Η θέση του ψευδοκράτους
Τον τελευταίο καιρό, και κάτω από τον κ. Ersin Tatar, οι θέσεις της τουρκικής πλευράς είναι λύση για δύο χωριστά κράτη με πολιτική ισότητα κ.λπ. Το θέμα του αριθμού των Τουρκοκυπρίων, των δομών ενός ανεξάρτητου κράτους κ.λπ. δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη από την τουρκική πλευρά. Επίσης, η πραγματικότητα ότι τα κατεχόμενα δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τη βοήθεια της Τουρκίας και, βέβαια, σε πολλά θέματα, παρόλο που αυτό παρασιωπείται, της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το θέμα της διαφθοράς, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, του «εγκληματικού» καθεστώτος, κάποτε φαίνεται να περνά απαρατήρητο. Αυτό το θέμα του “κράτους”-παρία ξαναεμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες με τη δολοφονία του Χαλίλ Φαλγιάλι. Ο Χαλίλ Φαλγιάλι φαίνεται ότι ήτο ένας σημαντικός σκοτεινός παράγοντας στα κατεχόμενα, που οι «επιχειρήσεις» του επεκτείνονταν, μεταξύ άλλων, στο ποδόσφαιρο, τη «φιλανθρωπία» και τους πολιτικούς. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Φαλγιάλι είχε σχέσεις με την πολιτική elite των κατεχομένων και ότι ο άνθρωπος αυτός χρηματοδοτούσε πολιτικά κόμματα στο ψευδοκράτος. Ήταν επίσης ενεργητικός στα καζίνα και στα άλλα τυχερά παιχνίδια.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει την πολιτική του για τα δύο κράτη και για την ισότητα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Το ερώτημα, ίσως και αφελές, είναι πώς μπορεί ένα τέτοιο μόρφωμα να είναι ή να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Η διαφθορά μαίνεται και αυτή όχι μόνο δεν ελαττώθηκε, αλλά θεριεύει συνέχεια από την εποχή του κ. Asil Nadir και των διαδόχων του. Είναι φανερό, παρόλο που αυτό είναι μια αλήθεια à la Palisse, ότι ένα τέτοιο μόρφωμα δεν μπορεί να είναι κράτος ή και χωριστό κράτος. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και διερωτάται κάποιος για το μέλλον.
*Barrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας), Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων