Θέσεις τώρα και όχι μετά τις εκλογές

Το Κυπριακό ως γνωστόν βρίσκεται σε τέλμα εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας και απληστίας. Σύντομα θα βρεθεί και στη δίνη εσωτερικών αντιπαραθέσεων απ’ αφορμή την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Έχω κατ’ επανάληψιν διατυπώσει τη θέση ότι τα κόμματα και οι υποψήφιοι για την Προεδρία οφείλουν να διατυπώσουν καθαρά τις θέσεις τους στο θέμα. Για να γνωρίζει ο ψηφοφόρος τι ψηφίζει. Ιδιαιτέρως στο κατ’ εξοχήν θέμα, το οποίο αντιμετωπίζει ο τόπος και ο λαός. Το Κυπριακό, το οποίο είναι θέμα επιβίωσης. Μάλιστα δεν μπορεί αυτές οι θέσεις να περιορίζονται σε γενικότητες. Δεν είναι αρκετό, αν και είναι αναγκαίο, να δηλώνεται υποστήριξη ή απόρριψη της ΔΔΟ, απλώς και μόνο. Χρειάζεται και συγκεκριμένη τοποθέτηση στις επιμέρους, αλλά βασικές πτυχές, τόσον της ασφάλειας αλλά και της εσωτερικής διακυβέρνησης. Να γνωρίζει ο ψηφοφόρος τις θέσεις κομμάτων και υποψηφίων στα θέματα ασφάλειας, στρατευμάτων, εγγυήσεων, διακυβέρνησης, περιουσιακού κ.ο.κ. Ακόμα θα πρέπει να γνωρίζει τις θέσεις όλων, πώς θα εξέλθουμε από το αδιέξοδο. Με άλλα λόγια, υποψήφιοι και κόμματα έχουν καθήκον να τοποθετηθούν ευθαρσώς στα θέματα στρατηγικής και τακτικής του Κυπριακού. Μόνο έτσι θα μπορεί δίκαια και αντικειμενικά να τους κρίνει ο ψηφοφόρος. Μόνο έτσι και αυτός που θα πάρει τη λαϊκή εντολή να κυβερνήσει θα νιώθει άνετα να υλοποιήσει τη δική του αντίληψη στο Κυπριακό. Μόνο έτσι θα μπορεί να κριθεί η αξιοπιστία των όποιων συνεργασιών και συμμαχιών, οι οποίες ενδεχομένως να συναφθούν. Αν το μόνο κριτήριο είναι η άθροιση ψήφων, τότε θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στην κάλπη. Και το χειρότερο, θα υπάρξει απίστευτη δυσκολία διαχείρισης του Κυπριακού από τους νικητές των εκλογών, την επόμενη των πανηγυρισμών. Όταν θα διαπιστώσουν ότι άλλα συμφώνησαν και άλλα υλοποιούνται. Οπόταν θα αρχίσουν οι αλληλοκατηγορίες και αντιπαραθέσεις και, δυστυχώς, η προσπάθεια λύσης αρχών θα υποσκαφθεί πριν καν ξεκινήσει.

Έχοντας αυτά κατά νουν, θέλω να χαιρετίσω τη διατύπωση από μέρους του προέδρου του ΔΗΚΟ, κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, ξεκάθαρων θέσεων επί θεμάτων αρχών στο Κυπριακό αλλά και στις επιμέρους πτυχές του. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζει τώρα και ο λαός και οι εν δυνάμει συνομιλητές του, δηλαδή όλα τα κόμματα, πλην ΕΛΑΜ , τη βάση πάνω στην οποία συζητά το Κυπριακό. Είπε, για παράδειγμα, ο κ. Παπαδόπουλος στο πρόσφατο Συνέδριο του ΔΗΚΟ ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβασθούμε σε θέσεις αρχών που αφορούν το Κυπριακό. Σας υπόσχομαι πως, όσο είμαι Πρόεδρος αυτού του κόμματος, δεν πρόκειται να αναιρέσω τον Σπύρο Κυπριανού και τον Τάσσο Παπαδόπουλο». Στη συνέχεια έγινε πολύ συγκεκριμένος και στο τι εννοεί, αναφέροντας π.χ. ότι «ούτε μία θετική ψήφος, ούτε η εκ περιτροπής Προεδρία σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο, είναι θέσεις αποδεκτές από το ΔΗΚΟ». Είπε και άλλα ο κ. Παπαδόπουλος, τα οποία θα αναφέρω στη συνέχεια, και τα οποία συνιστούν ένα καθαρό πλαίσιο θέσεων στο Κυπριακό εν έτει 2022.

Παραθέτω ορισμένες σαφείς τοποθετήσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ: «Όσο η Τουρκία βλέπει ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις στην πολιτική της, δεν θα σταματήσει. Η πολιτική της επιδίωξης κόστους έναντι της Τουρκίας είναι σωστή» (δήλωση στο «Σίγμα»). Και πρόσθεσε: «Πάγωμα των χρηματοδοτήσεων της Τουρκίας, κυρώσεις για τη χρήση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, αξιοποίηση ευκαιριών για βέτο, είναι μερικές από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στη Νέα Στρατηγική του ΔΗΚΟ για το Κυπριακό».

Αναφερόμενος δε σε πολύ συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού δήλωσε: «Πολιτική ισότητα σημαίνει ένα κράτος που δεν θα καταρρεύσει όπως κατέρρευσε το κράτος του 1960 με βέτο των Τ/κ». Και συνέχισε, στο πλαίσιο επίκρισης των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας τοποθετούμενος καθαρά και σε άλλα θέματα, λέγοντας ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντανά έδωσε την εκ περιτροπής Προεδρία, έδωσε τη μια θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο, την παραμονή των εποίκων, το περιουσιακό, τα δικαιώματα του Τούρκων υπηκόων ως να είναι Ευρωπαίοι πολίτες».

Είναι καλά γνωστές επίσης οι θέσεις του για την ανάγκη κυρώσεων κατά της Τουρκίας, για το ότι κακώς ο Πρόεδρος προσήλθε στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, υπό τις τότε περιστάσεις, η οποία κακώς δεν ήταν διεθνής διάσκεψη, για τα προτεινόμενα ΜΟΕ κ.ο.κ. Και μένω ώς εδώ. Άλλωστε ο σκοπός του παρόντος κειμένου δεν είναι να κρίνει τις θέσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ και του κόμματος. Αλλά να υποδείξει την ανάγκη όπως, ενόψει προεδρικών εκλογών, κόμματα και υποψήφιοι οφείλουν να τοποθετηθούν καθαρά για το Κυπριακό, τώρα και όχι μετά τις εκλογές.