεις για τον εν λόγω κανονισμό είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, ενώ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τμήματος οδικών μεταφορών και θα παραμείνει εκεί μέχρι την 1/3/22 για δημόσια διαβούλευση. Θα μπορεί ο κάθε πολίτης να συνεισφέρει απόψεις, οι οποίες θα συγκεντρωθούν αργότερα ώστε να εξεταστούν από τον Υπουργό και τους αρμοδίους του Υπουργείου».

Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου κανονισμού είναι να «αναφέρονται σημαντικές ζημίες, όπως αλλαγή μηχανής και σοβαρά τροχαία ατυχήματα, ώστε να προστατευθεί ο υποψήφιος αγοραστής, αν τελικά θελήσει να το αγοράσει, και να γνωρίζει τι ζημίες έχει υποστεί το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και εάν έχουν επιδιορθωθεί οι απαραίτητες ζημίες, ώστε να μπορέσει να κυκλοφορήσει ξανά».

Οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην δημόσια αυτή διαβούλευση μπορούν να ενημερωθούν ΕΔΩ.