Νέα εποχή στον τουρισμό με επένδυση στο ντόπιο δυναμικό
Ύστερα από δύο χρόνια ξηρασίας, λόγω της πανδημίας, η κυπριακή τουριστική βιομηχανία εισέρχεται σε μια νέα εποχή, προσδοκώντας να αποκτήσει σύντομα το χαμένο έδαφος. Οι τουριστικές αγορές ξανανοίγουν σιγά-σιγά μετά το ταρακούνημα της πανδημίας, με τις προοπτικές του τουρισμού να προδιαγράφονται ευοίωνες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπου επενδύονται τεράστια ποσά σε πρωτότυπα καταλύματα πολυτελείας και νέων μορφών τουρισμού.
Μέσα σ’ αυτό το διαμορφούμενο τοπίο πιστεύουμε βαθύτατα πως ο κυπριακός τουρισμός έχει όλα τα εχέγγυα να διεκδικήσει επιτυχώς την πίτα που του αξίζει, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στην ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα στα χρόνια της πανδημίας.
Για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι στον νευραλγικό τομέα του τουρισμού τόσο βραχυπρόσθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, πρέπει οπωσδήποτε να αποκλειστούν οι πρακτικές της αρπαχτής και του εύκολου κέρδους, στις οποίες επιδίδονταν στο παρελθόν με πολλή μανία μεγάλη μερίδα των ξενοδόχων και άλλων επιχειρηματιών του ευρύτερου επισιτιστικού κλάδου. Την ώρα που οι λαοί της Ευρώπης βιώνουν στο πετσί τους τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, είναι ηλίου φαεινότερον πως μακρινοί προορισμοί όπως η Κύπρος θα αποτελέσουν πόλον έλξης κυρίως για τα υψηλά εισοδηματικά βαλάντια. Συνεπώς, η ευθύνη για επένδυση στο ντόπιο καταρτισμένο δυναμικό με αιχμή του δόρατος την κυπριακή φιλοξενία είναι τεράστια. Οι υπάρχουσες 7000 κενές θέσεις του κλάδου τουρισμού - επισιτισμού μπορούν κάλλιστα να πληρωθούν με ντόπιο προσωπικό, το οποίο να τύχει της ανάλογης ταχύρρυθμης κατάρτισης. Αυτό προϋποθέτει ικανοποιητική αμοιβή, αξιοπρέπεια στην εργασία, σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και αποφυγή της εκμετάλλευσης της εργασίας. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί αδυναμία κάλυψης όλων των κενών θέσεων με ντόπιο δυναμικό, επιβάλλεται η στροφή στην εργοδότηση Ελλαδιτών που διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά κουλτούρας με τους Κυπρίους. Η φανερή ή υπόγεια αφόρητη πίεση που ασκούν οι ξενοδόχοι προς την Υπουργό Εργασίας και γενικότερα προς την Κυβέρνηση για εργοδότηση αλλοδαπών δεν εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον της οικονομίας και της κοινωνίας. Εξυπηρετεί αποκλειστικά τα γεράκια της κερδοσκοπίας και του εύκολου πλουτισμού και ως εκ τούτου η Κυβέρνηση καλείται να είναι πολύ προσεκτική, αλλά και σοφή στις αποφάσεις της.
Οι παλαιότερες τοποθετήσεις του υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου για εκπόνηση σχεδίου ανάπτυξης της έννοιας της Φιλοξενίας και προσέλκυσης περιηγητών υψηλής εισοδηματικής στάθμης πρέπι επιτέλους να γίνουν πράξεις. Η ξεχωριστή αναφορά του κ. Περδίου, ότι «ποιοτικός τουρισμός δεν είναι μόνο οι θαυμάσιες ξενοδοχειακές μονάδες, είναι και η αυθεντική παραδοσιακή φιλοξενία και η υψηλού επιπέδου συμπεριφορά», αποτελεί το κλειδί για να εισέλθει το κυπριακό τουριστικό προϊόν στον αστερισμό μιας νέας προσοδοφόρας εποχής, που θα αποβεί πολλαπλώς ωφέλιμη για τον τόπο.
Υπό το φως αυτών των δεδομένων, το ντόπιο δυναμικό θα πρέπει να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας για προώθηση της κυπριακής Φιλοξενίας και της ουσιαστικής βελτίωσης της ποιότητας του παρεχόμενου προϊόντος και των εξειδικευμένων υπηρεσιών που απαιτούν οι πελάτες υψηλής στάθμης, οι οποίοι ολοένα και καθίστανται πιο απαιτητικοί.
Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση πως οι κοινωνικοί εταίροι του τουρισμού, σύνδεσμοι ξενοδόχων, συντεχνίες και παραγωγικοί φορείς έχουν χρέος να ενεργήσουν συνετά και σε πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας, ώστε να πετύχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα για το καλό όλων.
Αν δεν συνειδητοποιήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς πως ψυχή του τουρισμού είναι οι εργαζόμενοι, είναι βέβαιο πως ο κυπριακός τουρισμός δεν πρόκειται να αποκτήσει την αίγλη και την προσδοκώμενη διακριτή ταυτότητα, που θεωρούνται ισχυρά πλεονέκτημα της Κύπρου έναντι των ανταγωνιστών της.